Shutterstock

Opinie Joost Derks

Rake klappen voor de yen minder erg dan het lijkt

9 Juni 2022 - Joost Derks

Hogere prijzen van voedingsgewassen en energie maken het leven een stuk duurder. Dat geldt helemaal voor Japan, waar een gestaag dalende yen ervoor zorgt dat consumenten en bedrijven steeds meer betalen voor importproducten.

De Japanse yen zit de afgelopen tijd in de hoek waar de klappen vallen. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de munt sinds begin maart met bijna 15% gedaald. Daarmee heeft de yen het laagste punt bereikt in meer dan twintig jaar. Veruit de belangrijkste reden voor de heftige koersdaling is het grote verschil in rentebeleid. Het is bijna onvermijdelijk dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende week woensdag met een half procent verhoogd tot 1,5%. Daar komen in de loop van 2022 ongetwijfeld nog enkele renteverhogingen achteraan. Ondertussen houdt de Japanse centrale Bank (BoJ) de rente halsstarrig op -0,1%. Voorzitter Haruhiko Kuroda heeft al laten doorschemeren dat daar voorlopig geen verandering in komt.

Extreem rentebeleid
De BoJ hanteert al sinds 2016 een negatieve rente. En daarvoor stond de rente jarenlang op 0%. De belangrijkste reden voor het extreme rentebeleid is dat het autoriteiten maar niet lukt om de inflatie structureel op te schroeven tot het gewenste niveau van 2%. Een belangrijke reden is dat de binnenlandse consumptie structureel onder druk staat als gevolg van vergrijzing en bevolkingskrimp. Bovendien zijn Japanners gewend geraakt aan een leven zonder inflatie en zelfs aan deflatie. Waarom zou je je geld nu al uitgeven als je er waarschijnlijk in de toekomst evenveel of zelfs meer goederen en diensten van kunt kopen? In dit patroon lijkt nu eindelijk verandering te komen.

Lage yen wakkert inflatie aan
De laatste tijd zijn de kosten van levensonderhoud namelijk snel gestegen in Japan. Voor een deel heeft dat dezelfde oorzaak als de prijsstijgingen in Nederland. Hogere kosten voor agrarische grondstoffen en energie drijven de prijzen op van voedingsmiddelen, benzine en nog veel meer artikelen. Daarbovenop laat ook de zwakte van de yen zich voelen. Door de koersdaling van de munt zijn importgoederen die in dollars worden afgerekend binnen enkele maanden een flink stuk duurder geworden. Hogere kosten waren onlangs aanleiding voor sushiketen Sushiro om voor het eerst in 38 jaar de minimumprijs van 100 yen voor een maaltijd te verhogen.

Hogere prijzen, hogere lonen
De grote vraag is of de stijgende prijzen ook leiden tot hogere lonen. In dat geval komt een nieuw evenwicht in zicht, waarbij de combinatie van een bescheiden inflatie en ietwat oplopende lonen een smeermiddel vormt voor de economie. Zover zijn we echter nog niet. De Japanse coalitie zit in de aanloop naar tussentijdse verkiezingen eind juli niet te wachten op onrust onder de bevolking als gevolg van prijsstijgingen. Maar zolang Kuroda de rente laag houdt, is de dalende yen een extra bron van inflatie. Héél misschien lukt het hem zo om de vicieuze cirkel te doorbreken en eindelijk loon- en prijsstijgingen op gang te helpen in Japan.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden