Shutterstock

Opinie Joost Derks

Ook zonder rode golf krijgt de dollar het lastig

10 November 2022 - Joost Derks

De winst van de Republikeinse partij bij de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen is kleiner dan verwacht. Toch kan de partij president Joe Biden volgend jaar weer wat meer in de weg zitten. Samen met meevallende inflatiecijfers is dat een nieuwe aanwijzing dat de dollarkracht afneemt.

Komende zaterdag meert de pakjesboot aan in Hellevoetsluis. De kans is groot dat Sinterklaas het land alweer uit is voordat duidelijk wordt welke partij volgend jaar een meerderheid krijgt in de Amerikaanse senaat. Op 6 december gaan kiezers in de staat Georgia namelijk opnieuw naar de stembus. Ondanks een minieme voorsprong op zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker, slaagde Raphael Warnock er deze week niet in om meer dan 50% van de stemmen te halen. Als hij in de herkansing de zege veilig stelt, ziet het ernaar uit dat de partij van president Joe Biden de flinterdunne meerderheid in de Amerikaanse Senaat behoudt. Dat is een flinke opsteker, want een 'rode golf' dreigde het heel lastig te maken voor Biden om een eigen koers uit te zetten.

Verdeeld congres
Met die rode golf wordt verwezen naar de partijkleur van de Republikeinen. Die zijn er overigens wel in geslaagd om een kleine meerderheid te halen in het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor wordt het voor de Democratische partij een stuk lastiger om nieuwe wetten door het congres te loodsen. Dat is vervelend voor Biden, maar voor de rest van de wereld hoeft een verdeeld Amerikaans congres helemaal niet zo slecht uit te pakken. De enorme investeringen van Biden in onder meer infrastructuur en duurzaamheid, hebben de economische groei flink aangewakkerd. Een bijkomend effect is dat ook de inflatie werd opgestuwd. En juist die heel hoge inflatie is dit jaar voor de Federal Reserve aanleiding om de beleidsrente stevig op te schroeven.

Fed trapt op de rem
De snel stijgende Amerikaanse rente maakte het aantrekkelijk om meer vermogen in dollars aan te houden. De kracht van de dollar leverde in andere landen soms behoorlijk wat problemen op. Alle importproducten waarvan de prijs wordt uitgedrukt in de Amerikaanse munt – zoals onder meer olie en andere grondstoffen – zijn namelijk ook een flink stuk duurder geworden. Het vooruitzicht dat Biden door het verlies van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden minder hard op het economische gaspedaal kan trappen, betekent dat de Federal Reserve mogelijk niet zo stevig hoeft te remmen om de inflatie te beteugelen.

Euro boven de dollar
Als de Amerikaanse rente minder hard doorstijgt als waar het aanvankelijk naar uitzag, valt er een belangrijke rugwind achter de dollar weg. Dat gebeurt ook als de spanning op financiële markten afneemt. In dat opzicht is het weer een goed teken dat de Amerikaanse inflatie duidelijk afkoelt. Donderdag werd bekend dat de inflatie in oktober is uitgekomen op 7,7%. Dat is zowel een stuk lager als de 8,2% van de vorige maand als de circa 8% waarop economen hadden gerekend. Na de inflatiecijfers deed de Amerikaanse munt opnieuw een stapje terug. Hierdoor is de euro weer wat meer waard dan de dollar – en het zou zomaar kunnen dat dit voorlopig zo blijft.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden