Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brexit: in 7 jaar van Breuforie naar Brecessie

19 Januari 2023 - Joost Derks

Deze zomer is het Brexit-referendum alweer zeven jaar geleden. Het vertrek uit de Europese Unie heeft het Verenigd Koninkrijk echter niet de gehoopte economische voorspoed opgeleverd. De krappe arbeidsmarkt zorgt er juist voor dat de inflatie zich lastiger laat beteugelen dan op het vasteland.

Op woensdag 1 februari is het drie jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte. Er zullen weinig champagneflessen ploppen om dat te vieren. In de eerste plaats moeten er nog behoorlijk wat losse eindjes aan elkaar geknoopt worden. Het plan van het Britse kabinet om eind dit jaar een streep te zetten door circa 4.000 Europese regels die niet actief zijn opgenomen in nationale wetgeving, kan bijvoorbeeld op behoorlijk wat kritiek rekenen. Oppositiepartij Labour heeft bijvoorbeeld al een stemming afgedwongen in het Lagerhuis, om te voorkomen dat werknemers de ruimhartige rechten op onder meer extra vakantiedagen en zwangerschapsverlof kwijtraken.

Taoiseach: fouten gemaakt
Het meest in het oog springende losse eindje is natuurlijk de kwestie rondom de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De Ierse minister-president – of beter: Taoiseach – Leo Varadkar benadrukte begin dit jaar dat er behoorlijk wat fouten zijn gemaakt in het akkoord. De onderhandelingen verlopen momenteel heel traag. En zelfs als alle politieke en juridische zaken vlot worden afgehandeld, wordt 2023 een rotjaar voor de Britse economie. De Bank of England (BoE) houdt rekening met een diepe recessie die tot in volgend jaar aanhoudt, terwijl zakenbank Goldman Sachs voorspelt dat de economie in 2023 bijna net zo hard krimpt als die van Rusland.

Inflatie maakt het verschil
Net als in de rest van de ontwikkelde wereld, zit de pijn voor het Verenigd Koninkrijk in de hoge inflatie. Het grote verschil met de rest van Europa en de Verenigde Staten, is dat het een stuk meer moeite kost om die inflatie in toom te krijgen. In december daalde de Britse inflatie slechts minimaal naar 9,2%, tegenover 9,3% in november. Die daling gaat veel trager dan in andere regio's. Een van de redenen is dat de inflatie wordt aangewakkerd door hogere lonen, als gevolg van een krappe arbeidsmarkt. In de nasleep van Brexit hebben heel veel immigratiewerkers het land verlaten, zodat er volgens schattingen van verschillende denktanks nu een tekort is van 330.000 werknemers in voornamelijk productie- en logistieke sectoren.

Veel pijn in 2024
De hoge inflatie dwingt de BoE om het rentepedaal nog dieper in te trappen. Eind 2021 was de centrale bank al ruim eerder dan de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank met de eerste renteverhoging. In 2022 werd de beleidsrente vervolgens maar liefst zeven maal verhoogd. Als de krapte op de arbeidsmarkt zich via stijgende lonen vertaalt in hogere prijzen, zijn er nog heel wat rentezetten nodig om de loongroei af te remmen en inflatie te beteugelen. Het ziet ernaar uit dat de BoE op 2 februari – vlak na de Brexit-verjaardag – voorsorteert op een verdere stijging van de rente. Het vooruitzicht van een hogere rentevergoeding geeft het pond de afgelopen dagen een duw in de rug in de valutawereld. Door de economische problemen, zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar echter minder fraai.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden