Shutterstock

Opinie Joost Derks

Laat je niet foppen door de Turkse lira

11 Mei 2023 - Joost Derks

De dalende lira wakkert de populariteit van Turkije als vakantieland aan, maar maakt het leven van de bevolking behoorlijk moeilijk. De presidentsverkiezingen van komende zondag gaan deels bepalen of de lira nog meer pijn te wachten staat, of dat het herstel eindelijk inzet.

Turkije is hard op weg om Griekenland van de troon te stoten als meest populaire zonbestemming in de meivakantie. Maar liefst 29% van de Nederlanders die met het vliegtuig de warmte opzocht, koos de afgelopen periode voor Turkije. Dat is net iets minder dan de 30% die naar Griekenland vloog en juist een stuk meer dan het marktaandeel van 23% in de meivakantie van vorig jaar. De toenemende populariteit van Turkije kan niet los gezien worden van de enorme glijvlucht van de lira. Wie op reis ging met een Lonely Planet of andere vakantiegids van twee jaar geleden, merkte bijvoorbeeld dat een euro inmiddels dubbel zoveel waard is als twee jaar geleden.

De daling van de lira is overigens niet iets van de laatste paar jaren. In het afgelopen decennium heeft de munt maar liefst 90% van zijn waarde verloren in vergelijking met de euro. Hierdoor wordt Turkije voor Nederlandse vakantiegangers een steeds voordeligere bestemming. Maar voor inwoners van het land is de waardedaling een stuk minder gunstig. Door de omrekenslag van buitenlandse valuta's naar steeds goedkopere lira, worden buitenlandse goederen en diensten steeds duurder voor Turkse consumenten en bedrijven. De stijgende prijzen wakkeren de inflatie aan, die zelfs na een flinke daling in april nog ruim boven de 40% uitkwam.

Unieke inflatieaanpak
Meestal grijpt de centrale bank in als de inflatie te hoog oploopt. In zowel de Verenigde Staten, Europa en het Verenigd Koninkrijk hebben centrale bankiers de beleidsrente stevig opgeschroefd. Onder druk van president Recep Tayyip Erdogan – die tijdens zijn bewind al een hele trits bankiers ontsloeg – heeft de centrale bank de beleidsrente sinds eind 2021 juist verlaagd van 19% naar 8,5%. Erdogan is ervan overtuigd dat het voordeel van de economische stimulans van een lagere rente, groter is dan het nadeel van een torenhoge inflatie. Voorlopig is daar echter weinig van te merken. De economische groei komt dit jaar waarschijnlijk niet boven de 3% uit.

Het lot van de lira
Op 14 mei gaat Turkije naar de stembus. De belangrijkste uitdager van Erdogan is voormalig accountant en oppositieleider Kemal Kılıçdaroglu, die van plan is een heel andere economische koers in te slaan. Als geen van beide kandidaten in de eerste rond meer dan 50% van de stemmen haalt, volgt er op 28 mei een beslissende stemronde. Voor het eind van de maand komt er dus wat meer duidelijkheid over de toekomst van de Turkse munt. In de tussentijd blijft het oppassen met de lira. Op valutamarkten, maar vooral ook in je portemonnee. De Nederlandsche Bank waarschuwde vorig week nog dat een muntstuk van 1 lira (omgerekend minder dan 5 eurocent) sprekend lijkt op een 2-euromunt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden