Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hier wordt het bier dankzij valutavoordeel goedkoper

28 September 2023 - Joost Derks

Behalve in Nederland zijn ook de prijzen in andere landen omhoog geschoten. In Duitsland kost een literglas bier bijna €15. Dan kan je beter nog een eindje verder doorrijden naar het oosten. Dankzij een dalende zloty wordt dat prijsverschil voorlopig alleen maar groter.

Het mooie van mijn werk als valutaspecialist voor een internationaal bedrijf, is dat ik voor bedrijven in heel Europa mag meedenken over het valutabeleid. Toeval of niet: deze week ben ik een paar dagen te gast bij een grote partij in München, waar nu het beroemde Oktoberfest wordt gehouden. De omvang van de glazen die op de biertafels verschijnen is niet misselijk. Maar dat geldt ook voor de prijzen. Voor een liter bier ben je al gauw bijna €15 kwijt. Alleen al voor de gezelligheid is het Oktoberfest een unieke ervaring. Voor een land dat gunstiger scoort op de BPI – oftewel de Bier Prijs Index - kan je echter beter een stukje verder doorrijden naar het oosten.

Piwo voor 12 zloty
In Tsjechië werd bijna twee eeuwen geleden het eerste pilsje gebrouwen. Vandaag kost een halve liter gemiddeld nog geen €3 in dit pilsland. Die prijs gaat volgend jaar overigens behoorlijk oplopen. De btw op alcohol wordt in 2024 namelijk verhoogd van 10% naar 21%. Het zou zomaar kunnen dat het goedkoopste biertje in de regio volgend jaar in Polen te vinden is. In veel steden ben je voor een 'piwo' van een halve liter ongeveer 12 zloty kwijt. Dat is omgerekend €2,60. Overigens betaalde je begin augustus nog €2,75 voor datzelfde glas. Het verschil heeft alles te maken met een terugval van de zloty.

Politieke keuze
De belangrijkste reden voor die daling is de renteverlaging die de Poolse centrale bank (NBP) begin september doorvoerde. In één klap werd de beleidsrente verlaagd van 6,75% naar 6,0%. Die rentezet kwam vrij onverwacht, aangezien de inflatie nog net boven de 10% uitkomt. Eerder dit jaar lag de inflatie echter nog op meer dan 18%, dus in dit opzicht gaat het in Polen hard de goede kant op. Maar het heeft er alle schijn van dat de NBP met de renteverlaging de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) een duwtje in de rug wil geven in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 15 oktober.

Onvrede neemt toe
Door een gebrek aan samenwerking in de oppositie lijkt PiS nog wel op weg om de grootste partij te worden. De afzwakkende economische groei draagt echter bij aan een groeiende ontevredenheid onder de Poolse bevolking. Een dalende rente geeft de economie zoals gebruikelijk iets meer lucht. Aan de andere kant maakt die daling het voor grote partijen minder aantrekkelijk om vermogen aan te houden in de betreffende valuta. Volgende week komt het bestuur van de NBP bijeen om een nieuwe rentebeslissing te nemen. Door de combinatie van rente- en politieke onzekerheid kan ertoe leiden dat de zloty onder druk blijft staan, zodat Polen steeds beter scoort op de Europese Bier Prijs Index.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Nokkie en loonie voelen de pijn van OPEC-uitstel

Opinie Joost Derks

Verkiezingsjaar 2024: op deze munten moet je letten

Opinie Joost Derks

Zwitserse frank voorlopig niet kapot te krijgen

Opinie Joost Derks

In 2024 staat de renminbi weer op eigen benen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox