Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wie zet de Argentijnse economie weer op de rails?

26 Oktober 2023 - Joost Derks - 1 reactie

Een verrassende uitslag van de Argentijnse premierverkiezingen zorgt ervoor dat de politieke en economische onzekerheid ook na zondag nog weken aanhoudt. Bovendien is het nog maar de vraag of de komende premier het vertrouwen in de economie en de peso kan herstellen.

Een spaarrente van circa 130% lijkt heel mooi, maar in Argentinië is zelfs dat niet voldoende om de koopkracht van je spaarvermogen op peil te houden. Het land kampt met een torenhoge inflatie die in september uitkwam op 138%. Door het onvermogen om inflatie onder controle te krijgen, hebben zowel de lokale bevolking als de financiële wereld het vertrouwen in de Argentijnse peso verloren. In 2000 was de munt nog evenveel waard als een Amerikaanse dollar, waaraan de koers toen nog gekoppeld was. Inmiddels krijg je volgens de officiële wisselkoers maar liefst 350 pesos voor een dollar. En op de zwarte markt zijn dat er zelfs 1.000.

Kruising tussen Trump, Johnson en Bolsonaro
De grote vraag is wie de juiste persoon is om de Argentijnse economie weer op de rails te trekken. De afgelopen maanden zag het ernaar uit dat de excentrieke Javier Milei een poging zou mogen wagen. Milei – die wordt omschreven als een Latijns-Amerikaanse mix van Donald Trump, Boris Johnson en Jair Bolsonaro - was in augustus de grote winnaar van de voorverkiezingen. Om het financiële vertrouwen in de Argentijnse financiën te herstellen, wil hij onder meer de centrale bank afschaffen, de peso koppelen aan de dollar en harde bezuinigingsmaatregelen doorvoeren. Want zolang de overheid meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, wordt het heel lastig om financieel echt op orde op zaken te stellen.

Aftellen tot 19 november
Ondanks de verrassende zege in augustus, haalde Milei afgelopen weekend slechts 30% van de stemmen. Dat was niet alleen ruim minder dan de 40% die nodig is voor het premierschap, maar hij bleef ook ruim achter bij de 37% van minister van Financiën Sergio Massa. De uitslag is een duidelijk signaal dat een groot deel van het Argentijnse volk zich niet helemaal prettig voelt bij de onorthodoxe financiële aanpak van Milei en bij zijn plannen om flinke bezuinigingen door te voeren. Toch is Massa niet de grote favoriet voor de beslissende verkiezingsronde, die op zondag 19 november plaatsvindt. De conservatieve Patricia Bullrich die met 24% van de stemmen op de derde plaats kwam, weigert zich namelijk achter Massa te scharen. Hij was volgens haar namelijk onderdeel van de slechtste regering uit de geschiedenis van Argentinië.

Staatsobligaties zijn weinig meer waard
De stembusgang liet de peso ogenschijnlijk volledig koud. Dat heeft er echter alles mee te maken dat de centrale bank met steunaankopen de koers op peil houdt. De vreemde valutareserves zijn echter bijna op en beleggers hebben weinig vertrouwen in de financiële toekomst van het land. Argentijnse staatsobligaties die zijn uitgegeven in euro's, noteren ongeveer 70% lager dan de uitgifteprijs. Die korting is nog groter dan wat gebruikelijk was voor Griekse staatsobligaties, op het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis. De winnaar van de verkiezingen moet dan ook razendsnel het gesprek aanknopen met IMF, om de staatsfinanciën weer even wat lucht te geven. Gezien de verkiezingsprogramma's zou het voor zowel de economie als de peso beter zijn als Massa dan het woord mag nemen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reacties
1 reactie
Abonnee
Louis Pascal de Geer 26 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10906542/wie-zet-de-argentijnse-economie-weer-op-de-rails]Wie zet de Argentijnse economie weer op de rails?[/url]
Het moet erg moeilijk zijn om nog te weten HOE je de economie van Argentinië aan moet pakken om het volk en land weer welvarend te kunnen maken. De enorme last van het peronisme ligt nog altijd op elke Argentijnse schouder.
Toen Argentinië nog het "Zwitserland" van Zuid=Amerika was, met ongekende rijkdommen werd er niet gespaard, niet geïnvesteerd in infrastructuur, maar vooral Peron begon een enorme welvaartsdeling met de arme bevolking zonder ervoor te zorgen dat de bronnen van die welvaart actief bleven.
Eindeloze nationalisaties en interferenties in de economie hebben tot aan vandaag toe een desastreuze invloed. Om het mes in overheidsuitgaven te zetten moet je snijden in sociale voorzieningen en daar heeft niemand veel trek in. De weg naar welvaart gaat via een gezonde "laisser-faire" van en in de economie en dat kan alleen wanneer de Argentijnen dat zelf willen. Niemand gelooft de politiek nog om dat voor elkaar te kunnen spelen. Het Argentijnse voetbal met Messi heeft misschien betere adviezen over op welke manier vertrouwen is terug te krijgen, want zonder zelfvertrouwen van volk en land kom je nergens volgens mij bekeken vanuit Brazilië.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden