Shutterstock

Opinie Joost Derks

Kerstinkopen in Londen, dure aangelegenheid

5 December 2023 - Joost Derks

Inflatie trekt nauwelijks meer de aandacht in de financiële wereld. In de eurozone komt dat doordat de inflatie bijna terug is op het doelniveau van de ECB. Zover is het in het Verenigd Koninkrijk niet. Daar staat de Bank of England volgende week voor een lastige beslissing.

Veel mensen kiezen ervoor om in de aanloop naar de feestdagen in een buitenlandse stad kerstinkopen te doen. Dit jaar is bijvoorbeeld een Duitse kerstmarkt in dit opzicht een meer aanlokkelijke bestemming dan shoppen in het Londense Westfield of op Oxford Street. Na Brexit duren grenscontroles vaak langer en de vliegtickets zijn behoorlijk prijzig. Maar het wordt pas echt duur als je bedenkt dat het pond sinds eind 2022 met 4% is gestegen ten opzichte van de euro. De Britse inflatie van 4,6% ligt bovendien een stuk hoger dan op het Europese vasteland. Zelfs met het duurdere pond is je koopkracht in een Londense winkelstraat mogelijk alsnog minder groot dan je zou denken.

Europese inflatie onder controle
De hoge inflatie aan de overkant van het Kanaal is overigens een veel groter probleem voor de Bank of England (BoE) dan voor wie een dagtripje naar Londen plant. Net als andere westerse centrale banken mikt de Britse centrale bank op een inflatie van 2%. Ondanks dat BoE-gouverneur Andrew Bailey de rente eerder en verder heeft opgeschroefd dan Christine Lagarde van de ECB, ligt de Britse inflatie nog altijd beduidend hoger dan op het vasteland. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de inflatie in de eurozone uitkwam op 2,4% in november. Naar verwachting ligt dit niveau volgend jaar al net iets onder de 2%.

Maandlasten schieten omhoog
Zover is het Verenigd Koninkrijk nog lang niet en de BoE staat volgende week dan ook voor een lastige beslissing. Op donderdag 14 december wordt er een knoop doorgehakt over de rentestand, die binnen twee jaar al is opgelopen van bijna 0% tot meer dan 5%. De hogere rente begint al flink pijn te doen in veel Britse huishoudens. Het is namelijk gebruikelijk om de hypotheekrente hooguit enkele jaren vast te zetten. Zodra de rentevaste periode afloopt, gaan de maandlasten bij de huidige rentestand flink omhoog. Daar komt bij dat de hogere rente het minder aantrekkelijk maakt voor bedrijven om geld te lenen voor een investering.

Pond in 2024
Op verschillende manieren zet de hoge rente zo de Britse economie onder druk. Naar verwachting komt de economische groei volgend jaar niet eens boven de 0,5% uit. Er is dan ook een grote kans dat de BoE ervoor kiest om de rente op peil te houden, om zo niet het risico te lopen om de economie richting een recessie te sturen. Overigens hoeven de zwakke economische groei en de pas op de plaats van de centrale bank er niet toe te leiden dat het pond binnenkort onder druk komt te staan. Het ziet er namelijk naar uit dat de Europese rente eerder weer gaat dalen dan die in het Verenigd Koninkrijk. En dat groeiende renteverschil kan ervoor zorgen dat het pond ook in 2024 wat oploopt, zodat kerstinkopen doen in Londen ook volgend jaar weer een dure aangelegenheid wordt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden