Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

21 Februari 2024 - Joost Derks

De economische groei is in een groot deel van de wereld behoorlijk stilgevallen. Latijns-Amerika is echter een opvallende uitzondering. Brazilië en Chili profiteren van een snel dalende rente. Op valutamarkten staat de Chileense peso echter onder druk.

Je had bij wijze van spreken een vergrootglas nodig om het te zien, maar de Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 0,1% gegroeid. Dat is een grotere opsteker dan het lijkt, want in de drie voorgaande kwartalen was er juist sprake van een kleine krimp. Als de economische groei in het vierde kwartaal opnieuw negatief was geweest, zou ons land de langste recessie doormaken sinds het CBS de groeicijfers halverwege de jaren '90 is gaan bijhouden. Nederland is echter niet het enige land waar de economie wel een boost kan gebruiken. De Europese Commissie schroefde vorige week de groeiverwachting voor Duitsland – de economische motor van Europa – in 2024 terug van 0,8 naar 0,3%.

Latijns-Amerika loopt voorop
Aan de overkant van de Atlantische Oceaan lijken de Verenigde Staten af te stevenen op een groei van 1,5%. Dat Amerikaanse groeicijfer lijkt op het eerste oog nog mee te vallen. Totdat je bedenkt dat die groei vorig jaar uitkwam op 2,5% en dat in verkiezingsjaren het groeitempo vaak iets opschakelt. Een belangrijke reden voor de matige groeivooruitzichten is een sterk opgelopen beleidsrente, waarmee centrale banken de hoge inflatie goeddeels hebben beteugeld. Voorlopig durven ze het echter niet aan om het signaal brandmeester te geven en de rente weer wat te verlagen. In dat opzicht loopt de westerse wereld achter op Latijns-Amerika. Want zowel in Brazilië als Chili heeft de rente afgelopen zomer al een flinke daling ingezet.

Rente gaat hard omlaag
In het eerstgenoemde land is het beleidstarief gedaald van 13,75 naar 11,25%. En in Chili daalde de rente van 11,25 naar 7,25%. De renteverlagingen missen hun impact op de economie van beide landen bepaald niet. De Chileense economie schakelt volgens het IMF op van een groeitempo van circa 0% tot 2% in 2024. In Brazilië is een groei van 2% toch wel de ondergrens in het lopende jaar. Dat benadrukte minister van Economische Zaken Fernando Haddad ten minste. Er is bovendien nog ruimte voor meevallers. Als de Chinese economie in het voorjaar opkrabbelt, kunnen Brazilië en Chili daar als grondstof-exporterende landen van profiteren.

Beleggers zien het zitten in Brazilië
Ondanks de goede groeivooruitzichten, is de Chileense peso sinds de zomer met 20% gedaald ten opzichte van de euro. Die terugval is een direct gevolg van dalende rente, die het voor partijen minder interessant maakt om vermogen in peso aan te houden. In Brazilië krijgt de rentedaling voorlopig echter nog geen vat op de real. Een belangrijke reden is dat er veel kapitaal vanuit de beleggingswereld naar het land stroomt. Investeerders zien het behoorlijk zitten in het land, waarvan de economie al veertien kwartalen op rij telkens iets sneller groeide dan verwacht. Bovendien heeft Brazilië geen last heeft van onzekerheid omtrent een aanstaande presidentsverkiezing of van de oorlog in Oekraïne. Zolang Brazilië een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beleggers, is de real immuun voor de dalende rente.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden