Shutterstock

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

13 Maart 2024 - Joost Derks

Het Egyptische pond is vorige week keihard onderuit gegaan. Door de overgang naar een meer flexibele wisselkoers, slaat het land twee vliegen in één klap. De toerisme-industrie krijgt een boost en bovendien ontvangt Egypte een flink steunpakket van het IMF.

Een hogere rente maakt het aantrekkelijker om vermogen aan te houden in de betreffende munt. Het Egyptische pond vormde vorige week een opvallende uitzondering op die regel. De centrale bank van het land heeft vorige week woensdag de rente verhoogd van 21,25% naar 27,25%. Toch kwam het pond direct na die beslissing stevig onder druk te staan. De munt verloor binnen een dag bijna 40% van zijn waarde. Dat was volledig het gevolg van de beslissing om de vaste wisselkoers van het pond goeddeels los te laten. Bij de bevolking doet die zet behoorlijk pijn, aangezien importartikelen in één klap een flink stuk duurder worden. Op de lange termijn kan de keuze van de National Bank of Egypt wel degelijk goed uitpakken.

Miljarden terug naar het thuisland
In de eerste plaats is er voor Egyptische migranten een belangrijke horde weggenomen om geld over te maken naar hun thuisland. Door de kunstmatig hoge wisselkoers kozen steeds meer Egyptenaren in andere landen om hun inkomsten via de zwarte markt terug te sluizen. In het tweede kwartaal van 2022 maakten gastarbeiders omgerekend €8,25 miljard over. In de loop van vorig jaar viel dat terug tot net iets meer dan €4 miljard per kwartaal. De devaluatie van het pond maakt het voor Egyptenaren in het buitenland een stuk aantrekkelijker om geld terug te sluizen naar de achtergebleven familie. Ook krijgt de toeristenindustrie een flinke duw in de rug dankzij de lagere wisselkoers.

Mooi weer en wonderen uit de oudheid
In de eerste vijftig dagen van 2024 heeft het land 6% meer toeristen ontvangen dan een jaar eerder. Met het oog op de geopolitieke spanning en het conflict in Gaza is dat een flinke opsteker. Maar de toename steekt mager af tegen bij de toerismegroei van 25% tot 30% waar het land op mikt. Egypte heeft behalve de circa vierduizend jaar oude piramides en een schat aan andere historische schatten ook het klimaat mee. In de belangrijkste toeristische kustplaatsen ligt de gemiddelde temperatuur in mei op ongeveer 30 graden. Een flink gedevalueerde pond maakt het ook vanuit financieel oogpunt een stuk aantrekkelijker om naar het land af te reizen. Ten slotte krijgt Egypte ook bij het IMF de handen op elkaar voor de renteverhoging en vooral voor het meer vrijlaten van de wisselkoers

Harde maatregelen met gouden randje
De organisatie gaf als reactie op de maatregelen een extra leningenpakket van $5 miljard vrij. In combinatie met de middelen die Egypte ontvangt van geldschieters uit het Midden-Oosten legt dat enigszins een bodem onder de economie. De heftige terugval hoeft dan ook niet per se het startsein te vormen van een nieuwe glijvlucht. Als de inflatie dankzij de renteverhoging onder controle komt en de instroom van vreemde valuta's toeneemt dankzij een opbloeiend toerisme en een hogere instroom van buitenlandse werknemers, kunnen de harde maatregelen van de Bank of Egypt zelfs de economie een flink impuls geven. Voor zonliefhebbers is het in ieder geval mooi meegenomen dat een vakantie in het land wat voordeliger wordt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Dalende valuta’s in opkomende markten

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden