Shutterstock

Opinie Joost Derks

Krijgen de Aussie- en Kiwi-dollar vleugels?

22 Mei 2024 - Joost Derks

Het gebeurt niet vaak op valutamarkten dat het zuidelijk halfrond een spannendere week doormaakt dan het noordelijke deel van de wereld. Door een rentebesluit in Nieuw-Zeeland staan de Kiwi- en Aussie-dollar deze dagen echter in de schijnwerpers.

Australië en Nieuw-Zeeland komen slechts zelden voorbij in berichten in Nederlandse kranten of op nieuwswebsites. De focus van de berichtgeving ligt vooral op de westerse wereld en op gebieden waar de spanning hoog oploopt, zoals het Midden-Oosten en Oekraïne. In verschillende opzichten zetten de landen 'down under' echter wel degelijk de toon op het wereldtoneel. Op 1 januari is Wellington bijvoorbeeld de eerste grote hoofdstad waar het nieuwe jaar wordt ingeluid. En in de financiële wereld heeft de centrale bank de wereldprimeur voor wat betreft een inflatiedoelstelling van 2%. In 1990 nam de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) die suggestie om de torenhoge inflatie onder controle te krijgen over van toenmalig minister van Financiën Roger Douglas.

Lastige inflatiestrijd
Tegenwoordig streeft bijna elke westerse centrale bank een vergelijkbaar inflatieniveau na. Ondanks de relatief lange ervaring, gaat de strijd tegen inflatie de RBNZ de afgelopen tijd niet heel goed af. In het eerste kwartaal lag de inflatie van 4,0% boven de officiële verwachting van 3,8%. Daarmee is inflatie in Nieuw-Zeeland een groter probleem dan in Europa of de Verenigde Staten, waar de kerninflatie op respectievelijk 3,6% en 3,1% uitkomt. Het ziet er bovendien naar uit dat de inflatie in de westerse wereld de komende maanden verder daalt. Zo ontstaat er met name voor de Europese Centrale Bank (ECB) ruimte om verder te gaan dan een eerste renteverlaging waarop al ruimschoots is voorgesorteerd.

Even geduld tot 2025?
Omdat inflatiecijfers in Nieuw-Zeeland slechts eenmaal per kwartaal naar buiten komen, heeft de RBNZ hiervoor voorlopig veel minder ruimte. Iets verderop is het ook in Australië nog maar de vraag of er dit jaar een renteverlaging inzit. In maart liep de inflatie iets op tot 3,5%. De cijfers over april komen pas over enkele dagen naar buiten, maar de sterke arbeidsmarkt maakt het onwaarschijnlijk dat Reserve Bank of Australia (RBA) de komende tijd verleid wordt om een renteverlaging te overwegen. In april zijn er namelijk 38.500 banen bijgekomen in Australië. Dat zijn er veel meer dan de 23.700 waarop werd gerekend. Momenteel schommelt de werkloosheid rond de 4%.

Wereldreis wordt nog duurdere aangelegenheid
Door de combinatie van een krappe arbeidsmarkt en een inflatie die duidelijk boven de RBA-doelstelling ligt, kan een eerste renteverlaging wel eens tot 2025 op zich laten wachten. Sinds begin mei is de wisselkoers van zowel de Australische als Nieuw-Zeelandse dollar met een paar procent gestegen. De RBA vergadert pas half juni over de rente, maar de RBNZ komt vandaag (22 mei) al samen. Bij de vorige bijeenkomst liet de bank doorschemeren dat er mogelijk in het derde kwartaal een renteverlaging komt. Als de recente inflatiecijfers aanleiding geven om toch wat langer te wachten, vormt het oplopende renteverschil met de ECB straks een rugwind voor de Nieuw-Zeeland. Voor wie van plan is om een rondje om de wereld te reizen, wordt het dan verstandig om een bezoekje aan de landen down under toch maar even uit te stellen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Podcast Valuta met Joost Derks

Politiek en rente maken financiële markten grilliger

Opinie Joost Derks

Frankrijk kiest, euro verliest

Opinie Joost Derks

De riskante meesterzet van de Zweedse centrale bank

Opinie Joost Derks

Hoe snel bouwt de pondstress zich op?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden