Shutterstock

Opinie Joost Derks

Frankrijk kiest, euro verliest

12 Juni 2024 - Joost Derks

De euro krijgt een flinke tik door het vooruitzicht dat er volgende maand al parlementsverkiezingen gehouden worden in Frankrijk. Voor het zover is, verschuift de aandacht in valutaland eerst naar de Amerikaanse rentebeslissing.

Valutamarkten waren even volledig in de greep van de eerste Europese renteverlaging in vijf jaar. Maar nog geen week later voelt die rentezet aan als een verre herinnering. De belangrijkste reden is de stevig toegenomen politieke onzekerheid die na de verkiezingen voor het Europees Parlement de kop heeft opgestoken. In Frankrijk was de grote zege van Rassemblement National namelijk aanleiding voor premier Emmanuel Macron om verkiezingen uit te schrijven. De radicaal-rechtse partij haalde 31,4% van de stemmen. Dat is ruim dubbel zoveel als Renaissance. Deze partij van Macron haalde slechts 14,6% van de stemmen. Op valutamarkten ging de aandacht al snel uit naar wat de komst van een nieuwe regering betekent voor de Franse financiën.

Franse schatkist loopt leeg
De Franse staatsschuld is ongeveer even groot als de omvang van de economie, ook wel het bbp genoemd. Daarmee staat het land er beduidend minder goed voor dan bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, waar die verhouding uitkomt op respectievelijk circa 60% en 50%. Bovendien stroomt er veel meer geld uit de Franse schatkist dan dat er binnenkomt. Vorig jaar kwam het begrotingstekort uit op 5,5% van het bbp. En aangezien het land al jarenlang boven de grens van 3% uitkomt, staat de Europese Unie op het punt om een buitensporigtekortprocedure te starten. Door het vooruitzicht dat er mogelijk over enkele weken een nieuwe regering komt die het nog minder nauw neemt met het begrotingsbeleid, neemt de druk op de euro toe.

Amerikaanse arbeidsmarkt draait op volle toeren
De euro is na het weekend met ruim 1% gedaald ten opzichte van de dollar. Vlak voor het weekend ging de munt ook al met bijna 1% onderuit. Die terugval werd veroorzaakt door het bericht dat er vorige maand maar liefst 272.000 nieuwe banen bij zijn gekomen in de Verenigde Staten. In de aanloop naar de cijferpublicatie had financiële nieuwsdienst een peiling gehouden onder 77 economen. Geen enkele daarvan had rekening gehouden met zo'n sterk banencijfer. Een lage werkloosheid geeft de Federal Reserve de ruimte om voorlopig niet aan de beleidsrente te sleutelen. De eerste kans daarvoor komt overigens komende woensdag al.

Alle ogen op dot-plot
Het moet wel heel raar lopen als de Amerikaanse centrale bank dan al aan de beleidsrente gaat sleutelen. Momenteel wordt er op financiële markten vanuit gegaan dat pas in het najaar de eerste renteverlaging komt. De prognose die de Federal Reserve via de zogeheten dot-plot naar buiten brengt, kan dan ook grote invloed hebben op de richting van de dollar. Als de plannen voor een renteverlaging nog verder naar achteren worden geschoven, wordt het weer wat aantrekkelijker om vermogen in dollars aan te houden. Het renteverschil met de euro - waar de Europese Centrale Bank richting de herfst afkoerst op meer renteverlagingen – lijkt dan steeds groter te worden. In de aanloop naar de Franse verkiezingen heeft de dollar in ieder geval de wind stevig in de rug.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden