Shutterstock

Opinie Joost Derks

Een Zwitserse valutaverrassing

19 Juni 2024 - Joost Derks

De politieke onrust in Frankrijk stelt de centrale bank in buurland Zwitserland voor een lastige keuze. Moet de rente verlaagd worden om zo de opmars van de frank af te remmen? Of moet de SNB toch een eigen koers blijven varen?

Zwitserland wordt in de financiële wereld gezien als veilige schuilplaats in onzekere tijden. Dat is onder meer te danken aan het voorspelbare, solide beleid van de Zwitserse centrale bank. Voor de Swiss National Bank (SNB) zelf is de veilige uitstraling de laatste weken meer een nadeel dan een voordeel. Door het vooruitzicht dat in Frankrijk binnenkort parlementsverkiezingen gehouden worden, kiezen veel partijen ervoor om euro's om te zetten naar franken. De munt is sinds eind mei met bijna 5% gestegen. En daar zit de SNB niet op te wachten. Een dure munt zet namelijk de internationale concurrentiepositie van de binnenlandse industrie onder druk. Maakbedrijven zijn goed voor een kwart van de Zwitserse economie en het overgrote deel van de goederen wordt naar het buitenland uitgevoerd.

Zwitsers zijn ECB een stapje voor
Na een stijging van bijna 20% in de periode tot eind 2023, probeert de SNB het afgelopen halfjaar nadrukkelijk de frank omlaag te duwen. De meest opmerkelijke zet kwam op de eerste dag van de lente toen de beleidsrente onverwacht met een kwart procent werd verlaagd tot 1,5%. Het zag er lange tijd naar uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de Zwitsers een stapje voor zou zijn. De inflatie ligt in de eurozone weliswaar iets hoger dan in Zwitserland, maar met een beleidsrente die al sinds het najaar op 4,5% staat heeft de ECB op rentegebied al alles uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat die inflatie uiterlijk in de loop van volgend jaar weer in de buurt komt van de eigen doelstelling.

Donderdag is rentedag
Dat inflatievooruitzicht was voor de ECB aanleiding om de beleidsrente begin juni dan toch een tandje lager te zetten. Maar de kans is groot dat de SNB morgen (20 juni) alweer een tegenzet doet. Die dag neemt de Zwitserse centrale bank namelijk alweer een rentebesluit. Onlangs werd bekend dat de overheid verwacht dat de economische groei dit jaar uitkomt op 1,2% De inflatieprognose werd iets verlaagd tot 1,4%. Dankzij die lage inflatie is er volop ruimte om de economie een duwtje in de rug te geven met een nieuwe renteverlaging. De stevige opmars van de frank maakt die keuze zelfs nog een stukje makkelijker. Inmiddels prijst de valutamarkt een kans in van 73% dat de rente omlaag gaat. Enkele dagen eerder was dat nog maar 50%.

Tegen de stroom in
Door de onverwachte renteverlaging in maart en de recente koersstijging door politieke onrust, groeit de frank uit tot een van de grotere valutaverrassingen in de eerste jaarhelft. Het wordt bovendien nog een flinke uitdaging voor de SNB om nieuwe koersstijgingen te beteugelen. Als de rente daadwerkelijk wordt teruggeschroefd tot 1,25%, ligt er nog maar weinig ruimte voor meer renteverlagingen. Het wordt lastig tegenwicht bieden ten opzichte van de ECB, die de beleidsruimte van 4,25% de komende kwartalen verder gaat terugschroeven. Tel daarbij op dat de frank sterk in trek is wanneer de politieke spanning oploopt. Al met al voelen de pogingen van de SNB om de frank omlaag te duwen vooral aan als tegen de stroom inzwemmen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden