Shutterstock

Opinie Joost Derks

Gordels vast: daar gaat de dollar

10 September 2024 - Joost Derks

De wisselkoers tussen euro en dollar kabbelt dit jaar rustig voort. Daar gaat echter snel verandering in komen nu de Amerikaanse verkiezingsstrijd oplaait en de Federal Reserve in beweging komt. Maar eerst is de Europese Centrale Bank aan zet.

Tussen de laagste en hoogste wisselkoers van euro/dollar zit in 2024 iets meer dan 5%. Bij de meeste bedrijven zou zo'n verschil een flinke hap uit de winstgevendheid nemen. Maar het is kinderspel vergeleken bij de valutaschokken in andere jaren. In de zomer van 2022 zette de euro bijvoorbeeld een glijvlucht in van meer dan 20%. Maar het kwam ook regelmatig voor dat de euro juist binnen enkele maanden met 10% of meer steeg ten opzichte van de dollar. De kans is groot dat het rustige voortkabbelende koersverloop een stilte voor de storm is. Het is namelijk een kwestie van dagen voordat de Amerikaanse renteverlaging waarop valutamarkten al heel lang voorsorteren er dan eindelijk komt.

Heeft de Fed de boot gemist?
Handelaren volgen de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt op de voet. De werkloosheid kruipt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan langzaam maar zeker omhoog. Als werknemers niet meer zeker zijn dat ze meteen weer een andere baan vinden als ze ontslagen worden, zullen ze toch wat terughoudender worden om geld uit te geven. Dalende consumentenuitgaven zijn vaak een opmaat naar een recessie. Sommige partijen zijn dan ook bang dat de Federal Reserve al te laat is met de renteverlaging. Voorlopig lijkt de Amerikaanse economie toch redelijk op stoom te blijven, zodat een verlaging van 0,25%-punt tot 5% het meest voor de hand ligt.

Rente kan snel dalen
Maar het gaat er vooral om wat er na de rentebeslissing van volgende week woensdag gebeurt. Volgens de prognoses zoals die worden bijgehouden in CME FedWatch, rekenen economen erop dat de beleidsrente stapsgewijs daalt tot 3% in de zomer van 2025. Behalve een dalende rente kan ook politieke onzekerheid de dollar voorlopig parten spelen. Als in november blijkt dat Donald Trump weer het Witte Huis in mag en dat zijn Republikeinse Partij een meerderheid haalt in zowel de Senaat als het Congres, kan de druk op de dollar snel wegebben. Trump is van plan om belastingverlagingen door te voeren, die een positief effect kunnen hebben op de Amerikaanse economie.

Popcorn staat klaar
In dit scenario is de dollar ook in trek als veilige vluchthaven, bij een oplaaiende handelsoorlog met China en het terugschroeven van de militaire steun aan Oekraïne. Aan de andere kant kan een zege van de Democratische Kamala Harris er juist voor zorgen dat de dollar een paar stapjes terug doet. Onder haar bewind kunnen hogere belastingen een rem op de economische groei zetten. Om te voorkomen dat de werkloosheid te ver oploopt, zal de Federal Reserve de beleidsrente nog wat verder terugschroeven dan de markt nu inprijst. Het debat tussen Trump en Harris van vanavond, biedt dan ook een mooi inkijkje welke richting de dollar de komende tijd gaat kiezen. Ik zet de popcorn vast klaar en maak de gordels vast voor een interessante dollarrit in de komende maanden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Sterke frank doet Zwitserse horlogemakers pijn

Podcast Valuta met Joost Derks

Leenkosten moeten de komende tijd gaan dalen

Opinie Joost Derks

Waarom laat steunpakket China de renminbi lauw?

Opinie Joost Derks

De Breekbare Vijf zien er nu een stuk steviger uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden