Shutterstock

Opinie Joost Derks

De Breekbare Vijf zien er nu een stuk steviger uit

18 September 2024 - Joost Derks

In de schaduw van de vergadering van de Federal Reserve nemen ook veel andere centrale banken een beslissing over de beleidsrente. Dat gebeurt ook in vier van de Fragile Five, die er inmiddels een stuk beter voorstaan dan ruim tien jaar geleden.

Wordt het 0,25 of 0,5%-punt? Valutahandelaren tellen de uren voordat woensdagavond bekend wordt hoeveel de Amerikaanse beleidsrente omlaag gaat. Maar er zijn veel meer renteknopen die deze week worden doorgehakt. Van Brazilië tot Indonesië en van Turkije tot Zuid-Afrika. Dit kwartet heeft meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Samen met India werden ze in 2013 in één adem genoemd als leden van de Fragile Five, oftewel Breekbare Vijf. Deze naam was bedacht door Morgan Stanley-analist James Lord als aanduiding voor kwetsbare landen met een hoge afhankelijkheid van buitenlandse investeringen en naar verhouding lage vreemde valutareserves.

Turkse centrale bank vaart eigen koers
Dat laatst is nog altijd een zwak punt in Turkije. De voorraad buitenlandse valuta's daalde van ruim $100 miljard tien jaar geleden tot minder dan $40 miljard in de zomer van 2020, om zich daarna wel wat te herstellen. Onder druk van president Recep Tayyip Erdogan heeft de centrale bank de beleidsrente lange tijd veel te laag gehouden. Hierdoor bleef de inflatie torenhoog en de lira heeft binnen tien jaar meer dan 90% van zijn waarde verloren. Inmiddels krijgt de Turkse centrale bank meer ruimte om een eigen koers te varen. De beleidsrente is binnen anderhalf jaar opgeschroefd van 8,5% naar 50%. Donderdag blijft dat tarief waarschijnlijk op peil, om vervolgens in het najaar iets te dalen.

Braziliaanse real kan profiteren van stijgende rente
In Brazilië gaat de beleidsrente naar verwachting morgen juist een tandje hoger. Vlak nadat de Braziliaanse centrale bank begin 2021 officieel onafhankelijk werd, ging de rente in twaalf stappen van 2% naar bijna 14%. Dankzij dat daadkrachtige optreden kwam de inflatie in Brazilië veel eerder onder controle dan in de westerse wereld. Bovendien stal de real hierdoor de show op valutamarkten in 2022. Mogelijk steekt nu een nieuwe rugwind op, door het vooruitzicht dat de Braziliaanse rente in de rest van 2024 verder gaat oplopen. Tegelijkertijd zullen handelaren met enige zorgen kijken naar het oplopende begrotingstekort, waarmee de regering Lulu het beleid van de eigen centrale bank ondermijnt.

Tandje terug in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika wordt de beleidsrente morgen mogelijk een tandje teruggeschroefd. De inflatie beweegt al enkele maanden binnen de bandbreedte van 3% tot 6% die de South African Reserve Bank voor ogen heeft. Omdat de uitgaven van de eigen bevolking stagneren en de vraag naar grondstoffen onder druk staat door de zwakke groei van de wereldeconomie, kan Zuid-Afrika wel de impuls van een lagere rente gebruiken. Omdat de rente in de westerse wereld ook al een glijvlucht heeft ingezet, hoeft de renteverlaging niet ten koste te gaan van de rand. Zeker niet omdat de Zuid-Afrikaanse munt in 2023 al een stap terug deed.

Indonesische roepia maakt een comeback
In Indonesië – waar de renteknoop morgen wordt doorgehakt - is ook veel veranderd in het afgelopen decennium. De centrale bank is er dit jaar in geslaagd om de inflatie binnen de gewenste bandbreedte van 1,5% tot 3,5% te brengen. Daarna is de focus verschoven naar de roepia. De centrale bank ziet het liefst een wat sterkere munt, aangezien goedkope goederen- en dienstenimport een beproefde methode is om inflatie onder controle te houden. De roepia steeg in augustus flink ten opzichte van de euro en dollar. Maar ook in andere opzichten staat het land er in valutaopzicht goed voor, met recordreserves van ruim $150 miljard. Zo staat Indonesië symbool van hoe de Fragile Five hun breekbare imago van zich af hebben geworpen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden