Shutterstock

Opinie Joost Derks

Sterke frank doet Zwitserse horlogemakers pijn

Woensdag 08:00 uur - Joost Derks

Grote luxemerken krijgen een flinke duw in de rug van een steunpakket voor de Chinese economie. Toch trekt een groep Zwitserse horlogemakers aan de bel. Een wel heel sterke frank maakt het steeds lastiger om op te boksen tegen concurrenten uit andere landen.

Het komt regelmatig voor dat een centrale bank een oproep krijgt om de beleidsrente een tandje lager te zetten. Soms is die oproep afkomstig van regeringsleiders, die de economische impuls van een renteverlaging goed kunnen gebruiken in de aanloop naar verkiezingen. Naar verluidt zou president Lyndon Johnson in 1965 zelfs toenmalige Fed-voorzitter Bill Martin boos tegen een muur hebben geduwd, nadat die laatste het had aangedurfd om de beleidsrente te verhogen. Meestal zijn het echter economen die een uitgesproken visie hebben op de koers van centrale banken. Maar half september kwam er een opvallende oproep van Zwitserse horlogemakers aan de Schweizerische Nationalbank (SNB) om de rente alsjeblieft omlaag te schroeven.

Zo wordt een Rolex helemaal onbetaalbaar
Achter de oproep gaan bekende merken schuil zoals Rolex en Patek Philippe, maar ook luxe conglomeraten zoals Swatch Group en Richemont. De verkoop van Zwitserse horloges is in de eerste zeven maanden van 2024 met 2,4% gedaald. Volgens de ondernemingen kan die daling niet los gezien worden van de kracht van de Zwitserse frank. In de afgelopen twee jaar is de munt met bijna 20% gestegen ten opzichte van de dollar. Met name de afzet naar China – dat de renminbi redelijk in de pas laat lopen met de dollar – staat onder druk met een exportdaling van 6%. Sommige horlogemakers hebben zelfs al een deel van het personeel tijdelijk met verlof gestuurd in een poging om ontslagen te voorkomen.

SNB voorkomt recordjacht
De uitdagingen voor de luxemerken staan bepaald niet op zich. De exportsector vormt maar liefst 55% van de Zwitserse economie. Door de koersstijging van de frank wordt het voor ondernemingen uit het Alpenland heel lastig om op te boksen tegen concurrenten uit landen met een naar verhouding goedkope munt. Toegegeven: de SNB heeft vorige week een poging gewaagd om de valutadruk iets van de ketel te houden. De centrale bank verlaagde de beleidsrente van 1,25% naar 1%. Bovendien sorteerde de SNB voor op een volgende renteverlaging in december. De frank deed even een stapje terug, maar kroop al snel weer omhoog. Als de centrale bank niet had ingegrepen op valutamarkten, zou de munt de recordjacht ongetwijfeld hebben hervat.

Trukendoos gaat open
De SNB moet de komende maanden waarschijnlijk de trukendoos opentrekken om de frank onder controle te houden. De munt is in trek als veilige haven in onzekere financiële tijden. Bovendien zijn de Federal Reserve en Europese Centrale Bank hard op weg om de beleidsrente sneller terug te schroeven dan de SNB. Ook die rentebewegingen duwen de frank verder omhoog. Sportmerk On bewijst dat het wel degelijk mogelijk is voor een Zwitsers bedrijf om de valutategenwind te trotseren en succesvol te zijn op het wereldtoneel. De omzet schoot in het tweede kwartaal met bijna 30% omhoog. Dat is voor een deel te danken aan de betrokkenheid van (voormalig) tennisfenomeen Roger Federer. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Het is voor het Zwitserse bedrijfsleven te hopen dat hij van de frank afblijft.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Leenkosten moeten de komende tijd gaan dalen

Opinie Joost Derks

Waarom laat steunpakket China de renminbi lauw?

Opinie Joost Derks

De Breekbare Vijf zien er nu een stuk steviger uit

Opinie Joost Derks

Gordels vast: daar gaat de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden