Shutterstock

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

1 November 2023 - Kasper Walet - 2 reacties

Door een aantal recente gebeurtenissen begint het erop te lijken dat de energietransitie begint vast te lopen in zijn eigen goede bedoelingen. Zo zegt Nederlands hoogste adviescollege de Raad van State dat voor de energietransitie de stap van 'papier naar praktijk' nog onvoldoende is gezet. In een recent advies oordeelt de Raad van State dat het 'niet realistisch' is dat alle energietransitie maatregelen 'volledig en op tijd zijn uitgevoerd en maximaal effect' hebben. Zo bestaan er bijvoorbeeld grote tekorten aan mensen, middelen en materialen.

Volgens de Raad dreigen mede door de val van het kabinet maatregelen te worden uitgesteld. Ook door andere politieke keuzes, zoals het uitstellen van rekeningrijden of mogelijk minder investeren in verduurzamingspakketten, kunnen de doelstellingen verder uit zicht verdwijnen. Dat geldt nu al voor de landbouwsector, mede door het klappen van het landbouwakkoord en het trage verloop van het 'nationaal programma landelijk gebied'.

Ingrijpend pakket maatregelen in stroomnet
Eerder heb ik het al over ons overvolle stroomnet gehad. Hierdoor staan er nu meer dan 6.000 bedrijven en wind- en zonneparken op een wachtlijst om aangesloten te worden en kunnen bedrijven zich voorlopig in bepaalde gebieden niet eens meer vestigen. Daarom komt het demissionaire kabinet met een ingrijpend pakket maatregelen. Zo moeten bedrijven verplicht kunnen worden om tegen een vergoeding minder elektriciteit te gebruiken op piekmomenten. Deze 'onorthodoxe' ingrepen zijn nodig om te voorkomen dat we over enkele jaren op piekmomenten in het donker komen te zitten', liet Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, aan de Tweede Kamer weten. Dat het kabinet bereid is zover te gaan, tekent de omvang van het probleem.

Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven. Ook kleinverbruikers, zoals huishoudens en het mkb, in de Flevopolder en de provincies Gelderland en Utrecht kunnen vanaf 2026 in de problemen komen. Die kunnen dan bijvoorbeeld geen zonnepanelen op hun dak leggen of hun elektrische auto laden.

Overgang naar schonere alternatieven moeilijk
Een ander interessante recente ontwikkeling is dat een aantal grote olie- en gasbedrijven als Shell en Total Energies langdurige contracten met QuatarEnergy, de Qatarese leverancier van vloeibaar gas, hebben getekend. Dat deden zij slechts een paar dagen nadat de Europese Unie verklaarde te streven naar een wereldwijde uitfasering van de meeste fossiele brandstoffen ruim voor 2050. De ondertekende contracten met Quator lopen door tot na 2050. Blijkbaar gaan deze grote energie bedrijven ervan uit dat we ook na 2050 nog gas nodig hebben om onze economie draaiende te houden.

In hun scenario's komen we er met alleen duurzame energie, batterijen en groene waterstof niet. Het blijkt namelijk heel moeilijk om - ondanks de behoefte versneld van het gas af te gaan - de overgang naar schonere alternatieven te maken. Hoge financieringskosten en onzekerheid over de commerciële haalbaarheid van bijvoorbeeld Wind op Zee hebben investeringen tegengehouden en vragen doen rijzen over de haalbaarheid van Europa's klimaatdoelstellingen. Het overvolle stroomnet en de gasdeals tot na 2050 tonen duidelijk de kloof aan die er bestaat tussen de harde realiteit en de voorspellingen van de politici met betrekking tot de klimaatdoelstellingen. Niet alleen in Europa, maar zeker ook Nederland.

Kasper Walet

Kasper Walet is voormalig directielid van de agrarische termijnmarkt. Inmiddels is hij onder de naam Maycroft  al jaren werkzaam als onafhankelijk adviseur over energie en klimaat aan overheden en bedrijven van over de gehele wereld.
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeewind 1 November 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10906614/energietransitie-loopt-vast-in-eigen-goede-bedoelingen]Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen[/url]
Mooi analyse. Energie markt is een wereld markt met mondiale contracten. Mooi informatief zou zijn de perspectieven van H2 in Europa voor de grote energie slurpers en in Nederland als rendement voor de regionale opvang/ omzet van zonnepanelen E om het grote E net te ontlasten voor particulieren en MKB /landbouwbedrijven
Abonnee
Louis Pascal de Geer 3 November 2023
Tja, wij leven in spannende tijden waarin de Natuur haar geheimen geleidelijk aan ons laat zien zoals in Frankrijk en Mali aan het gebeuren is met de ontdekking van grote voorraden wit of gouden waterstof die op dieptes van 1.250 en meer over de hele wereld schijnen te worden aangetroffen als H2 gas dat een kostfactor 1 heeft wanneer vergeleken met 6 voor de zg. groene waterstof. Er schijnt genoeg te zijn om de wereld voor 200 jaar van goedkope en schone energie te kunnen voorzien Een revolutie! Bron CNN
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Opinie Kasper Walet

Duurzame energie komt ook naar jou toe

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Opinie Kasper Walet

Effect van de 122 plannen voor klimaat schrikbarend

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden