Dossier Klimaatcrisis

zon tarwe - agri

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

20 December 2023
zonnepark

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Door een aantal recente gebeurtenissen begint het erop te lijken dat de energietransitie begint vast te lopen in zijn eigen goede bedoelingen. Zo zegt Nederlands hoogste adviescollege de Raad van State dat voor de energietransitie de stap van 'papier naar praktijk' nog onvoldoende is gezet.
1 November 2023
koeien Nieuw-Zeeland

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

De Nieuw-Zeelandse regeringscoalitie van Labour en Groen stelt de beprijzing van landbouwemissies met bijna twee jaar uit. Het kabinet wil boeren daarmee langer de tijd geven om hun bedrijfsvoering aan te passen. Bovendien mogen ze emissies ook compenseren via CO2-vastlegging. De boeren blijft ondanks het uitstel fel tegen.
22 Augustus 2023
energie zonnepanelen zonneenergie zonnepark

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Nog net voordat het kabinet viel, heeft klimaatminister Rob Jetten via de zogeheten 'Zonnebrief' aan de Tweede Kamer aangegeven te willen stoppen met de aanleg van velden vol zonnepanelen op landbouwgrond en in de natuur. Met deze maatregel wordt de keuzevrijheid van agrarische ondernemers om de toekomst van hun bedrijf zelf te bepalen nog verder beperkt.
7 Augustus 2023
Rob Jetten

Opinie Kasper Walet

Effect van de 122 plannen voor klimaat schrikbarend

Het leek wel een sketch uit Jiskefet. Minister Rob Jetten die in de Tweede Kamer ondervraagt wordt over zijn plan om met 122 klimaatmaatregelen een besparing van 22 megaton aan CO2 emissies te realiseren.
3 Juli 2023
stal gras melkveebedrijf grasoogst flevoland

Nieuws politiek

Kabinet snijdt 2,2 miljard van opkoopfonds stikstof af

Het kabinet wil een bedrag van €2,2 miljard afknabbelen van de grote fondsen die het bij de formatie heeft aangekondigd om onder meer het stikstofprobleem op te lossen. Tegelijkertijd krijgt het ministerie van LNV er wel weer meer geld bij voor onder meer het in gang zetten van gebiedsprocessen die nodig zijn om de natuur meer ruimte te geven.
20 Mei 2022
waterstof

Opinie Jaap Majoor

De klimaattop in Glasgow: veel woorden, geen daden

De klimaattop in Glasgow is ten einde. Het behaalde resultaat is minimaal. De voorzitter bood zelfs zijn excuses aan over de slechte resultaten. Het verbaasde mij niet. De politiek heeft geen lange termijnvisie.
16 November 2021
energie zonneenergie luchtwasser

Nieuws Klimaat

Strenge doelen landbouw geen inkopper op COP26

De mondiale klimaatconferentie COP26, die afgelopen weekeinde werd afgerond, moet ook stevige gevolgen hebben voor de landbouw, met name voor de uitstoot van broeikasgassen, zo valt te lezen in veel berichten. De Europese Commissie ziet in de conferentie een bevestiging van het ingezette beleid, met name met de Farm-to-Fork (F2F) strategie van adjunct-voorzitter Frans Timmermans.
16 November 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden