Dossier Klimaatcrisis

stal gras melkveebedrijf grasoogst flevoland

Nieuws politiek

Kabinet snijdt 2,2 miljard van opkoopfonds stikstof af

Het kabinet wil een bedrag van €2,2 miljard afknabbelen van de grote fondsen die het bij de formatie heeft aangekondigd om onder meer het stikstofprobleem op te lossen. Tegelijkertijd krijgt het ministerie van LNV er wel weer meer geld bij voor onder meer het in gang zetten van gebiedsprocessen die nodig zijn om de natuur meer ruimte te geven.
20 Mei 2022
waterstof

Opinie Jaap Majoor

De klimaattop in Glasgow: veel woorden, geen daden

De klimaattop in Glasgow is ten einde. Het behaalde resultaat is minimaal. De voorzitter bood zelfs zijn excuses aan over de slechte resultaten. Het verbaasde mij niet. De politiek heeft geen lange termijnvisie.
16 November 2021
energie zonneenergie luchtwasser

Nieuws Klimaat

Strenge doelen landbouw geen inkopper op COP26

De mondiale klimaatconferentie COP26, die afgelopen weekeinde werd afgerond, moet ook stevige gevolgen hebben voor de landbouw, met name voor de uitstoot van broeikasgassen, zo valt te lezen in veel berichten. De Europese Commissie ziet in de conferentie een bevestiging van het ingezette beleid, met name met de Farm-to-Fork (F2F) strategie van adjunct-voorzitter Frans Timmermans.
16 November 2021
koeien

Opinie Dick Veerman

Biomassa goed, koe fout. Hoe ontstaat dat beeld?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) legt in een recente publicatie voor een breder publiek het verschil uit tussen de korte en lange koolstofkringloop. Voor de lange - 'foute' - cyclus gebruikte RVO het beeld van een koe. Maar het klopt niet.
25 Augustus 2021
windenergie windturbine windmolen energie grasland

Opinie Pascal Philipsen

Klimaat(on)gelovigen: houdt respect voor natuur

Het verse, alarmerende VN klimaatrapport maakt weer veel tongen los in de wereld. Ik zelf kan maar moeilijk de scherp neergezette bevindingen uit dit rapport 'blindelings' volgen. Val ik nu in de categorie 'rechtse complotgekken'?
16 Augustus 2021
mccain

Inside Aardappelen

Klimaatambities McCain vergen hulp van telers

Fritesfabrikant McCain wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 halveren. Dat maakte het bedrijf vorige week bekend met de presentatie van het '2020 Global Sustainability Report Summary'. Maar dat kan McCain niet alleen. Ook andere partners in de keten worden bij de klimaatambities betrokken.
15 Juni 2021
melk biologisch Arla Foods

Nieuws Melk

Arla is eerste in Nederland met klimaatneutrale zuivel

3 Maart 2021
gras koeien

Opinie Aalt Dijkhuizen

Nederlandse agri & food sector voorbeeld voor Parijs

De opwarming van aarde moet binnen de 2 graden Celsius blijven en de uitstoot van broekasgassen moet sterk worden beperkt. Ook de voedselvoorziening mag niet in gevaar komen. Deze afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs roepen de vraag op: hoe kunnen we in lijn met dit akkoord het beste voorzien in de groeiende vraag naar voedsel?
4 December 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox