Shutterstock

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

20 December 2023 - Kasper Walet - 47 reacties

Sommigen noemen de uitkomst van de klimaatbijeenkomst COP 28 de afgelopen week in Dubai historisch, anderen zeggen dat het een flauw compromis is met allerlei mogelijkheden voor landen om onder de afspraken uit te komen. Het is inderdaad historisch dat er voor het eerst formeel een afspraak ligt, waarvan de kern is om 'weg te bewegen' van fossiele brandstoffen. Maar dat is natuurlijk wel een heel erg vage tekst met zulke slappe formuleringen dat landen er alle kanten mee op kunnen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of het vele landen buiten Europa en natuurlijk Nederland als het braafste jongetje van de klas, gaat aanzetten tot meer klimaatactie?

Het betekent dan ook zeker niet dat we snel naar een wereld zonder olie gaan. Al is het alleen maar omdat olie niet alleen wordt gebruikt om onze auto's op te laten rijden, maar ook voor de productie van allerhande producten een noodzakelijke grondstof is. Zoals voor de energietransitie noodzakelijk geachte windturbines of zonnepanelen. 

We gaan zien hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. In de wereld, maar ook in ons eigen landje. We moeten afwachten wat voor nieuwe regering we krijgen. De mogelijke coalitie tussen PVV, NSC, BBB en wellicht de VVD staan in ieder geval heel wat anders in de klimaatwedstrijd dan Rob Jetten van D66. Maar ze moeten ook opereren binnen de verplichtingen vanuit de Europese Unie. Daar kan je als land niet zomaar van afwijken. Dat laatste geldt voor het klimaat, maar natuurlijk ook in bijvoorbeeld de stikstofdiscussie. Om het jaar met een positieve boodschap af te sluiten: de mensheid gaat niet op korte termijn ten onder als gevolg van klimaatverandering. In tegenstelling tot wat Extinction Rebellion ons wil vertellen door zichzelf aan de A12 vast te plakken.

Klimaat moeilijk in model te vatten
Het wordt steeds duidelijker dat de door het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties, bestaande uit wetenschappers van over de gehele wereld, gebruikte scenario's niet kloppen. Het is natuurlijk ook ondoenlijk om zoiets complex als het klimaat in een model te vatten en helemaal dat politici op basis van die uitkomsten hun beleid ontwikkelen. Zo'n tien jaar geleden waren de verwachtingen dat, als we niets zouden doen, de aarde tot aan het eind van deze eeuw met 4 tot 5 graden Celsius zou opwarmen. Nu is dat teruggebracht tot 2,5 tot 2,9 graden. Nog steeds aanzienlijk, maar toch minder alarmistisch.

Uit onderzoek blijkt ook dat bomen en planten aan het eind van deze eeuw waarschijnlijk 20% meer CO2 uit de lucht halen dan waar klimaatmodellen tot nu toe rekening mee hebben gehouden. Dat betekent niet alleen meer groen op aarde, maar ook een minder snelle opwarming. Ook de voedselvoorziening lijkt door betere irrigatie en klimaatbestendige rassen niet zoals verwacht in te zakken door de klimaatverandering, maar zelfs tot recordoogsten te leiden.

IJsbeer het symbool
Als laatste, de ijsbeer. U kent allemaal wel die iconische foto van een ijsbeer op een weggedreven kleine ijsschots. Waarmee de ijsbeer het symbool van de klimaatopwarming werd. Nu blijkt echter dat de ijsberen populatie sinds de jaren 60 is verdrievoudigd van 10 naar zo'n 30.000 dieren. Niet vanwege een verbetering van het klimaat, maar vanwege het simpele feit dat de jacht op deze dieren is verboden en wellicht ook doordat ze zich hebben aangepast aan hogere temperaturen. Het goede nieuws is dus dat de wereld niet binnen vijf jaar vergaat als we onvoldoende doen om de klimaatverandering te stoppen, zoals klimaatalarmisten ons willen doen geloven. Het betekent echter niet dat we maar helemaal niets moeten doen. Maar wel dat we dit op een veel beter doordachte en over langere tijd uitgesmeerde manier kunnen doen.

Ik wens u allen een heerlijke kerst en een prachtig 2024 toe.

Kasper Walet

Kasper Walet is voormalig directielid van de agrarische termijnmarkt. Inmiddels is hij onder de naam Maycroft  al jaren werkzaam als onafhankelijk adviseur over energie en klimaat aan overheden en bedrijven van over de gehele wereld.
Reacties
47 reacties
Flevoboer 20 December 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10907259/aarde-gaat-niet-ten-onder-aan-klimaatverandering]Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering[/url]
Wat een bijzonder verhaal zeg. Alsof er ook maar iemand zegt dat de aarde binnen vijf jaar vergaat.

Het probleem is gewoon ongekend groot, en dat hebben we als mensheid veroorzaakt. Of we nog terug kunnen is de vraag, maar met miljarden mensen op deze aardbol waarvan de meeste mensen denken dat het allemaal wel meevalt, stapelen de problemen zich alleen maar op.

Die Meneer Walet is als onafhankelijk adviseur niet bijzonder objectief moet ik zeggen.
Abonnee
De Fries 20 December 2023
En jij bent geen flevoboer
Abonnee
Tijdbom 20 December 2023
De Fries schreef:
En jij bent geen flevoboer
Dit lijkt mij ook niet
Flevoboer 20 December 2023
Zeer zeker wel.
Flevoboer 20 December 2023
Interessant trouwens, waarom denken jullie van niet?

Abonnee
Tijdbom 20 December 2023
Flevoboer schreef:
Interessant trouwens, waarom denken jullie van niet?

Leg duidelijk uit;waarom wel
teler 20 December 2023
is helemaal niks aan de hand, pak eerst het riool stelsel maar in aan in Nederland. Dan is er al 90% opgelost van de vervuiling in water/land enz
hoor je niemand over omdat het rijk zelf schuldig is
Abonnee
polderteler 20 December 2023
flevoboer is een Haagse activist die op d66 stemt en gelooft in sprookjes.
En zo als een goed d66er betaamt is alles wat niet zijn waarheid is, niet de waarheid.
Flevoboer 20 December 2023
Teler in Oostelijk Flevoland.

Gek dat jullie zo inhaken op wat ik zeg, ik geef niemand de schuld, maar het is toch logisch dat sinds wij als mensheid ontploft zijn in aantallen, en het gebruik van alles op aarde enorm is gegroeid, het klimaat hier last van heeft? Tot tweehonderd jaar geleden was er nauwelijks fossiele uitstoot.

Overigens is 98% van de wetenschappers het met elkaar eens. Alleen hier denken wat forummensen dat het niet zo is.
teler 20 December 2023
de wetenschap????
die praten elkaar alleen maar na die weten helemaal niks.
enigste wat ze doen is de gewenste uitkomst (meestal van het rijk)
die betaalt onderzoeken voor hun beste in hun straat past.

al de dingen die juist moeten gebeuren niet... rara lekker volk de wetenschap

industrie minderen..... nee
luchtvaart nee
verkeer nee
grenzen dicht nee
riool overstort beter zuiveren nee

nee we pakken alleen de landbouw bij de nek en roken deze sector helemaal uit dit is de gewenste oplossing van het rijk
basisbehoefte lekker duur maken verdeel en heers alles onmogekijk maken
miljarden in natuur pompen oh wat zijn we goed bezig
honger komt eraan
west brabander 20 December 2023
Ik moet flevoboer toch wel bijstaan, meer dan 8 mld mensen doen een grote aanslag op deze planeet en we vervuilen hem compleet(met vooral plastics en allerlei chemie). wij zijn als boer gevangen in het systeem en veel problemen gaan wij als boerensector alleen niet oplossen. Klimaatverandering is natuurlijk altijd al geweest.
CM 20 December 2023
Klimaatverandering is er inderdaad altijd geweest en de Planeet blijft gewoon zijn rondjes draaien. Het is alleen niet meer voor de mens geschikt dan als er geen maatregelen worden genomen. Maar er moet niet eenzijdig en makkelijke zondebokken zoals nu de boeren worden aangewezen. Iedereen ,rijk en arm moet meedoen.
Abonnee
Tijdbom 20 December 2023
Flevoboer schreef:
Teler in Oostelijk Flevoland.

Gek dat jullie zo inhaken op wat ik zeg, ik geef niemand de schuld, maar het is toch logisch dat sinds wij als mensheid ontploft zijn in aantallen, en het gebruik van alles op aarde enorm is gegroeid, het klimaat hier last van heeft? Tot tweehonderd jaar geleden was er nauwelijks fossiele uitstoot.

Overigens is 98% van de wetenschappers het met elkaar eens. Alleen hier denken wat forummensen dat het niet zo is.
Dit is allemaal uit de duim gezogen.Waar staat dat over die 200 jaar? Wie zijn die 98%?.
200 jaar geleden hadden we 4 miljoen inwoners.Was de verwarming turf of hout,reden er een paar paarden,die ook de schepen voort trokken. Ga zomaar door. Waar haalt dit wezen de onkunde vandaan? Walgelijke vertoning op deze manier.
Huib Rijk 20 December 2023
Geheel eens met Flevoboer. De tekst van dhr Kasper Walet komt mij als zeer merkwaardig over voor een adviseur over energie en klimaat. Hij stelt dat het ondoenlijk is om klimaat in scenario's te vatten. Volgens mij is er geen ander onderzoeksveld waar zoveel tijd en aandacht in wordt gestoken dan klimaat. De conclusies zijn steeds overtuigender geworden. Pakweg 20 jaar terug was de conclusie van IPCC dat het zeer waarschijnlijk was dat het klimaat veranderde door menselijke invloed, Dwz met een waarschijnlijkheid van meer dan 95%, Dat werd in een volgend rapport hoger en in het laatste rapport naar een kans van minder dan 1 op een miljoen dat dit niet klopt. Walet: "Zo'n tien jaar geleden waren de verwachtingen dat, als we niets zouden doen, de aarde tot aan het eind van deze eeuw met 4 tot 5 graden Celsius zou opwarmen. Nu is dat teruggebracht tot 2,5 tot 2,9 graden." Dit klopt niet. Het IPCC heeft verschillende scenario's. Van business-as-usual tot situatie als we binnen afzienbare tijd afstappen van fossiel en ook een scenario als alles uit de hand loopt met name doordat kantelpunten als het dooien van permafrost waarbij enorm veel methaan vrijkomt. Dit "worst-case scenario" is in het laatste IPCC-rapport benoemd als minder waarschijnlijk dan in het rapport van daarvoor was ingeschat (met name omdat de productie van hernieuwbare energie sneller gaat dan eerder gedacht). Maar het meest waarschijnlijke scenario is echter opgehoogd. Van + 2 graden naar +2,5 á 2,9 graden. Verder noemt hij: "Uit onderzoek blijkt ook dat bomen en planten aan het eind van deze eeuw waarschijnlijk 20% meer CO2 uit de lucht halen dan waar klimaatmodellen tot nu toe rekening mee hebben gehouden." Het klopt dat bij meer CO2 planten meer kunnen produceren. Maar dan moeten de productieomstandigheden verder goed zijn. Dus geen hitte/droogtestress. En bakken met regen helpen ook niet echt. Hij eindigt positief en dat is mooi: "Het goede nieuws is dus dat de wereld niet binnen vijf jaar vergaat als we onvoldoende doen om de klimaatverandering te stoppen, zoals klimaatalarmisten ons willen doen geloven. " Een detail. Er zijn geen klimaat"alarmisten" die dat beweren. Wel dat het dringend is om binnen de komende decennia fikse stappen te nemen om de generaties na ons niet ernstyig in problemen te brengen.
Abonnee
lei 21 December 2023
Ach ieder z'n wijsheid...Ik volg die van de ijsbeer. Belangrijk is dst we onze (plastic) rommel opruimen... En verder, ook de mens zal mee evolueren. Een ding weet ik wel. De hele klimaatgekte is een mega geldverslinder/verdienmodel dat vele economieën overhoop zal halen. Het nuchtere verstand dreigt het onderspit te delven.
Abonnee
Flevo uitje 21 December 2023
Hee leuk, de polder heeft z'n eigen hoekje op dit forum. Kan ik een biertje bestellen?
Abonnee
Tijdbom 21 December 2023
De landbouw in zijn algemeenheid wordt volledig onder gescheten door allerlei metingen die maar voor enkele% te vertrouwen zijn,nu Adema weer met zijn kerst/nieuwjaar wens,met de kleuren groen,blauw en rood,de wolf waar weer veel over gepraat/geschreven wordt. Laat de boeren eens met rust,en wrijf niet te veel haren in de verkeerde richting,want dan zullen de rapen snel gaar zijn. Kabinet:Weer 1,5 miljard voor uitkoop boeren. Los eerst uw achterstallige schulden eens af,zoals Groningen en de toeslagen. Wat gaan er weer een berg mensen ongelukkige feestdagen tegemoet .
kijk er na hoe het werkelijk is. geen napraterij! 21 December 2023
lei heeft gelijk het is een geldverbraserij heel dat geneuzel.
wij hoeven als boeren helemaal niks op te lossen dat hebben we de laatste 50 jaar al gedaan. wij zijn de oplossing niet het probleem snap dat nu eens!!!
Abonnee
jk 21 December 2023
dhr. walet geeft gewoon de huidige stand van zaken weer volgens het ipcc zelf. kijkend naar Nederland is het KNMI gewoon nog niet bij de tijd en baseert haar recente rapporten nog op de alarmistische cijfers die ondertussen breed weerlegd zijn. doet een beetje aan ons rivm denken...
CM 21 December 2023
Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
Abonnee
frog 21 December 2023
CM schreef:
Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
Net als de Flevohof bedoel je cm?
CM 21 December 2023
frog schreef:
CM schreef:
Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
Net als de Flevohof bedoel je cm?
Bedoel je dat de Flevo vergane glorie is??
Abonnee
frog 22 December 2023
CM schreef:
frog schreef:
CM schreef:
Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
Net als de Flevohof bedoel je cm?
Bedoel je dat de Flevo vergane glorie is??
De Flevo is gewoon net als alle andere gebieden enorm aan het veranderen, rij er maar eens een rondje.
Het kan vriezen of dooien 22 December 2023
west brabander schreef:
Ik moet flevoboer toch wel bijstaan, meer dan 8 mld mensen doen een grote aanslag op deze planeet en we vervuilen hem compleet(met vooral plastics en allerlei chemie). wij zijn als boer gevangen in het systeem en veel problemen gaan wij als boerensector alleen niet oplossen. Klimaatverandering is natuurlijk altijd al geweest.
Idd, geheel mee eens wat je schrijft.

We consumeren met z'n allen meer dan dat de aarde kan leveren dat gaat een keer fout.
Hoe dit opgelost moet worden daar kan je hele discussies over beginnen.





echte teler 22 December 2023
kun je niet oplossen zijn gewoon veel te veel mensen op deze aardkloot.
enigste manier om het een beetje vlak te trekken is de bemestingsnorm flink omhoog brengen zodat de opbrengst nog een gedeelte naar boven kan.
het huidige mestbeleid is echt fout dit is een dode weg naar armoede in de grond
Abonnee
frog 22 December 2023
De enige oplossing is minder mensen
CM 22 December 2023
frog schreef:
CM schreef:
frog schreef:
CM schreef:
Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
Net als de Flevohof bedoel je cm?
Bedoel je dat de Flevo vergane glorie is??
De Flevo is gewoon net als alle andere gebieden enorm aan het veranderen, rij er maar eens een rondje.
Ja,daar wordt ik niet vrolijk van.
Flevoboer 22 December 2023
echte teler schreef:
kun je niet oplossen zijn gewoon veel te veel mensen op deze aardkloot.
enigste manier om het een beetje vlak te trekken is de bemestingsnorm flink omhoog brengen zodat de opbrengst nog een gedeelte naar boven kan.
het huidige mestbeleid is echt fout dit is een dode weg naar armoede in de grond
Haha man, alsof er nu een tekort is aan voedsel?

Er is een verdelingsprobleem, geen tekort. Ga eens kijken naar hoeveel er overal nog verspild wordt.

De boeren hebben sowieso geen eens belang bij hogere opbrengsten!
Abonnee
jan 22 December 2023
Al Gore heeft gezegd dat door de klimaatverandering de zee met wel 5 a 6 meter kan stijgen. Waar moet al dat water dan vandaan komen. Er is meer zee dan land. Ligt er dan gemiddeld zo veel sneeuw op t land? Zit t in de atmosfeer? Het water ontstaat toch niet zomaar. Op t noordelijk halfrond is meer land dan op t zuidelijk. Als het de sneeuw noordelijke smelt zou t in het zuidelijke halfrond moeten vallen. Er zijn daar veelal warme landen dus valt de sneeuw in de zee. Dan zou in de zomer hier ook ze zee hoger moeten zijn. Hoe zit dat? Waar komt al dat water dan vandaan?
Het kan vriezen of dooien 22 December 2023
Flevoboer schreef:
echte teler schreef:
kun je niet oplossen zijn gewoon veel te veel mensen op deze aardkloot.
enigste manier om het een beetje vlak te trekken is de bemestingsnorm flink omhoog brengen zodat de opbrengst nog een gedeelte naar boven kan.
het huidige mestbeleid is echt fout dit is een dode weg naar armoede in de grond
Haha man, alsof er nu een tekort is aan voedsel?

Er is een verdelingsprobleem, geen tekort. Ga eens kijken naar hoeveel er overal nog verspild wordt.

De boeren hebben sowieso geen eens belang bij hogere opbrengsten!
Het is niet alleen het voedsel het is het hele plaatje wat niet meer klopt.

Je kunt niet ongebreideld de aarde leeg roven zonder dat dit gevolgen gaat krijgen op termijn voor ecosystemen.
Abonnee
Tijdbom 22 December 2023
jan schreef:
Al Gore heeft gezegd dat door de klimaatverandering de zee met wel 5 a 6 meter kan stijgen. Waar moet al dat water dan vandaan komen. Er is meer zee dan land. Ligt er dan gemiddeld zo veel sneeuw op t land? Zit t in de atmosfeer? Het water ontstaat toch niet zomaar. Op t noordelijk halfrond is meer land dan op t zuidelijk. Als het de sneeuw noordelijke smelt zou t in het zuidelijke halfrond moeten vallen. Er zijn daar veelal warme landen dus valt de sneeuw in de zee. Dan zou in de zomer hier ook ze zee hoger moeten zijn. Hoe zit dat? Waar komt al dat water dan vandaan?
Dat vraag ik me ook af. 70% van de wereld bestaat uit water.
zandjan 22 December 2023
tijdbom en flevoboer zou je er niet zo druk over maken.
niemand die houd rekening met de boer. en jij bent bezig met het eco systeem....man man
is altijd wel wat te mekkeren geweest. zure regen/verdroging/vernatting.
enz enz
Groninger 22 December 2023
Tijdbom schreef:
jan schreef:
Al Gore heeft gezegd dat door de klimaatverandering de zee met wel 5 a 6 meter kan stijgen. Waar moet al dat water dan vandaan komen. Er is meer zee dan land. Ligt er dan gemiddeld zo veel sneeuw op t land? Zit t in de atmosfeer? Het water ontstaat toch niet zomaar. Op t noordelijk halfrond is meer land dan op t zuidelijk. Als het de sneeuw noordelijke smelt zou t in het zuidelijke halfrond moeten vallen. Er zijn daar veelal warme landen dus valt de sneeuw in de zee. Dan zou in de zomer hier ook ze zee hoger moeten zijn. Hoe zit dat? Waar komt al dat water dan vandaan?
Dat vraag ik me ook af. 70% van de wereld bestaat uit water.
Als heel Antarctica smelt stijgt de zee met 70 meter heb ik eens gehoord, maar ookal is het de helft, dan kunnen we ons mooie Groningen wel afschrijven.
fer 22 December 2023
mooiste zou zijn dat alleen den haag water werd...
Bio+ 23 December 2023
Lei zegt hierboven: Het nuchtere verstand dreigt het onderspit te delven. ik zie een ander beweging. Een volop vertrouwen op het Gezonde boerenverstand. BBB heeft dit zelfs als motto. Ik heb daar geen probleem mee. Dwz in de juiste fase. Want de wetenschap doet onderzoek maar doet geen harde uitspraken van de beleidsmaatregelen die daar uit volgen. Wel in de trant van als we doorgaan met business-as-usual komen we in het scenario van .... Maar zie dat Gezonde Verstand wordt door velen als perfect gezien en het oordeel over wetenschap: {Teler} De wetenschap????
die praten elkaar alleen maar na die weten helemaal niks.
enigste wat ze doen is de gewenste uitkomst (meestal van het rijk)
die betaalt onderzoeken voor hun beste in hun straat past.

al de dingen die juist moeten gebeuren niet... rara lekker volk de wetenschap.

Wat eigenaardig is: ik kan me indenken dat je twijfelt aan welke informatie dan ook. Maar hier is geen sprake van twijfel maar absolute zekerheid nl dat het tegenovergestelde van wat de wetenschap beweert de waarheid is. Ik ben dan altijd benieuwd naar de bron van die zekerheid.
Abonnee
Pieter 23 December 2023
Groninger schreef:
Tijdbom schreef:
jan schreef:
Al Gore heeft gezegd dat door de klimaatverandering de zee met wel 5 a 6 meter kan stijgen. Waar moet al dat water dan vandaan komen. Er is meer zee dan land. Ligt er dan gemiddeld zo veel sneeuw op t land? Zit t in de atmosfeer? Het water ontstaat toch niet zomaar. Op t noordelijk halfrond is meer land dan op t zuidelijk. Als het de sneeuw noordelijke smelt zou t in het zuidelijke halfrond moeten vallen. Er zijn daar veelal warme landen dus valt de sneeuw in de zee. Dan zou in de zomer hier ook ze zee hoger moeten zijn. Hoe zit dat? Waar komt al dat water dan vandaan?
Dat vraag ik me ook af. 70% van de wereld bestaat uit water.
Als heel Antarctica smelt stijgt de zee met 70 meter heb ik eens gehoord, maar ookal is het de helft, dan kunnen we ons mooie Groningen wel afschrijven.
Doe eens 2 ijsblokjes in een glas water, als ze gesmolten zijn is het waterpeil lager als toen het nog ijsblokjes waren. Dus ik begrijp die spiegelstijging ook niet helemaal.......
Abonnee
roy 23 December 2023
dat is een hele sterke! beetje gezond verstand gebruiken is heel wat beter dan angst aan laten praten zoals tegenwoordig volop gebeurt
Bio+ 24 December 2023
Beste Pieter, "Doe eens 2 ijsblokjes in een glas water, als ze gesmolten zijn is het waterpeil lager als toen het nog ijsblokjes waren. Dus ik begrijp die spiegelstijging ook niet helemaal......." Doe eens 1 ijsblokje in een glas met water en leg het andere ijsbokje op een plank. Als het 1e blokje is gesmolten is het waterpeil exact gelijk gebleven (niet lager geworden). Als het 2e blokje smelt loopt het water van het plankje af op zoek naar het laagste punt. Dit betekent: als het drijfijs op de Noordpool smelt heeft dat geen verhoging van de zeespiegel als gevolg. Maar bij het smelten van het landijs - gletsjers in de bergen, ijsmassa's op Groenland en Antarctica loopt het smeltwater van het land af in zee. De ijsplaat op Antarctica is tot 1,5 km dik. Op Groenland is dunner. Als al het ijs op Groenland zou smelten heeft dat een meter of 6 zeespiegelstijging tot gevolg. Die van Antactica tot iets van 40 of 60 meter. Over die gletsjers: de Himalaya heeft grote gletsjers. Landbouw in China, India en Pakistan zijn voor een flink deel afhankelijk van de rivieren die gevoed worden uit smeltwater Afgelopen jaar door grote smelt veel wateraanvoer waardoor overstroming in Pakistan. Verderop in deze eeuw gaat dat steeds minder worden. China, India en Pakistan samen iets van 3 miljard mensen. Alle 3 kernwapenlanden en onderling bepaald geen vrienden. Roy zegt: "beetje gezond verstand gebruiken is heel wat beter dan angst aan laten praten zoals tegenwoordig volop gebeurt". Tja, wat is daar zo veel beter aan?
bblogic 26 December 2023
Er zijn de afgelopen 4000 jaar diverse periodes geweest die warmer waren dan nu, met kleinere gletchers, en dat allemaal bij een veel lager co2 gehalte dan we nu hebben. Bijvoorbeeld in de Romeinse tijd en rond het jaar 1000 was het warmer dan nu, en in de 17e eeurw was het weer veel kouder dan u (kleine ijstijd). Ra ra hoe kan dat allemaal? Dit bewijst dat er andere mechanismes aan het werk zijn die veel dominanter zijn dan het co2 gehalte. Denk aan zonnevlekken en zeestromingen etc.. Het klimaat wordt door de politiek misbruikt om de aandacht af te leiden van de echte problemen in de wereld. En daar zijn er inderdaad voldoende van, maar het klimaat hoort daar zeker niet bij.
bblogic 27 December 2023
@ Bio+ smeltende ijsblokjes in hebben geen enkele invloed op het waterniveau in het glas. Drijvende ijsblokjes verplaatsen een volume aan water wat gelijk is aan het gewicht van de ijsblokjes (wet van Archimedes). Na smelten zal het volume aan water toegenomen zijn met een hoeveelheid water die wederom gelijk is aan het gewicht van de oorspronkelijke ijsblokjes. Daarom heeft een smeltende noordpool ( drijvend ijs ) geen invloed op het zeeniveau.
Abonnee
Bio+ 28 December 2023
Beste bblogic, wat je in je laatste bericht stelt komt overeen met wat ik beweerde zondag 13.24 . Smeltend noorpoolijs heeft geen invloed op de zeespiegel. Wel bijvoorbeeld op het leefgebied van ijsberen al zullen die zich wel wat kunnen aanpassen. Er is wel een ander effect. IJs reflecteert zonlicht. Water is donkerder en neemt meer licht en daarmee warmte op. Verder zeg je dat er meer mechanismen zijn. Dat klopt zoals watertstromingen en zonnevlekken. De kleine ijstijd die je noemt hing volgens mij samen met andere stromingen. Maar de effecten waren niet wereldwijd maar hadden juist betrekking op Europa. Veel effecten zijn van kortdurende belang. Bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen. En ook de zonnecyclussen. De gevolgen zijn schommelend en duren van 1 to 7 jaar. Dat geldt momenteel voor het El Nino-effect. Andere effecten hebben juist heel lange termijn. De ijstijden hangen samen met Malkovitch-cycli. De ene heeft als oorzaak dat de baan van de Aarde rondde zon meer of minder cirkelvormig/elliptisch is. De andere gaat over de veranderingen van de aardas. Het ene effect heeft een duur van 100.000 jaar de andere iets van 13.000 jaar. Dit zijn harde wiskundige verschijnselen die uit te rekenen zijn (niet door mij trouwens). We leven momenteel in een zeldzaam rustige periode qua klimaat. Die periode tot een volgende ijstijd duurt nog iets van 5.000 jaar. Dwz zonder invloed van buitenaf. Zoals meteorieten die de dino's op hun kop kregen. Of een diersoort die volstrekt roekeloos met het klimaat omgaat. Je eindigt met :"Het klimaat wordt door de politiek misbruikt om de aandacht af te leiden van de echte problemen in de wereld. " Ik zie het andersom. De politiek is bezig met allerlei echte problemen om vooral geen diepgaande actie voor het klimaat te hoeven ondernemen.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 3 Januari 2024
Allereerst een Gelukkig nieuwjaar toegewenst vanuit Brazilië.
Wij hebben hier het warmste voorjaar gehad (21 sept-21 dec) wat ik nooit eerder heb meegemaakt sinds jan 1967 toen ik hier als immigrant aankwam. De warmte is volgens mij niet meer alleen met een temperatuur te meten, daar is veel meer aan de hand zoals bestralingen die na zonexplosies vrijkomen.
Bomen die schaduw geven kunnen ook die bestraling beperken en wanneer ik op straat loop ga je van boom naar boom! De enorme toename in zonactiviteiten en het effect daarvan op ons klimaat, stijgende watertemperaturen etc. is nauwelijks of zelfs helemaal niet aan de orde geweest op de COP 28: jammer! Natuurlijk kan de wereld veel meer doen om de klimaatvraagstukken beter aan te pakken in vooral China, India, Indonesië, Rusland, VS etc, maar dat geeft m.i. maar een klein antwoord op de rol van de zon in de laatste decennia. Wát was de veiligheidsmarge die is gehanteerd bij de Deltawerken en wát is de situatie vandaag?
realist 3 Januari 2024
er zijn/is helemaal geen klimaat propleem iedereen praat dit zijn eigen aan.
kostmisselijk word je er van....
zure regen/gat in ozonlaag/verdroging/ aarde warmt te snel op. enz enz
bla bla het is nog nooit zo koud geweest in de winterlanden tempr tot min 45 toe
dus laat de natuur lekker zijn gang gaan
Het kan vriezen of dooien 4 Januari 2024
realist schreef:
er zijn/is helemaal geen klimaat propleem iedereen praat dit zijn eigen aan.
kostmisselijk word je er van....
zure regen/gat in ozonlaag/verdroging/ aarde warmt te snel op. enz enz
bla bla het is nog nooit zo koud geweest in de winterlanden tempr tot min 45 toe
dus laat de natuur lekker zijn gang gaan
Dit is wel heel erg kort door de bocht.

Dat er variaties in het klimaat voorkomen is al eeuwen lang aan de gang maar de veranderingen die nu plaatsvinden gaan wel heel erg snel.
Bio+ 7 Januari 2024
Beste realist. "er zijn/is helemaal geen klimaat probleem" Veel mensen twijfelen aan de wetenschap. Ja dat kan natuurlijk. Maar jij bent geen twijfelaar maar een zeker-weter. Vanwaar die zekerheid dat er geen klimaatprobleem is? Je hebt het over het gat in de ozonlaag. Daar hoor je weinig meer van inderdaad. Hoe dat kan na al die waarschuwingen? Je gaat er blijkbaar van uit dat het onzin was. Maar wat er werkelijk gebeurde is dat wetenschappers eerst niet wisten wat er aan de hand was maar dat ze op het spoor kwamen van de cfk's (chloor-fluorkoolwaterstoffen) als oorzaak van vermindering van de ozonlaag. De oplossing was redelijk simpel. Het uitbannen van de gevaarlijkste vormen van deze cfk's. Deze werden gebruikt als drijfgassen in spuitbussen en in koelkasten. Achteraf lijkt het dan simpel om te beweren dat het waarschuwen onzin was. Want er is geen ramp gebeurt.
Bio+ 7 Januari 2024
Louis Pascal de Geer schreef:
Allereerst een Gelukkig nieuwjaar toegewenst vanuit Brazilië.
Wij hebben hier het warmste voorjaar gehad (21 sept-21 dec) wat ik nooit eerder heb meegemaakt sinds jan 1967 toen ik hier als immigrant aankwam. De warmte is volgens mij niet meer alleen met een temperatuur te meten, daar is veel meer aan de hand zoals bestralingen die na zonexplosies vrijkomen.
Bomen die schaduw geven kunnen ook die bestraling beperken en wanneer ik op straat loop ga je van boom naar boom! De enorme toename in zonactiviteiten en het effect daarvan op ons klimaat, stijgende watertemperaturen etc. is nauwelijks of zelfs helemaal niet aan de orde geweest op de COP 28: jammer! Natuurlijk kan de wereld veel meer doen om de klimaatvraagstukken beter aan te pakken in vooral China, India, Indonesië, Rusland, VS etc, maar dat geeft m.i. maar een klein antwoord op de rol van de zon in de laatste decennia. Wát was de veiligheidsmarge die is gehanteerd bij de Deltawerken en wát is de situatie vandaag?
Beste Louis Pascal. "Je zegt:
"De enorme toename in zonactiviteiten en het effect daarvan op ons klimaat, stijgende watertemperaturen etc. is nauwelijks of zelfs helemaal niet aan de orde geweest op de COP 28: jammer" Wellicht een idee om het IPCC een brief te schrijven met de vraag of ze wel eens gedacht hebben over de rol van de zon. Wellicht ontvang je een vriendelijk antwoord: "Vanaf de eerste activiteiten van het IPCC hebben we uiteraard naar de rol van de zon gekeken maar we hebben wel effecten van de zonnecyclus (variërend van 7-11 jaar) gevonden maar niet op lange termijnen bijv vanaf nu tot het jaar 2100.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 9 Januari 2024
Wij schijnen dus wel precies te weten wat de boeren zouden moeten doen, maar kunnen geen zinnig woord zeggen over de zon eb wat deze gaat doen tot 2.100? Leuke reactie Bio+.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Opinie Kasper Walet

Effect van de 122 plannen voor klimaat schrikbarend

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden