Blog: Laurens Maartens

Frankrijk uit de euro? Kleine kans met grote gevolgen

13 April 2017 - Laurens Maartens

De onrust in de valutawereld neemt flink toe in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. De flinke eurodaling, van de afgelopen twee weken, is het begin van een woelige tijd waarin het verstandiger is om het zekere voor het onzekere te nemen.

De euro/dollar-wisselkoers schoot, in de tweede helft van maart, omhoog tot het hoogste niveau sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De euro had de wind in de rug na meevallende cijfers over de economische groei. Ook zinspeelden enkele economen erop dat een renteverhoging van ECB dichtbij was.

Sindsdien is het sentiment volledig omgeslagen. De euro is binnen 2 weken met ruim 3 procent gedaald. ECB-voorzitter Mario Draghi benadrukt dat een renteverhoging nog verre toekomstmuziek is. Dat drukt de euro. Bovendien is de aandacht verschoven naar de Franse presidentsverkiezingen, die een onzekere toekomst voor de euro kan inluiden.

Kans op een tweede ronde is heel groot

11 kandidaten en 2 rondes
De eerste ronde van de Franse verkiezingen vindt plaats op zondag 23 april 2017. Er doen dan 11 kandidaten mee. Als geen enkele van die kandidaten de meerderheid van de stemmen weet te krijgen, komt er 2 weken later (op 7 mei) een tweede ronde met de 2 kandidaten, die de meeste stemmen hebben gekregen in de eerste ronde.

De kans dat die tweede rond er komt, is behoorlijk groot. Aangezien de populairste kandidaat, volgens de peilingen, op nauwelijks meer dan een kwart van de stemmen kan rekenen. De hervormingsgezinde Emmanuel Macron (25,3 procent) heeft een minieme voorsprong op de populistische Marine Le Pen (25,1 procent).

Terug naar de franc
Hoewel de onderlinge verschillen in de eerste ronde mogelijk heel klein zijn, is Macron de duidelijke favoriet in de tweede ronde. Uit peilingen komt naar voren dat Le Pen daarin afstevent op minder dan 30 procent van de stemmen. Volgens de prijsvorming op optiemarkten komt dat percentage zelfs dichter bij de 20 procent.

Schade meer dan 180 miljard euro

Het overgrote gedeelte van de Fransen wil waarschijnlijk voorkomen dat er een premier komt, die de euro zo snel mogelijk wil inruilen voor de franc. Denktank ''Institut Montaigne'' becijfert dat de economische schade, bij het verlaten van de euro, Frankrijk maar liefst meer dan 180 miljard euro kan schaden.

Wereld van verschil
Toch is de kans niet uitgesloten dat Le Pen uiteindelijk aan het langste eind trekt. Zo zaten de peilingen er ook flink naast bij het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen.

Op valutamarkten leidt een zege van Le Pen ertoe dat de euro gaat dalen totdat deze evenveel waard is als de dollar. Aan de andere kant kan de euro/dollar-koers bij een overwinning van Macron richting 1,10 dollar gaan. Het verschil tussen 1,00 en 1,10 dollar lijkt op het eerste gezicht niet heel erg groot. Echter, op valutamarkten, waar prijsverschillen worden uitgedrukt in pips (vier cijfers achter de komma), is dat een verschil van dag en nacht.

Ook ondernemingen die zaken doen over de grens worden geraakt

Bescherming heeft een prijs
Dit soort schommelingen raakt ook de ondernemingen die zaken doen over de grens. Een mooie order is een stuk minder mooi als de daadwerkelijke opbrengst, door valutaschommelingen, 10 procent lager ligt. Dat tast de winstmarge flink aan. Voor bedrijven is het belangrijker dan ooit om zich in te dekken tegen valutaschommelingen. Door de groeiende onzekerheid, in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen, is de prijs van die verzekering behoorlijk opgelopen.

De belangrijkste les van 2016 is echter dat het verstandiger is om ook voor een hoge prijs het risico af te dekken, dan om maar met blind vertrouwen te hopen op een gunstige afloop. Niet voor niets zijn de grote partijen al enige tijd bezig om zich te beschermen tegen nieuwe schokken op de valutamarkt.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden