Blog: Laurens Maartens

Gaat de bitcoin opnieuw exploderen?

14 Januari 2018 - Laurens Maartens - 1 reactie

De koers van de bitcoin stuitert weer alle kanten op. Het is moeilijk om een nieuw handelsaccount te openen en het is altijd maar afwachten of een order ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Staat de bitcoin aan de vooravond van een nieuwe koersspurt? Over ongeveer 1 week krijgen handelaren van de grote Amerikaanse zakenbanken hun bonus over beursjaar 2017. Verschillende bitcoin-goeroes voorspellen dat een groot deel van dat geld zijn weg vindt naar virtuele valuta’s.

Of het echt zover komt, valt nog te bezien. De ervaring leert dat hoge bonussen vooral goed nieuws zijn voor verkopers van luxeartikelen, zoals sportwagens. Voorlopig is de koers van de bitcoin vooral een speelbal van allerlei gebeurtenissen, zoals de Chinese aanpak van bitcoin-mijnbedrijven en de nieuwe regelgeving in Zuid-Korea.

Bitcoins maken
Nieuwe bitcoins worden gemaakt doordat mensen en bedrijven een programma op hun computer laten draaien. Met dat programma wordt onder meer de handel in de munt in goede banen geleid. Eigenlijk ruilen partijen zo computerkracht voor een heel klein beetje bitcoin. In China is de bitcoin echter zo populair dat de elektriciteitsvoorziening in sommige steden te kort schiet. Daarom heeft het land plannen ontvouwen om de bitcoin-productie sterk aan banden te leggen.

Lage spaarrente jaagt speculeren extra aan

Voordat de handelaren het bericht goed op zich konden laten inwerken, kwam het nieuws naar buiten dat Zuid-Korea de regelgeving voor virtuele valuta’s aanpast. Het land wil anonieme rekeningen verbieden en toezichthouders de mogelijkheid geven om handelsplatformen te sluiten. Het vooruitzicht dat het daar waarschijnlijk lastiger wordt om in deze munten te handelen, leidde de afgelopen dagen tot een prijsdaling van meer dan 10%.

Heel populair
De grote prijsschommelingen spelen een rol bij de populariteit van de bitcoin. Als je een beetje geluk hebt, haal je binnen een paar dagen een rendement dat veel en veel hoger ligt dan de huidige spaarrente van 0,1%. Er kleven echter een paar grote nadelen aan de handel. De meeste mensen kiezen ervoor om in de munt te handelen via een digitale wallet. Daarmee is het alleen maar mogelijk om positie te kiezen voor een verdere stijging door bitcoins te kopen. Bovendien moet je vaak maar afwachten of je order ook echt wordt uitgevoerd.

Echte valutahandel
Wie het toch leuk vindt om via valutahandel wat geld te verdienen, kan beter kiezen voor gewone valuta’s. Daarin is zoveel handel dat je razendsnel weet of een transactie is uitgevoerd en tegen welke prijs dat is gebeurd. Het is daarnaast een stuk makkelijker om positie te kiezen voor prijsdalingen van een bepaalde munt.

Het is gebruikelijk om via een hefboom in valuta’s te handelen. Een stijging van de euro van $1,20 naar $1,21 kan zo hetzelfde rendement opleveren als wanneer een bitcoin van $14.000 naar $15.000 gaat. Ten slotte is het natuurlijk heel erg leuk om in het café te vertellen dat je flink verdiend hebt aan de yen, terwijl je borrelgenoten allemaal de waarde van hun bitcoins zagen dalen van bijna $20.000 naar minder dan $15.000.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Reacties
1 reactie
Hendriksen 15 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877172/gaat-de-bitcoin-opnieuw-exploderen][/url]
Haters gonna hate.
Cryptocurrency krijgt over de hele wereld alleen maar slechte pers.
Dus kan alleen maar een groot succes worden.
Stap in nu het nog kan.
bas 15 Januari 2018
Direct doen.We worden slapend rijk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden