Opinie Laurens Maartens

Gaat de peso de lira achterna?

29 Juni 2018 - Laurens Maartens

De Turkse lira steelt momenteel de show. Dit door een onverwachte koersstijging na de verkiezingen. Gaat de Mexicaanse peso dat voorbeeld volgen?

De capriolen die de Turkse lira na de verkiezingen maakte, zijn een herinnering dat de valutawereld niet alleen oog heeft voor de handelsoorlogen van de Amerikaanse president Donald Trump. De Turkse munt schoot maandag 25 juni met 3% omhoog, ten opzichte van zowel de euro als de dollar. Dit als gevolg van het feit dat de zittende president Recep Tayyip Erdogan de zege binnenhaalde.

Dat was een verrassende reactie, gezien Erdogan een uitgesproken tegenstander is van renteverhogingen om de inflatie tegen te gaan. Hij noemde ze ooit 'de moeder én vader van al het kwaad'. Het terughoudende beleid van de centrale bank is een belangrijke oorzaak van het feit dat de lira de afgelopen 10 jaar 75% van zijn waarde heeft verloren in vergelijking tot de dollar.

Populist aan de macht
Het zou zomaar kunnen dat de peso straks ook een verrassende richting kiest, naar aanleiding van de verkiezingen. De Mexicaanse bevolking gaat zondag 1 juli naar de stembus. De populist Andres Manuel Lopez Obrador is de afgetekende favoriet voor het presidentschap. Volgens de Bloomberg Poll tracker heeft hij de steun van ruim 50% van de kiezers.

Het baart de valutahandelaren zorgen

Dat is ruim dubbel zoveel als dat van de centrumrechtse kandidaat Ricardo Anaya. De meeste plannen van Obrador hebben een vrij linkse inslag, zoals de armoedebestrijding. Dat baart de valutahandelaren zorgen, gezien het prijskaartje dat daaraan hangt maar al te vaak betaald wordt via een oplopende staatsschuld.

Schrikbeeld
In dit opzicht is Venezuela het grote schrikbeeld. Socialistische maatregelen, zoals het subsidiëren van benzine, hebben het land van premier Nicolás Maduro aan de rand van de afgrond gebracht. Daar komt bij dat zich al een harde confrontatie aftekent tussen Obrador en zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump bij de NAFTA-handelsbesprekingen.

Meerdere partijen kozen het zekere voor het onzekere en ruilden hun peso’s in voor andere munten. Tussen het begin van de herfst en half juli ging de Mexicaanse munt met 15% onderuit, in vergelijking tot de dollar. De afgelopen 2 weken tekent zich echter een opvallend herstel af.

Opvallende winnaar
Met een winst van 4% is de peso de afgelopen 2 weken een opvallende winnaar in de valutawereld. Daarmee onttrekt de munt zich aan de malaise van bijna alle andere opkomende markten, die onder druk staan door zorgen over de handelsoorlog en de stijgende Amerikaanse rente.

De opleving wordt veroorzaakt doordat handelaren winst nemen op hun posities, waarmee ze speculeerden op een verdere daling. Dit terwijl er ook signalen komen dat Obrador geld wil vrijspelen via het aanpakken van corruptie; in plaats van via het laten oplopen van de staatsschuld. Het zou kunnen dat de wederopstanding van de peso een vervolg krijgt na de verkiezingen van zondag 1 juli.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden