Shutterstock

Opinie Laurens Maartens

Amerika kiest en de dollar krijgt klappen

8 November 2018 - Laurens Maartens

Op politiek vlak zijn de Verenigde Staten behoorlijk verdeeld. Dat is gunstig voor de aandelen, maar minder mooi voor de prijsontwikkeling van de dollar.

De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten wijzen erop dat het president Donald Trump de komende 2 jaar meer moeite gaat kosten om zijn zin door te drijven. Zijn partij raakt de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kwijt. Zij moeten (net als de Senaat) groen licht geven voor nieuwe wetten. In de Senaat zijn de Republikeinen overigens nog steeds in de meerderheid.

Opluchting
De kans dat het Trump lukt om zijn plannen voor een verhoging van de infrastructuurinvesteringen en een verlaging van de belastingen voor de middenklasse doort te voeren, wordt kleiner. Hoewel die maatregelen op zich gunstig zijn voor de economische groei, reageerden beleggers toch opgelucht op de verkiezingsuitslag.

Dit heeft met name te maken met het feit dat de Amerikaanse economie al stevig groeit. Daardoor is de vrees voor oververhitting van de economie de laatste tijd gestaag toegenomen. In dat scenario moet de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de rente snel verhogen, om zodoende de inflatie in toom te houden.

Rentescenario kan de prullenbak in
Een forse stijging van de rente is ongunstig voor de beurs. Waarom zou je je geld in aandelen investeren als je ook een mooi rendement haalt over je spaargeld? De zege van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zorgt ervoor dat dit scenario voorlopig in de prullenbak verdwijnt. Dat is slecht nieuws voor de dollar.

Het vooruitzicht van een hogere rente zou het voor verschillende partijen aantrekkelijker hebben gemaakt om hun vermogen in de Amerikaanse munt aan te houden. Op valutamarkten daalde de euro-dollarkoers met bijna 1% tot het laagste niveau in ruim 2 weken.

Trump onder vuur
Hoewel president Donald Trump nu minder ruimte krijgt om zijn politieke koers te varen, heeft hij nog alle ruimte om de stemming op de financiële markten te maken of breken. Daarvoor is een bericht op Twitter over bijvoorbeeld de handelsoorlog vaak al voldoende.

Het zou zomaar kunnen dat Trump op internationaal vlak steeds meer de confrontatie gaat zoeken, naarmate hij in eigen land sterker onder vuur ligt. Hoogeplaatste Democraten zijn van plan te onderzoeken of er sprake is van belangenverstrengeling, omdat Trump onvoldoende afstand heeft genomen van zijn zakenbelangen.

Wilde rit
Na de uitslag van de tussentijdse verkiezingen hebben de Republikeinen niet meer de mogelijkheid om verzoeken voor dagvaarden van getuigen en het opvragen van documenten te blokkeren. Het heeft er alle schijn van dat de beweeglijkheid op de financiële markten en valutamarkten in de nasleep van de verkiezingen alleen maar verder gaat toenemen.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden