Shutterstock

Opinie Lubbert van Dellen

Je bedrijf draait door, ook zonder Landbouwakkoord

23 Juni 2023 - Lubbert van Dellen - 8 reacties

Er komt 'voorlopig' geen landbouwakkoord, zo werd afgelopen dinsdag duidelijk. Ook vanuit het kabinet werd dit blijkbaar al voorzien. In de brief van 12 juni waarin de stoppersregeling uitgebreid werd uitgelegd aan veehouders die dat overwegen (zowel piekbelasters als niet-piekbelasters), werd in het slot pijnlijk duidelijk dat voortzetters op zijn vroegst in najaar 2023 helderheid krijgen. Over de doelen, de weg daar naar toe en de ondersteuning van middelen en regelingen om de transitie naar die doelen te maken.

Een robuust verdienmodel voor de toekomst, zoals die wordt geschetst met natuur en klimaat eisen, ontbreekt. Buitenlandse producten die Nederland binnenkomen, hoeven niet aan die eisen te voldoen. En voor de natuur- en klimaatdiensten die agrarisch Nederland wel kan leveren, wil de overheid niet betalen. Waarbij carbon credits en biogas, de grootste plussen die de veehouderij voor klimaat en energie kan leveren, niet aan de agrarische sector worden toegerekend. Ook is de koerswijziging van het stikstofbeleid (van depositie naar emissie, verschil maken tussen ammoniak (NH3) en stikstofoxide (NOx) en innovatie inzetten voor reductie) er niet gekomen.

Een oplossing voor emissiereducerende stallen is ver weg en in heel Nederland zit het vergunningenloket voor veebedrijven tot nader orde dicht. Of er een oplossing is voor PAS-melders wordt mede bepaald door de deelname van veehouderijbedrijven aan de stoppersregeling na 3 juli. Ook is er geen perspectief op toekenning van kunstmestvervangers (renure). Een graslandnorm van 2,85 gve in 2035 en zo mogelijk 25% afroming bij handel in fosfaat/dierrechten lag wel op tafel. Net als de verplichte mestverwerking die in Kamerbrieven in het najaar 2022 al was aangekondigd.

Grotere kloof tussen overheid en de agrarische sector
Tegelijk is teleurstelling groot dat geen landbouwakkoord leidt tot een langere periode van onzekerheid en een nog grotere kloof tussen overheid en de agrarische sector, waardoor aanvullende regelgeving nog meer vanuit wantrouwen (middelvoorschriften) wordt opgebouwd. Daarbij wordt de transitie later in gang gezet, waardoor provincies nog langer de aanvraag van vergunningen voor veebedrijven op slot houden. Ook stellen banken financieringsaanvragen nog langer uit. En heel Nederland komt later van het vergunningslot af, met alle gevolgen van dien voor woningbouw en andere projecten.

Van provincies, met misschien straks overal de BoerBurgerBeweging (BBB) in de coalitie, wordt verwacht dat ze in kaart brengen hoe zij concreet en lokaal invulling willen geven aan de natuur-, klimaat- en waterdoelen. Van piekbelasters die hun bedrijf willen voortzetten, verwacht minister Christianne van der Wal ook een dergelijk 'ondernemingsplan'. Daarin moeten veehouders duidelijk maken hoe zij via welke sporen (vee, voer, mest, stal, teelt of energie) en met behoud van verdienmodel de gewenste reductie van emissies willen bereiken.

Financiële middelen voor de transitie
Van der Wal heeft aangegeven dat, ondanks het ontbreken van een landbouwakkoord, de gewenste reducties dit najaar worden vastgesteld. Ook worden dan de maatregelen gepresenteerd die de overheid erkend om de doelen te bereiken en welk deel van het budget van €25 miljard beschikbaar is voor de transitie. Belangrijk is om te beseffen dat er nu al subsidieregelingen open zijn bij diverse provincies voor investeringen, waarbij je jouw subsidiebedrag veilig stelt en de uitvoering later kunt doen (met meer duidelijkheid). Sommige voortzetters willen daarom juist weten of ze piekbelaster zijn, om financiële middelen voor de transitie van het eigen bedrijf op tijd veilig te stellen. Al is dit voor diverse provincies niet nodig. Naast datgene dat ontbreekt, zijn ook zaken helder geworden. Bijvoorbeeld dat de Actieve Stoffen Balans (het robuuste deel van het Mineralen AangifteSysteem) gebruikt gaat worden om te beslissen welk deel van de reducties met managementkeuzes te bereiken zijn. Voor sommige veehouders is dit een aanleiding om de bijlagen van de mineralenbalans weer op te zoeken en scherp te krijgen waar hun bedrijf staat.

Fosfaatrechten nog kopen of verkopen?
Ook weten we dat de prijs die de minister op 3 juli voor piekbelasters op de dier/fosfaatrechten zet, veel invloed op de markt kan hebben. Is het verstandig voor 3 juli nog te kopen of verkopen? Intussen is het reëel dat de waarde van de fosfaatrechten eruit kan lopen naar eind 2027. Wel kan je een eventueel tekort aan rechten afstemmen via een samenwerking met een stopper. Hierdoor krijg je ook langer de tijd om te betalen. Sommige voortzetters lopen hier al op vooruit.

Schrikken hoeveel mest moet worden weggewerkt
Feit is wel dat er dit voorjaar te weinig mest is afgevoerd door een nat en laat seizoen. Sommige voorzetters zijn ervan geschrokken hoeveel mest er dit jaar nog moet worden weggewerkt. Het kan voor sommige veehouders zinvol te zijn om te investeren in een mestopslag of -zak, om het overschot deels mee te kunnen nemen naar volgend jaar.

Als we kijken naar een robuust verdienmodel, blijkt dat intensivering steeds lastiger rekent. Tegelijkertijd zien we dat melk met hoge gehalten juist heel goed rekent. Dit geldt ook voor melk met lage CO2-waarde via onder andere het PlanetProof-label en het Beter Leven-keurmerk. Het is zelfs mogelijk een hoge melkproductie te bereiken met hoge gehalten. Wel zien we dat ander ruwvoer en krachtvoervervangers daarin een steeds belangrijkere rol spelen. Het gaat hier bijvoorbeeld om veldbonen en andere vlinderbloemigen. Dit heeft ook lagere voerkosten als gevolg. Toevallig is het ook een gewas waarmee je mogelijk bij de eco-regeling van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid 'goud'behaalt. Sommige voortzetters zijn hier al druk mee bezig.

'Boeren is voeren' is een term die vaak door veehouders wordt gebruikt. En juist daarin zien we grote verschillen. Het valt op dat de top 25% aan veebedrijven zich vooral onderscheidt in een betere voerefficiëntie. Hierdoor scoren deze bedrijven vaak het beste in hoge mineralenefficiëntie en lage uitstoot van ammoniak en methaan. Vooral in droge jaren onderscheiden veehouders met hoge voerefficiëntie zich extra. Natuurlijk weet je als voortzetter exact waar je staat, maar vooral hoe je dat nog verder wilt verbeteren. Juist in de jaren waarin de maïsprijs ruim de €100 voorbij lijkt te gaan, levert dat ook harde euro's op.

Voortzetters benaderen potentiële stoppers
Ook zien we voortzetters al potentiële stoppers, die als akkerbouwer de grond willen aanhouden, benaderen om te bespreken of ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Het is namelijk een feit dat extensiveren op de agenda komt en veehouders meer grond nodig hebben. Voortzetters benaderen akkerbouwers ook voor mest-voersamenwerkingen. Hierbij ligt de focus op krachtvoervervangers met gunstige bijeffecten voor de dieren, de bodem en bedrijfstoeslag. Ook zien we voortzetters hun areaal grondgebruik soms uitbreiden via aankoop, maar met de huidige rente het vaak eerst proberen met (erf)pacht, huur of samenwerking. Ook zijn er voortzetters met nog latente vergunningsruimte. Dan is het zaak om extra goed stil te staan bij wat nu nog WEL kan en zo mogelijk binnenkort niet meer. Waar het vergunning-loket voor stallen dicht zit, zit dat vaak voor monomestvergisters wel open. Zeker niet voor alle voortzetters, maar voor sommige is het interessant om daarin nu wel vergunning te regelen en SDE veilig te stellen. Echt besluiten of je dat wilt realiseren, kan later.

Juist bij voortzetters zijn de wensen vaak groter dan de omvang van de lopende rekening. Door alle investeringen is soms het gevoel dat er geen winst wordt gemaakt. Terwijl de jaarcijfers de winst wel laten zien. Gelukkig is er sinds dit voorjaar meer ruimte voor flexibele fiscale oplossingen met simpele hybride bv's. Als ondernemer moet je bij de start van zulke projecten door de bewolking de zon zien. Maar bovenal met elkaar zorgen dat bovenstaande initiatieven worden gerealiseerd, juist nu zonder landbouwakkoord. Nu doorpakken, de discussie als vennoten aan gaan en zorgen dat je samen besluit en er bovenal uitvoering aan geeft. De agrarische sector blijft uitdagen, maar vooral erg mooi met altijd mogelijkheden! Zorg dat je je eigen toekomstvisie helder hebt met een plan B.

Lubbert van Dellen

Senior Bedrijfsadviseur & Marktdirecteur agro bij Flynth Adviseurs en Accountants
Reacties
8 reacties
Abonnee
SjefO 23 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10904786/je-bedrijf-draait-door-ook-zonder-landbouwakkoord]Je bedrijf draait door, ook zonder Landbouwakkoord[/url]
D66 heeft altijd een landbouw akkoord gedwarsboomd, die Adema had nul inbreng D66 bepaald.
Journalistiek Nederland zit LTO achterna en dat is onterecht.
D66 heeft maar één doel "korte metten" maken met de boeren en daar past geen landbouw akkoord bij.
Ik hoop van harte dat het CDA de ogen open doet vooraleer Adema zijn nu rancuneuze ideeën probeert uit te voeren.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 23 Juni 2023
Tussen alle regels en loketten door, is er een duidelijke vraag om vooral samen binnen de agrarische sector tot een samenwerkingsmodel te komen wat een win-winsituatie kan scheppen voor alle deelnemers in de keten. Nu de BBB in de Provinciale Staten én in de Eerste Kamer zo groot is geworden, lijkt het mij logies om juist op provinciaal niveau te beginnen met elkaar als één groot gemengd bedrijf te beschouwen en tot oplossingen te komen voor robuuste verdienmodellen voor de ondernemers en juiste prijzen voor producent en consument garanderen. Alle producten die Nederland invoert moeten aan de eisen voldoen die hier in het land gelden voor deze producten want zonder deze gouden regel is er geen eerlijke concurrentie mogelijk. De burgers hebben het recht op producten die onder dezelfde regels worden geproduceerd en verwerkt in Nederland en in de Europese Unie.
Abonnee
Tijdbom 23 Juni 2023
Helemaal mee eens,maar BBB moet niet vergeten het grote publiek erbij te betrekken. Allen die niets met de landbouw te maken hebben,en BBB een warm hart toedragen,en mss lid zijn moeten en mogen ook mee profiteren van de enorme groei van de BBB.Ik ben zelf ook lid,en onze opvolgers ook,maar zoals er vanmorgen in ons dagblad stond:hoe kan de BBB haar leden/stemmers vertellen wat het millieu nu vraagt.
Nogmaals,ondanks ons pensioen zijn wij enorme fans,en wensen de BBB alle goeds toe,en moge de coalitie in een diep gat vallen,met als eerste D66.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 23 Juni 2023
Wij, Nederlanders die buiten Europa wonen konden niet stemmen op de BBB in de jongste verkiezingen van 2023.
Wél kreeg ik een email van mevrouw Kaag waarin zij vroeg om op D66 te stemmen. Heb daar een antwoord op gegeven wat er op neer kwam dat volgens mij D66 wel heel ver weg is komen de staan van de idealen van hun oprichters onder meer Jan Terlouw als ik dat goed heb.
Daar heb ik geen antwoord op gekregen. Die idealen onderschrijf ik nog steeds en ben lid van D66 geworden in de hoop iets te kunnen doen. of dat zal lukken weet ik niet.
Abonnee
Zeeuw 23 Juni 2023
Lubbert van Dellen:zo’n goedeinhoudelijke reactie heb ik de laatste 2 jaar niet gelezen, dat biedt perspectief voor de sector . Vooral voor de mensen die daarvan leven en hun boterham verdienen. Mijn grote wens is dat in aansluiting op deze analyse de sector aan de slag gaat: wat hadden zij en hebben zij in gedachten met het toekomstplan waar de D66 niet voor wil gaan. Welktij€pad is nodig, welk kapitaal is nodig, welke regio punten hebben prioriteit en bovenal: er komt geen voedsel inkoop Nederland binnen met andere eco normen. Daar heb je ook burgers bij nodig en die staan klaar om de schappen leeg te maken als je hen motiveert. Over nog drastischere aanpak spreken we later!Dus : aan de slag en communicatie met de massa!!!!
schoenmakers 23 Juni 2023
CDA zeg geen stappen.

In Brabant gaat exteem links VVD de vrienden daar zoeken, en zo BBB buiten spel zetten, is al vaker gebeurd, verkiezingsuitslag is niet van belang, maar de idiote ideeen van een stel idioten
Abonnee
Zeeuw 27 Juni 2023
Dit laat de sector in N Br toch niet gebeuren! Hiervoor zijn serieuze signalen nodig naar de politici die dit zogenaamd democratie achteloos besluiten. Investeringen verplichten zonder wettelijke garanties is niet acceptabel . Ik zou zeggen spaar vast wat drijfmest voor hen uit innovatieve putten!!!!!!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 28 Juni 2023
Ik heb deze bijdrage van Lubbert van Dellen nog eens goed overgelezen en ben het met Zeeuw eens dat het een uitstekend verhaal is over de stand van zaken. Het is óók een sterke aanwijzing waarom er nog geen landbouwakkoord is. Ik zou als melkvee voortzetter zeker gaan denken over een kruising met Jersey om het levend gewicht per dier te verlagen en zo méér in een gve te krijgen, en ook melk met hoge waarden (eiwit en vet) te produceren met minder voederkosten, gezondere uierkwaliteit en minder methaan uitstoot. Waarschijnlijk ook minder mest.
Verder lijkt het dat er een ruimte lijkt te komen voor samenwerking binnen een coöperatie om vooral het mestvraagstuk zo goed mogelijk op te lossen Weten wij wát we met drijfmest kunnen doen om daar waarde aan toe te voegen?
Hoe kunnen wij zorgen dat er minder verontreiniging van het grondwater plaatsvindt door een beter gebruik van meststoffen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden