Column Marianne Adema

Renteswap zaak Rabobank heeft grote gevolgen

4 April 2014 - 7 reacties

Ondernemers en vooral zij die zelf een renteswap hebben, hebben ongetwijfeld met belangstelling de krantenkoppen gelezen dat een MKB’er (een agrarisch ondernemer) de rechtszaak tegen de Rabobank over renteswaps wint. Er wordt hier en daar al geroepen dat met deze uitspraak nog vele andere zaken volgen. Hoe groot zijn de gevolgen van deze uitspraak nu eigenlijk???

Vooral in de periode 2007-2009 zijn er vele duizenden swaps afgesloten. Zoals ook in dit geval aan de orde was, is de swap veelal op vertrouwensbasis met de bank tot stand gekomen. De accountmanager van de bank belt op een dag de klant, geeft aan dat ‘men’ een rentestijging verwacht, en vertelt dat de renteswap een geschikt product voor de klant is om de rente vast te zetten.

?Vervolgens gaat de accountmanager, vaak vergezeld van een treasuryspecialist, bij de klant op bezoek en wordt het product, al dan niet aan de hand van sheets, toegelicht. Na acceptatie, wordt kort daarna de transactie telefonisch afgesloten en volgt een bevestiging van de renteswap die de klant moet tekenen.

Door de rentedaling zijn veel klanten er (te laat) achter gekomen dat de renteswap niet alleen voordelen heeft, maar ook nadelen. En ingrijpende gevolgen kan hebben voor de onderneming. Vooral de afkoopsom van de renteswap is voor vele ondernemers een pijnlijke verrassing die zich veelal openbaart als zij, om uiteenlopende redenen, op zoek gaan naar een andere bank. De Rabo-uitspraak bevestigt dat een dergelijke verrassing er niet had mogen zijn.

De uitspraak is belangrijk, omdat hiermee wordt bevestigd dat de bank ook een bijzondere zorgplicht in acht moet nemen bij het adviseren van renteswaps aan het MKB. Dit betekent dat de bank een klant bij het adviseren van de swap uitdrukkelijk op de risico’s en de werking van de swap moet wijzen.

De bank kan zich daarbij niet verschuilen achter de kleine lettertjes, waarin staat dat de klant alles snapt en overziet. Op de bank rust de verplichting om zich er voldoende van te vergewissen dat de klant het product en de risico’s heeft begrepen.

Door in strijd te handelen met de bijzondere zorgplicht is Rabobank in deze uitspraak veroordeeld tot vergoeding van meer dan 160.000 euro. In deze zaak wordt echter ook de ondernemer gewezen op zijn eigen verantwoordelijk, waardoor een deel (40 procent) van de schade voor zijn rekening komt.

De uitspraak gaat grote gevolgen hebben voor andere renteswap zaken. Immers, veel klanten zijn inmiddels bekend met de nadelen en risico’s welke niet door hun adviseur zijn benoemd. Ook de AFM heeft recentelijk in een rapport bevestigd dat de nadelen veelal onderbelicht zijn gebleven.

In deze zaak ging het dan wel om een klant met emigratieplannen, maar er kunnen ook andere redenen zijn om al dan niet gedwongen te vertrekken. Dit heeft de beleidswijziging van Deutsche Bank bijvoorbeeld aangetoond.

In de praktijk zien we dat geen enkel geval identiek is. Per swap moet dan ook worden bekeken in hoeverre de bank kan worden aangesproken op haar bijzondere zorgplicht. Belangrijkste winst voor de swapbezitter is dat de discussie of de bank een bijzondere zorgplicht bij het adviseren heeft, kan worden overgeslagen. Deze uitspraak, die u hier volledig kunt lezen, bevestigt dit.

mr. Marianne Adema
Adema advocatuur & advies

 

boerenbusiness.nl

Marianne Adema

Marianne Adema is advocaat bij Adema Advocatuur en Advies. Zij is gespecialiseerd in financieel recht en staat particulieren en ondernemers bij. Adema is ook juridisch adviseur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Meer over

Economie
Reacties
7 reacties
Jogchum van der Pal 4 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/marianne-adema/item/10847878/Renteswap-zaak-Rabobank-heeft-grote-gevolgen]Renteswap zaak Rabobank heeft grote gevolgen[/url]
Goed om geinformeerd te blijven
zeeuwui 5 April 2014
Of het nu over aardappels, uien, graan of je lening gaat: Lees je contact een keer goed! Laat je nooit dwingen tot snelle beslissingen en verdiep je in de materie. Het minste dat je kunt doen is er een nachtje over slapen en er 's morgens nog is over na denken. Dit levert soms meer op als werken als een gek, hoewel ik dat wel waardeer van de sector.
boer kees 6 April 2014
dit geeft nog eens aan dat we overal gladde jongens zitten die over andermansrug wat willen verdienen
rotoregflevoklei 6 April 2014
Eigen schuld als je iets door een bank laat aansmeren, men leert het ook nooit. Een bank belt je nou eenmaal alleen voor eigen gewin en provisie. Klinkt lekker interessant ik heb een renteswap (lees renteflop) afgesloten. En ook vakkundig zaken gedaan met de accountmanager (lees zakkenvuller) en hij nam zijn treasurespecialist(lees pootuitdraaier) mee.
agrifiets 6 April 2014
vind die 40% nog aan de hoge kant de bank heeft immers duidelijk zijn vertrouwensrelatie geschonden het zijn de woekeraars geworden doordat er verkeerde genen in het bestuur zijn gekomen
het duurt altijd even voor zoiets naar boven naar boven komt
het zure is dat ze de klant adviseren en controleren
terwijl ze zelf een puinhoop er van maken en jouw er weer voorop laten draaien
S.R. de Witte 6 April 2014
Deze bank kun je gewoon niet serieus nemen , veel van wat er vroeger is bereikt , door agrariërs opgericht bankstelsel is totaal weg gebrokkeld . het is weer een bewijs dat we toch serieus moeten nadenken om opnieuw een bank op te richten , waarbij de normale normen en waarden weer terug keren .
boer kees 8 April 2014
ben het met S.R. de Witte volledig eens en men zou zich als bank instantie bij zichzef te rade moeten gaan
Hosanna 30 April 2014
Meer dan 50 jaar bij de RABO. "Vroeger"kende de bankmedewerker zijn klanten direct. De kleine kantoortjes zijn gesloten en de medewerkers zijn onzichtbare ambtenaartjes geworden in dienst van
het hoofdkantoor. De "regeltjes"cultuur is overdreven vertegenwoordigd. Trucjes zijn ook niet vreemd. Een rentevoorstel komt zo laat dat het niet meer mogelijk is, danwel met veel extra kosten naar een andere bank te gaan. Zo weet ik er nog wel een paar. Dan de risico-opslag van 0,2% ook toegepast waar ze echt helemaal geen risico lopen!
Op het voor mij juiste moment zal ik dan ook RABO verlaten en hopen dat de bank van mijn keuze dan, meer klant gericht en eerlijker is.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Melk

CZ Rouveen houdt omzet per kaas stabiel

Opinie Han de Jong

Nederland op de rand van een recessie

Nieuws Inflatie

Inflatie stijgt na lichte daling weer flink

Opinie Joost Derks

Het pond als speelbal van politieke chaos

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief