Blog: Marianne Adema

Renteswaps: eerste voorstellen zijn eruit!

8 Augustus 2017 - 1 reactie

De meeste renteswapklanten zijn nog altijd in afwachting van een voorstel. De laatste berichten over vertraging in de uitvoering van het Herstelkader Rentederivaten zijn nog niet erg hoopgevend. Hoe dan ook, voor velen zal het Herstelkader betekenen dat zij vroeg of laat een compensatievoorstel van hun bank zullen ontvangen. 

Eén jaar na het vaststellen van het Herstelkader hebben de eerste MKB-klanten nu eindelijk een voorstel ontvangen. De kop is eraf. Deutsche Bank, die haar Nederlandse bankvergunning al heeft ingeleverd en veel klanten de deur heeft gewezen, heeft als eerste bank meerdere voorstellen verstuurd. Ook oud-swapklanten van Deutsche Bank die niets meer met deze bank te maken (willen) hebben, kunnen daarmee alsnog naar een afscheidspresentje uitkijken.

Brieven met een aanbod voor een voorschot

Voorschotten voor de kwetsbare klant
Op 29 juni 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een voortgangsrapportage gepubliceerd over de stand van zaken. Belangrijk is dat geswapte klanten die momenteel in zwaar weer zitten ('Bijzonder Beheer') een voorschot van de bank kunnen ontvangen. Diverse banken hebben toegezegd om een deel van deze klanten vanaf september brieven te sturen met een aanbod voor een voorschot. Bent u ook een 'kwetsbare klant' en heeft of had u een renteswap? Wees hier dan op bedacht!

Ontwikkelingen rechtspraak renteswaps
Naast het Herstelkader zijn er nog volop ontwikkelingen in de rechtspraak over renteswaps. In een eerder gepubliceerde uitspraak is benadrukt dat de bank de verplichting heeft om de klant voldoende voor te lichten over de gevolgen van de zekerheid, die de bank aanhoudt voor de negatieve marktwaarde van de renteswap. De ene klant zal door de gevolgen harder zijn geraakt dan de ander.

Mocht een klant van mening zijn dat er schade is, die een compensatievoorstel op basis van het Herstelkader te boven gaat, dan is het goed om dit te laten beoordelen. Bij acceptatie van het voorstel, dat uit het Herstelkader volgt, zal het swapdossier voor altijd worden gesloten.

Huiswerk vooruitlopend op voorstel
Voor degenen die een renteswap hebben of hebben gehad, blijft het zaak om hun huiswerk te doen. Sommige klanten denken nog steeds dat ze in totaal maximaal €100.000 kunnen ontvangen. Dit is onjuist. Het maximum van €100.000 geldt alleen voor de algemene coulancevergoeding. Afhankelijk van uw dossier kunnen verschillende aspecten tot een hogere compensatie leiden. Bijvoorbeeld als u een bijzondere swap heeft of als er technische gebreken zijn.

Bij twijfel juridisch advies inwinnen

Het is verstandig om uw stukken uit de oude doos te halen om na te gaan hoe het ook alweer zat en om, bij twijfel, juridisch advies in te winnen. De klant die zijn dossier niet op orde heeft, kan ook niet weten of het voorstel klopt. Bovendien zal in de brief met compensatievoorstel worden gevraagd of u bindend advies wilt instellen. U zult dan wel moeten weten of bindend advies voor u mogelijk en/of zinvol is.

Heeft u een (oude)renteswap gehad die vóór 1 april 2011 is beëindigd, let dan op: de aanmeldtermijn loopt 30 september 2017 af!

Swapklanten vermeld in openbaar register
Tot slot worden swapklanten gewaarschuwd voor het feit dat dat zij in een openbaar register zijn vermeld. Er zijn signalen dat swapklanten actief worden benaderd door 'adviseurs', die gebruik maken van deze openbare adresgegevens en hun 'hulp' aanbieden tegen erg hoge beloningen (soms wel tot 25%). 

Zelfs nu het Herstelkader al vaststaat, en vele MKB-klanten bij acceptatie van het voorstel een coulancevergoeding zullen ontvangen, worden klanten op deze wijze benaderd. Pas dus op met wie u in zee gaat en welke kosten hiervoor worden berekend. Het kan zijn dat met dergelijke 'fee-afspraken' onnodig een deel van uw compensatie wordt afgeroomd. Voor menig swapklant gaat het om een aanzienlijk bedrag en u zult dus op uw hoede moeten zijn.

boerenbusiness.nl

Marianne Adema

Marianne Adema is advocaat bij Adema Advocatuur en Advies. Zij is gespecialiseerd in financieel recht en staat particulieren en ondernemers bij. Adema is ook juridisch adviseur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).
Reacties
1 reactie
Abonnee
jop 12 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10875460/renteswaps-eerste-voorstellen-zijn-eruit][/url]
Zal nog wel een jaar gaan duren,moeten wij eens doen tegenover de bank.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief