Blog: Niels van der Boom

Wat weegt zwaarder: de portemonnee of de bodem?

27 Oktober 2017 - 2 reacties

Je kon de afgelopen 5 jaar geen evenement bezoeken of het thema ‘bodem’ prijkte op de programmalijst. Een goede zaak, want het betekent dat Nederlandse boeren weer bezig zijn met hun bodem. De basis van iedere teelt. Keiharde cijfers bewijzen echter het tegendeel. Wat is de spilfunctie nog waard?

Uit de voorlopige areaalcijfers voor 2017 blijkt dat het Nederlandse aardappelareaal op 162.770 hectare uitkomt, een groei van 3%. Het areaal suikerbieten plust met 20% en het areaal uien met 4,5%. Het gevolg? Historisch weinig graan. De titel van spilfunctie in het bouwplan komt daarmee op losse schroeven te staan. Het verschil met de aardappelteelt is slechts 1.230 hectare. Zelfs al groeit het areaal in 2018 met 1%, dan is het aardappelareaal alsnog groter. Een historische verwisseling.

Bouwplan en grondbewerking zijn minder beslissend

Bouwplanverruiming
Een van de meest gehoorde veranderingen, voor een betere bodem, is bouwplanverruiming. Dat betekent meer graan. In de praktijk pakt dit echter anders uit. Onderzoek van Eurofins Agro toont aan dat het aanvoeren van compost en vaste mest beslissende factoren zijn. Het bouwplan en de grondbewerking zijn minder beslissend. Mechanisatie is ook een argument. De aardappelteelt is een aanslag op de structuur. Pootmachines worden zwaarder.

Datzelfde geldt voor de oogst. Bredere en grotere rooiers. Parallel aan de interesse in bodembeheer, loopt de interesse in mechanisatie. Een zoektocht op mechanisatievlak is merkbaar. Seizoensrijpaden worden toegepast, gebruikers kiezen voor rupsen of juist soepele banden om de druk te verlagen. Kippers mogen het land niet langer in. De winst van deze technologie is vooralsnog het meest merkbaar bij de dealers en fabrikanten. In 10 jaar tijd is er enorm geïnvesteerd.

De portemonnee is leidend
Uiteindelijk is de portemonnee leidend. Aardappelen betalen grond, machines en bodemverbeteraars als stalmest en compost. Tarwe doet dat niet. Een prijsniveau van €150 tot €160 per ton levert magere saldo’s. Bij aardappelen is er altijd nog de kans dat dit fors hoger ligt. Dus: eerst meer telen, meer verdienen en dat terug stoppen in de bodem. Tot die tijd blijft het areaal toenemen.

Dit artikel komt uit het onlangs verschenen 'Aardappelmarkt, de Analyse 2017'. Klik hier om het magazine te ontvangen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
2 reacties
kar toffel 27 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10876328/wat-weegt-zwaarder-de-portemonnee-of-de-bodem][/url]
gooi dat magazine maar bij het oud papier, de aardappelprijs is om te janken dus niks fors hogere saldo's.
Kritische boer 28 Oktober 2017
Zeg Kartoffel, begrijp jij het allemaal wel?
Kjol 28 Oktober 2017
Dit is de ratrace naar het einde, iedereen duikt op rooivruchten die vervolgens ook niets opleveren. Een prognose maken voor de bank op basis van rooivruchten en vervolgens levert het niks op, je kunt wel uittellen welke problemen dat gaat opleveren. Uiteindelijk komen er weer maaigewassen met een andere eigenaar.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Aardappelen

Het wordt heel spannend en niet alleen dit jaar

Opinie Niels van der Boom

Maak kennis met de zombieboerderij

Analyse Aardappelen

Vlaamse telers kunnen bijna geen land meer huren

Analyse Aardappelen

Aardappelteler komt weer aan het stuur

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief