Aardappelareaal

aardappelen poten

Analyse Aardappelen

Het wordt heel spannend en niet alleen dit jaar

Vooral de aardappeltermijnmarkt was afgelopen week druk met het vinden van de bodem in de markt. Kopers waren moeilijk te vinden en de omzetten waren gering. De verkoop kwam vooral van speculanten die hun verlies namen omdat ze dachten dat de termijnmarkt boven de €25 zou komen.
18 Maart 2022
aardappelen akkerbouw aardappelperceel belgie

Analyse Aardappelen

Vlaamse telers kunnen bijna geen land meer huren

Het is lastig om voor het komende seizoen land voor aardappelen te huren in Vlaanderen. Eén van de belangrijkste reden daarvoor is een wijziging in de regels rondom betalingsrechten. Als voorwaarde voor de basisbetaling vergroeningpremie is voor 2022 opgenomen dat de aanvrager gedurende het seizoen verantwoordelijk moet zijn voor de hoofdteelt.
13 Januari 2022
aardappelen aardappeloogst Fontane

Analyse Aardappelen

Aardappelteler komt weer aan het stuur

Na twee 'coronajaren', waarin sprake was van een ontwrichting van de aardappelmarkt, is nu sprake van een flinke dynamiek. Al is dat de laatste maanden aan de prijsvorming nog niet echt te merken. Het dynamische karakter van de markt wordt gevormd doordat het zomaar eens kan zijn dat de verwerkers in de EU-4 meer grondstof kunnen gebruiken, dan de telers op voorhand willen verbouwen.
7 Januari 2022
aardappelen poten

Inside Aardappelen

'Contractprijs moet omhoog om telers te behouden'

Eén van de natste zomers in de afgelopen decennia en niet overal even gemakkelijke omstandigheden vooral richting het einde van het rooiseizoen, zo vat de North-western European Potaot Growers (NEPG) het seizoen samen. Wat betekent dat voor de raming van aardappelopbrengsten in de EU-4 die de organisatie vandaag (vrijdag 19 november) publiceerde?
19 November 2021
aardappelen aardappeloogst

Inside Aardappelen

Goede oogst maakt krimp Belgisch areaal beetje goed

De Belgische aardappeloogst valt dit seizoen kleiner uit dan in 2020. Door een relatief hoge opbrengst per hectare is de totale hoeveelheid echter minder klein dan waar je op basis van de areaalcijfers vanuit zou gaan.
15 November 2021
akkerbouw grond akkerbouwbedrijf

Inside CBS

Forse daling van areaal aardappelen in Nederland

De voorlopige resultaten van de landbouwtelling zijn bekend. Nederlandse akkerbouwers hebben veel minder consumptieaardappelen gepoot dit seizoen. Zaaiuien winnen juist aan populariteit en ook is er fors meer tarwe gezaaid.
30 Juni 2021
aardappelen kunstmeststrooier

Inside Aardappelen

Blijft industrie verzekerd van aardappelen?

De verwachtingen van het fritesaardappelareaal voor oogst 2021 in Noordwest-Europa vliegen je om de oren. Een krimp van het areaal lijkt zeker, maar minstens zo relevant is de vraag: wat zijn de gevolgen van deze cijfers op de langere termijn?
4 Juni 2021
aardappelen akkerbouw aardappelperceel

Inside Aardappelen

Zuid-Europa verwacht minder aardappelen

De verwachting is dat het aardappelareaal in het zuiden van Europa kleiner gaat uitpakken dan eerder verwacht, zo melden insiders. Door een overvloedige oogst in Noord-Europa en de verwachtingen dat de behoefte vanuit fritesfabrieken minder groot is door de coronacrisis, lijken veel Zuid-Europese telers eieren voor hun geld te kiezen en stappen zij over op andere gewassen.
7 Januari 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden