Opinie Niels van der Boom

Hoeveel langer pikt de boer het nog?

30 Januari 2019 - 30 reacties

Agrarisch ondernemerschap vergt multitalent en daar is de afgelopen jaren een nieuwe discipline aan toegevoegd: pr. Met fluwelen handschoenen te werk gaan om zo niemand tegen de borst te stuiten, want voedsel is inherent aan emotie. De maat is echter steeds vaker vol, waardoor de fluwelen handschoen ingeruild wordt voor een bokshandschoen.

Dit is geen oproep tot geweld of gele hesjes, maar een constatering van de feiten. Het debat is verhard. De agrarische sector heeft zich jaren op het internet en diverse platforms als Twitter en Facebook zwart laten maken. Het tegengeluid was (te) weinig aanwezig. De term 'fake news' is de sector dan ook niet vreemd.

Fake news
Foutieve cijfers, uit verband getrokken uitspraken en afbeeldingen die niet de Nederlandse realiteit tonen. Het zijn allemaal zaken je die als ondernemer bijna dagelijks voor de kiezen krijgt. Voorheen was dergelijke onzin vooral voorbestemd voor clubjes gelijkgestemde op bovenstaande platforms. Echter, een van de veranderingen is de rol van algemene media.

De boer wordt omarmd en iedereen heeft een mening over de manier waarop zijn voedsel wordt geproduceerd. Dat gebeurt in positieve zin, maar veel vaker ook in negatieve zin. Het nieuws, actualiteitenrubrieken en achtergrondreportages tonen veelal een gekleurd beeld, gebaseerd op schimmige (politieke) relaties en persoonlijke overtuigingen.

Wild om je heen slaan
Milieuactivisten hebben niet voor niets 'activist' in de naam. Extreme acties als inbreken in stallen worden niet geschuwd om hun idealen te bewerkstelligen. Wat anno 2019 verandert, is dat ook de sector verhardt. Daarvoor zijn verschillende organisaties in het leven geroepen. Sommige pakken het (bewust) rustig aan en proberen de consument van juiste informatie te voorzien. Echter, er staan ook andersoortige initiatieven op. Wild om je heen slaan en overal fel op reageren bereikt in mijn optiek weinig.

Een goed voorbeeld van hoe het wel moet, is Stichting Agri Facts (STAF). Zij gaan op basis van feiten nepnieuws te lijf. Daarbij speelt emotie niet de boventoon. De organisatie boekte in zijn korte bestaan veel succes en waarschijnlijk is dat niet voor het laatst. Het is schrijnend dat het nodig is, maar de sector moet blij zijn dat STAF zich inzet voor het gelijk van de sector. Zo proberen ondernemers individueel (of verenigd) hun beroep noodgedwongen te verdedigen. Een totaal andere positie dan de sector promoten, waar het in het verleden vaak om draaide.

Gunfactor
Is de realiteit werkelijk zo negatief, of valt het allemaal wel mee? Ik denk van niet. Het debat verhardt zienderogen. Dierwelzijn, voedselveiligheid, klimaat en meer, de sector heeft er direct mee te maken. Boeren zijn een gemakkelijk aan te vallen groep. Lekker anoniem en het wegvallen van een bedrijf wordt niet direct gevoeld. Waar in het verleden vaak nog werd gedacht: 'de soep wordt niet zo heet gegeten', ligt dat nu anders. De activisten weten sociale media feilloos naar hun hand te zetten en een groeiende groep mensen te mobiliseren.

Als klap op de vuurpijl volgt de media getrouw. De boerenmotor komt pas net op gang en staat voorlopig 1-0 achter. De gunfactor is lager (boeren klagen immers altijd, zo is de perceptie) en de lijntjes in Den Haag en in Hilversum zijn vaak niet zo soepel.

Winnaars
Het zijn spannende tijden voor de sector. Vanuit het landbouwministerie hoef je niets te verwachten. De achterstand is niet zomaar ingehaald, al worden alle wapens nu wel uit de kast gehaald. Positief is dat agrarisch ondernemers zelf de handschoen oppakken en het niet meer pikken. De bedrijven in de sector steunen ze daarbij, voor zover mogelijk.

Pr is een vast onderdeel geworden van ondernemerschap. Op zich niet verkeerd, maar laten we de loopgraven vermijden. Aangezien extremisten het op de sector gemunt hebben, wordt dat een hele opgave. Wanneer de rook is opgetrokken, ben ik overtuigd dat de boer als winnaar opstaat. Er is geen land ter wereld waar zulk goedkoop, veilig en kwalitatief hoogwaardig voedsel wordt geproduceerd als in Nederland. Daar kan niemand omheen. Zelfs een milieuactivist niet.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
30 reacties
Ton Westgeest 30 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881195/hoeveel-langer-pikt-de-boer-het-nog]Hoeveel langer pikt de boer het nog?[/url]
"ben ik overtuigd dat de boer als winnaar opstaat"
Ik niet Niels.....

Als alle instanties, Ministerie, Wageningen Universiteit, Melkfabrieken, Plan Bureau voor Leefomgeving, Universiteit Twente, Banken, verpachters en milieugroepen niet met objectieve geluiden gaan komen. Eens stoppen met alle leugens, valse cijfers en aannames, gaat het hier niets worden....

Je ziet dat de duurzaamheids wedstrijd niets oplevert en alleen maar verliezers heeft. De consument wil, is een bekende slogan die de melkfabrieken gebruiken om hun boeren hun macht op te leggen, maar je ziet dat er geen consument meer melk is gaan kopen. De laatste vijf jaar 25 miljoen liter minder!!!
Ze zijn echt niet gek, met de leugens op een pak melk, bv. weidemelk het hele jaar rond Zembla, tegenlicht of keuringsdienst van waarde kijkt er even naar en we zijn weer miljoenen liters achterop.

Tienduizend regels erbij in 8 jaar Rutte!! Ik ken heel weinig mensen meer, die met plezier aan het werk zijn....Er is geen duidelijke strategie bij de overheid, er zit geen lijn in...en het gaat zo zeker niets worden!
Abonnee
Vicky 30 Januari 2019
Goed verhaal van Niels tot de laatste alinea.. Op zich bemoedigend om een opinie-stuk positief te besluiten, maar weinig onderbouwd, lijkt me.
Net als mijn bovenbuurman denk ik dat de (semi-) overheid intussen al zo doordrenkt is met anti landbouw sentiment en regeltjes dat ik het tij niet zomaar zie keren.
Als onze grote belangenorganisatie nu niet eens zeer snel hun gepolder, gepamper en zogenaamde inkoopvoordeeltjes inruilen voor een zeer stevige, duidelijke en zonodig harde lobby, dan zal mijn lidmaatschap in 2019 het laatste jaar geweest zijn.
hans 30 Januari 2019
Anders dan vorige reageerders zag ik het laatste deel van de laatste alinea als opvallenst.

"Er is geen land ter wereld waar zulk goedkoop, veilig en kwalitatief hoogwaardig voedsel wordt geproduceerd als in Nederland. Daar kan niemand omheen. "

Goedkoop, is afhankelijk van de wereldvoorraden, maar de Nederlandse boer, al totaal afhankelijk van subsidies en belastingvoordelen, teert alleen maar in.
Veilig en kwalitatief hoogwaardig is een aanname met een verwerkende industrie die winst boven elke ethiek stelt enjuridisch bijna onschendbaar is, na de vleesschandalen, de oormerkfraude en met een voor veestapel met 60 - 70 % afhankelijkheid van GMO-importvoer.
hans 30 Januari 2019
"Hoeveel langer pikt de boer het nog?"

Heeft men een keus dan?

Banken bepalen je toekomst., verplicht doorgaan of wie wanneer mag stoppen.
De overheid kijk slechts naar groeiende winstcijfers van de verwerkende multinationals, en de werkgelegenheid.
De EU verplaatst het liefst de agrarische productie direct naar het oosten om daar economische groei te stimuleren.
MKB en VNO Nederland zien de primaire agrarische sector als de groep om hun milieuproblemen op af te schuiven.
Ton Westgeest 30 Januari 2019
Helemaal mee eens hans, maar waarom moet je er dan toch weer fake nieuws ingooien bij je vorige stukje.....

met een voor veestapel met 60 - 70 % afhankelijkheid van GMO-importvoer.

Dit klopt ook weer van geen kant! Laten we nu allemaal eens proberen om met goeie cijfers te komen....

ps. Ik heb ook een foutje gemaakt, het moet niet zijn 25 miljoen ltr. minder melk gedronken in 5 jaar, maar in het laatste jaar!
vlaming 30 Januari 2019
Ben het volledig met jullie eens, behalve dat dit kwalitatief, goedkoop en veilig voedsel niet enkel uit Nederland komt, neem daarbij maar Belgie en bij uitbreiding heel West-Europa bij.
Ze gaan het enkel maar begrijpen als het te laat is, als het eten duur word of als ze gaan moeten eten wat andere landen willen invoeren zonder dat je eisen gaat kunnen stellen aan milieu, voedselveiligheid of dierenwelzijn.
p.s. Ik heb ergens gelezen dat in Frankrijk in 2018 350 landbouwers zelfmoord gepleegd hebben, dat is 1 per dag.
Abonnee
Jesse 30 Januari 2019
Goed verhaal Niels maar er wordt wat aan gedaan............ Het initiatief ta ta ta taaaaaaaa https://www.denieuweboerenfamilie.nl/ sluit je daar bij aan en je krijgt een coach!!! Nee niet Louis van Gaal maar bijv. kok Boudewijn die leert hoe je lekkere gerechtjes kan maken van jouw streekproducten. Of Lidewijn uit Diemen Noord die een mooie bedrijfsfilm van jouw bedrijf maakt of Sharon uit Leiden een comunicatiebeest die een mooi logo maakt voor je bedrijf!!

Komt allen naar de startavond ergens in een pakhuis in Amsterdam (nou niet denken aan de grachtengordel!!) De minister komt ook!! Logisch haar ministerie betaald natuurlijk vanuit een of ander potje. M.a.w. op naar de nieuwe toekomst dus!!!

gr Jesse groene Klaver voor al uw groene bemestingsadviezen
hans 30 Januari 2019
Ton,
koeien is onderhoud + 10 liter ruwvoer, de rest tot 40 - 50liter is (enkelvoudige)krachtvoeders, (verwerkte) GMO- tarwe, mais, soya en gerst.
Voor varkens en kippen geldt dit krachtvoerverhaal 100%.

Waar zit ik mis met een voor veestapel met 60 - 70 % afhankelijkheid van GMO-importvoer?


Jk 30 Januari 2019
Ton Westgeest schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881195/hoeveel-langer-pikt-de-boer-het-nog]Hoeveel langer pikt de boer het nog?[/url]
"ben ik overtuigd dat de boer als winnaar opstaat"
Ik niet Niels.....

Als alle instanties, Ministerie, Wageningen Universiteit, Melkfabrieken, Plan Bureau voor Leefomgeving, Universiteit Twente, Banken, verpachters en milieugroepen niet met objectieve geluiden gaan komen. Eens stoppen met alle leugens, valse cijfers en aannames, gaat het hier niets worden....

Je ziet dat de duurzaamheids wedstrijd niets oplevert en alleen maar verliezers heeft. De consument wil, is een bekende slogan die de melkfabrieken gebruiken om hun boeren hun macht op te leggen, maar je ziet dat er geen consument meer melk is gaan kopen. De laatste vijf jaar 25 miljoen liter minder!!!
Ze zijn echt niet gek, met de leugens op een pak melk, bv. weidemelk het hele jaar rond Zembla, tegenlicht of keuringsdienst van waarde kijkt er even naar en we zijn weer miljoenen liters achterop.

Tienduizend regels erbij in 8 jaar Rutte!! Ik ken heel weinig mensen meer, die met plezier aan het werk zijn....Er is geen duidelijke strategie bij de overheid, er zit geen lijn in...en het gaat zo zeker niets worden!
Waarom schaart u het programma keuringsdienst van waarde in het rijtje van zembla en tegenlicht? Ik vind dat dit programma juist wel een reeel beeld laat zien
Jan 30 Januari 2019
Hans voert duidelijk geen koeien!!!
hans 30 Januari 2019
Jan, vertel? Koetje van 40 liter?
Kjol 30 Januari 2019
Je kunt Nederland zien als een grote stad, in een stad zijn geen boerderijen, wat er aan groen is wordt een park of kinderboerderij.
Zo bekeken is het logisch dat de in meerderheid verstedelijkte Nederlander geen moeite heeft met het verkleinen van de boerenstand.
Ton Westgeest 30 Januari 2019
hans mijn koeien geven wel niet zoveel, maar krijgen
90 kg. gras, wat jij niet lust.
Bierbostel, wat anders afgevoerd moet worden (denk aan CO2)
afval van de patat, dat zie ik een Vega als jij ook niet eten.
en een paar kg A-brok bestaande uit: schillen van soja, afval van de palmpitten, afval van Tapioca, afval van lijnolie en bietenpulp, afval van de suiker industrie......

Goh hans wat zijn die boeren slecht!

En dat doen we met zonne-energie, zonder gas, zonder leiding water, met frequentie meters. Zo zijn we 24/7 in de weer voor k*tvolk en een arrogante minister, die iedere dag tegen ons aan lopen te schoppen.

Volgens mij verdienen we een lintje.......
Ton Westgeest 30 Januari 2019
Trouwens hans als dit geen kringloop is weet ik het ook niet meer...
De stront komt ook nog eens op het land, of je moet er andere dingen mee willen doen...dat kan ook!
We zijn er helemaal klaar mee..... en klaar voor!
hans 30 Januari 2019
Ton, ik geloof je graag, en weet ook wel dat jou manier van produceren een schone, diervriendelijke en duurzame manier is.

Ikzelf deed het bijna net zo, veel gras, beperkte productie, hoge gehalten, gezonde dieren weinig trammelant.

Echter, jij weet net zo goed als ik dat je de uitzondering bent.

Grooooot, veeeel, meeeer, intensiveren en lenen, lenen, lenen is het adagio jarenlang in Nederland geweest. Niet je dieren, maar productiemiddelen. Geen namen, maar nummers. Je product werd grondstof, een kostenpost in de sector.

Die landbouw in Nederland, 95% van de boeren, daar heb ik het over.

Jan 30 Januari 2019
Hans veel meer melk uit ruwvoer .de rest veelal schrootproducten!!
Abonnee
Kjol 30 Januari 2019
Maakt de gemiddelde burger geen zak uit hoe je produceert als het maar goedkoop in de schappen ligt, kleine groep maakt stampij en gebruikt fakenews om pootje te lichten.
Als de NL boeren alles in het buitenland produceerden dan zou de hypocriete NL burger graag van die NL buitenland boeren voedsel ontvangen, zolang het maar ver weg komt, ik zou zeggen maak daar handig gebruik van.
hans 30 Januari 2019
Gras en mais ingekuild met 30% ds, om in totaal ong 30 kilo ds op te vreten.
Er zal dus wel wat droogs bij moeten zitten, anders verwerkt die koe dit niet per dag. Dus idd, veel schroot van GMO importproducten.
Soya-schroot is overigens geen afval-product. Zonder de opbrengstprijs voor de schroot zou de soya-productie niet lonend zijn.
Abonnee
roy 31 Januari 2019
spijker op zijn kop kjol. LTO slaat de spijker compleet mis en zou de eerste moeten zijn die reageert bij valse beschuldigingen.
bookeskook 31 Januari 2019
Hier komt steeds LTO voorbij, wat is dat eigenlijk voor n fenomeen?
vlaming 31 Januari 2019
@ Hans
Sojabonen voor verwerking menselijke consumptie hebben een rendement van 19 - 20 %, gelukkig zijn er nog de dieren die de rest opeten en er vlees of melk van maken.
Klaas 31 Januari 2019
Boeren faciliteren slechts het verdienmodel van de periferie. De winst mogen we niet ontvangen de kritiek vanuit de maatschappij op de productiemethode wel.

Varkens in nood kan dus beter bij het hoofdkantoor van bijvoorbeeld een mengvoerfabriek gaan demonstreren. Of daar stiekem gaan filmen.
Boeren zitten vast in het systeem en kunnen toch niks veranderen aan de productiemethode, zeker de grote moderne bedrijven kunnen niet eens stoppen als ze dat zouden willen omdat ze netto niks hebben. Waarschijnlijk worden die bedrijven op termijn overgenomen door bedrijven uit de periferie en gaat het allemaal op dezelfde voet door. Zonder dat je daar aan de buitenkant iets van ziet. Het huidige systeem levert voor de periferie het meeste geld op en dat gaan ze dus niet zomaar veranderen.
frans 31 Januari 2019
Varkenshouders zijn alleen nodig voor de vergunningaanvraag. Een boer die al 30 jaar in het dorp woont krijgt nog wel een vergunning. En heeft nog de gunfactor van de buurt.
Wanneer een multinational een vergunning voor een varkensstal aanvraagt gaat niemand dat goed vinden.
Als het bouwkavel vol is en er geen ontwikkelingsruimte meer is op de locatie, kun je oprotten en zetten ze der een manager op.
Ton Westgeest 31 Januari 2019
Klaas jij zei: Boeren zitten vast in het systeem
Dat zei mijn buurman ook, die bij de ABN zat" ik moet mee met het systeem"
Maar ik vind dat je altijd een keuze hebt.....

Daarna zijn er grote verschillen, hij liet zich met € 8 miljoen ontslaan en wij kunnen alleen stoppen met niet veel meer dan niks!
Klaas 31 Januari 2019
Wanneer je weinig vreemd vermogen op je bedrijf hebt heb nog enig sinds een keuze anders niet. Wanneer boeren kunnen kiezen, stoppen en de schuldsanering in of doorgaan in het systeem.
kiezen de meeste boeren voor het tweede. Wanneer ze voor de buitenwereld nog boer zijn hebben ze daar vrede mee. Ook al staan ze dik onderwater.
Henk 31 Januari 2019
Als de belangenbehartiging alleen voor persoonlijk gewin gaat, krijg je zulke situatie. Er moet ge knokt worden voor elke meter. En dat doe je samen, en niet met dier en milieu activisten, die alles kapot willen maken. Maar helaas het vertrouwen in de belangenorganisatie heeft een grote deuk gehad. Daarbij hebben de Banken en de politiek het totaal verpest. Mensen die het goed gedaan hebben worden aan de grond genageld door die figuren die alles verpesten. Alle vertrouwen in het STAK die alles grondig controleren op waarheid! En die ondersteunen en doorgaan!
schoenmakers1 31 Januari 2019
als je in een vergadering het aan de orde stelt dat het zo niet verder kan, sta je gewoon alleen, schijnbaar durft momenteel niemand meer een vuist te maken, en daar wordt grondig van geprofiteerd
Everts 31 Januari 2019
Vraag me tijdens vergaderingen weleens af hoeveel boeren nog echt zelfstandigondernemer zijn en welke inmiddels in loondienst werken op hun voormalige bedrijf.
De Vries 2 Februari 2019
Ja er is kritiek op de agrarische sector. Soms terecht en soms onterecht. Maar er is ook een hoop calimero gedrag hier. de overheid heeft regeldruk veroorzaakt, maar heeft de sector tientallen jaren ook financieel ondersteund. En heeft in het verdere verleden bij crises bijgesprongen. De laatste jaren is de agrarische sector meer gelijk getrokken met andere minder bevoorrechte sectoren. Er wordt meer eigen verantwoordelijkheid verwacht van boeren. En dat is terecht. Bij die eigen verantwoordelijkheid hoort ook dat je uit kunt leggen hoe je je werk doet.
De Vries 11 Februari 2019
Ja er is kritiek op de agrarische sector. Soms terecht en soms onterecht. Maar er is ook een hoop calimero gedrag hier. de overheid heeft regeldruk veroorzaakt, maar heeft de sector tientallen jaren ook financieel ondersteund. En heeft in het verdere verleden bij crises bijgesprongen. De laatste jaren is de agrarische sector meer gelijk getrokken met andere minder bevoorrechte sectoren. Er wordt meer eigen verantwoordelijkheid verwacht van boeren. En dat is terecht. Bij die eigen verantwoordelijkheid hoort ook dat je uit kunt leggen hoe je je werk doet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Niels van der Boom

Maak kennis met de zombieboerderij

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

Opinie Niels van der Boom

Jeremy Clarkson doet wat Yvon Jaspers niet lukte

Marktflits Granen

Commodity's stoten tegen plafond aan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief