Shutterstock

Opinie Niels van der Boom

Deze fout maakt (bijna) iedere boer

1 Mei 2019 - 26 reacties

Veganisten, boze burgers of overtuigd biologen. De boeren hebben een sterke neiging al deze mensen te willen 'genezen'. De huidige productiemethodes worden met verve verdedigd en nepnieuws wordt bestreden. Dat hoeft niet negatief te zijn, maar het 'hakken-in-het-zand-model' kent zijn grenzen. Deze fout maken veel boeren.

'Boer kan imagoprobleem oplossen met techniek'. Ik schreef dat in 2014 en menig agrarisch ondernemer heeft de sociale media inderdaad met beide handen aangegrepen om zijn stem te laten horen. Het lijkt er dan ook op dat de sector massaal een collectieve assertiviteitstraining heeft gevolgd om de boer zijn stem terug te geven. Dat is meer dan goed gelukt als je het mij vraagt.

'Doe goed en vertel goed', zo is het motto. Echter, een steeds extremer en harder tegengeluid laat de boeren hun verbale messen slijpen. Slechts 1 verkeerde tweet over glyfosaat en de opmerkingen zijn niet van de lucht. Een slecht geïnformeerde en bezorgde burger wordt tot de grond toe afgefikt. Gif of niet, de boer raakt er giftig van. Geef ze eens ongelijk. Ze zijn extreem gepassioneerd over hun vak, gewassen en dieren.

Om hoeveel mensen gaat het?
Ook bij bijvoorbeeld veganisten en vegetariërs ontbreekt het niet aan passie, al zijn er geen exacte cijfers over de grootte van de groep. Volgens de verenigingen zelf telt ons land zo’n 50.000 tot 70.000 veganisten. Dat is 0,4% van de bevolking. Het aantal vegetariërs is iets groter (4%). Die 0,4% is goed voor 95% van het agrarisch tegengeluid op Twitter en Facebook. Dat is overigens geen feit. Het tegenovergestelde is ook waar. Nederland telt 53.906 landbouwbedrijven, inclusief hobbyboeren. Op sociale media zijn er hooguit een paar honderd echt actief.

Onafhankelijk onderzoek laat zien dat de meeste Nederlanders tevreden zijn met 'onze' boeren. Neem dit in je achterhoofd! Besteed je daarna alle moeite om die laatste procenten te overtuigen van jouw gelijk, of richt jij je op de grote groep? Het eerste is de praktijk. Je kunt beter informeren dan verdedigen. Kiest iemand ervoor biologisch te eten, of in het geheel geen vlees meer, dan is dat zijn of haar keuze.

Leg je erbij neer
Een veganist is tegen de veehouderij en kiest daar (hopelijk) bewust voor. Megastal of grupstal, dat doet niets af aan deze keuze. Iemand die tegen gewasbescherming is in de bloembollenteelt, heeft geen sympathie voor een teler die zijn inkomen verliest. Boeren kunnen dat echter maar lastig verteren. Doordat constant op 2 verschillende golflengtes wordt gepraat, steken zij behoorlijk veel energie in sectorpromotie. De 2 kampen drijven verder uiteen in een 'welles-nietesspelletje'.

Naast de clash tussen de geloofsovertuigingen speelt er nog een andere belangrijke factor mee: geld, vooral bij de NGO's (niet-gouvernementele organisaties). De meeste van deze clubs misbruiken een hoger doel voor financieel gewin in de top van hun organisatie. Zoals onderzoeksjournalisten en ijverige sectorbehartigers vaak uitpluizen en blootleggen, is het een verbazend klein NGO-wereldje waarin honderden miljoenen worden rondgepompt.

Achter Wakker Dier zit een enorme promotiemotor, met slimme en hippe marketingbureaus die hun doel treffen en zieltjes winnen. De gecreëerde angst voor gewasbescherming, voor antibiotica en voor dierenleed. Prima motivaties om je aan te doen sluiten. Daar verandert een schreeuw uit de sector weinig. Wil je impact hebben, dan moet de landbouwsector een soortgelijke goed geoliede machine optuigen. Mede door diepe verdeling ontbreekt het daar nog steeds aan. Zelfs al krijg je alle neuzen dezelfde kant op, dan nog hoef je niet op grote sympathie te rekenen.

Positiviteit
Boze boeren, daar heeft de burger weinig aan. Een trotse boer wel. Vertel het eerlijke verhaal, onderbouw dit met feiten, en laat mensen hun eigen keuzes maken. De kwade reacties op sociale media bereiken niets. Sluit je ogen niet volledig voor negatieve reacties, maar laat je er niet door leiden. Stop met willen 'genezen' en richt je op het positieve.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
26 reacties
Student 1 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882292/deze-fout-maakt-bijna-iedere-boer]Deze fout maakt (bijna) iedere boer[/url]
Amen. Of niet @Schoenmakers
Student 1 Mei 2019
Amen. Of niet @Schoenmakers
Flevoboer 1 Mei 2019
Je slaat de spijker op z'n kop Niels. Goed stuk.

Opinie over landbouw is en blijft lastig, consumenten hebben nou eenmaal dagelijks te maken met de producten van boeren en vinden hier dan ook iets van.
Theo 1 Mei 2019
De 'tegenstanders' van de land- en tuinbouw gewoon volledig negeren. Voorkom om je in de 'welles - nietes' spiraal te laten trekken. Je moet je met het positieve reële verhaal richten op de meerderheid, maar dan ook wel gezamenlijk landelijk gecoördineerd en niet als losse individuen of regio-initiatieven. Denk hierbij aan de landelijke dekking van je boodschap en media-aandacht. Met een positief verhaal op eigen initiatief kom dan met het reageren op negatieve -en vaak ook onjuiste- berichten.
Abonnee
Martin de Ruter 1 Mei 2019
Wij vertellen onze bezoekers al 4 jaar het échte verhaal, en dan krijgen ze echt waardering voor je! www.beleefheteneethet.nl
Abonnee
Fortissimo 1 Mei 2019
Beste Niels,

Waar boeren tegen aan lopen is dat hun vermogen/pensioen in hun bedrijf zit. Doordat zij zich niet vertegenwoordigd voelen door hun afnemers(coops) en in steeds mindere mate door hun standsorganisaties moeten zij met lede ogen aan zien dat door voortdurend wijzigend beleid hun bedrijfsvoering voor elke 'zucht' uit medialand moet worden aangepast. Sommigen hebben echter verplichtingen bij een financier en die wil graag afgelost hebben voor de investering kan worden vervangen. Zo werkt het helaas Niels. Dit zorgt voor een ratrace waarbij de samenleving producten consumeert die de producent voorfinanciert met zijn/haar EV. Leuker kunnen wij het niet maken.....
Theo 1 Mei 2019
@Fortissimo. Dit opiniestuk gaat over het 'imago-aspect' van de land- en tuinbouw en gaat niet over consumptie. Verder functioneert tegenwoordig de markt op de lange termijn volgens de Pull-strategie, oftewel de consument bepaalt uiteindelijk wat er geconsumeerd wordt. Push is out! Als je eerst kijkt naar de markt en het imago van de sector en dan pas intern gericht wordt het in de toekomst wel leuker.
tem 1 Mei 2019
als je veganist wil zijn ok, maar doe het dan ook goed.dus ook geen vit b12 meer slikken want hier zit een klein dierlijk deel in.
Agria74 1 Mei 2019
Dat er vegetariërs zijn en/of veganisten zijn is niet het probleem, maar als er straks 50 a 60 gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen en de kunstmest wordt aan banden gelegd door een stel oproer kraaiers dan gaan we hier vol tegen aan. Wat zou jij er van vinden Niels van der Boom als er gezegd werd dat all het werk wat je gedaan heb niet goed was en dat het per direct anders moet. Je kostprijs naar boven, meer werk en de beloning is marktwerking (dus gaat niet naar boven) Wat zouden de media op hun achterste poten staan als er op ieder artikel censuur kwam. Dan moeten ze zich niet te druk maken volgens jou, want dit zeg je bij ons ook.
Abonnee
Fortissimo 1 Mei 2019
@Theo; Hier kunnen we van imago niet eten(enigszins cynisch bedoeld, maar dat zult u als wijsgeer begrijpen). FC betaalt ons in Euro's en dat willen we zo houden. Wat ik heb willen aangeven is dat er een leger van opiemakers rondloopt die vertellen dat we moeten shinen. Ik heb een inkijkje willen verschaffen hoe de landbouw en het zakenleven verderop gefinancierd is. Dan is er wel ruimte om te shinen, maar dan blijft t een Gordon/Geer verhaal met veel bling aan de buitenkant en weinig financiele onderbouwing. Plat gezegd; Bij velen is de rek er helaas uit na jaren onder en/of tegen de kostprijs produceren. Veel boertjes zijn zo 'dom' dat ze leveren aan een Coop, die hebben middels die coop mensen ingehuurd die voor hen de marketing doen omdat zij goed zijn in produceren en de marketeers goed in verkopen. Een aantal echte ondernemers echtter is zo slim dat ze in Push en Pull- strategieen kunnen denken. Dat zijn de blijvers for sure.
Annie 1 Mei 2019
Wie heeft Zembla gezien afgelopen week?
Er is wel iets meer aan de hand als dat je als boer het echte verhaal moet blijven vertellen.
De onrust en angst is in ieder geval goed aangewakkerd in onze gemeente. Natuurlijk zijn er mensen die er doorheen prikken.
Met dank aan een kleine groep die het niet zo nauw neemt met de werkelijkheid en gewoon gaat voor eigen idealen. Nauwe banden hebben met de media.
Dat gaat zelfs doorwerken tot in politiek en raadszaal.
Bestemmingsplan buitengebied moet worden vastgesteld men wil daarin spuitvrije zone `s in laten opnemen en volgende traject wat mag er nog verbouwd worden en wat niet.
De landbouw moet op qui vieve zijn bestemmingsplannen worden in de toekomst omgevingsvisie`s.
Rekenschap met de burgers houden en burgerinitiatieven. Participatie mooi woord...
IS het lastig? Je moet inderdaad goed communicatie strategen hebben in de landbouw. Een heel nieuw soort fenomeen.
Ik ben niet pessimistisch maar wij zo de strijd wel een beetje verliezen.

Ik ben op de Zembla avond in Westerveld geweest als een van de zeer weinige uit de landbouw. De organisatie had maar een doel "het verkopen van hun boodschap gif en de bollenteelt". Het is gelukt een moment te zeggen wat er gezegd moest worden over de twijfelachtigheid van de informatie die gedeeld is.
Het is activisme in pure vorm.

En nogmaals dat is heel lastig.

Abonnee
Niels van der Boom 1 Mei 2019
Agria74 schreef:
Dat er vegetariërs zijn en/of veganisten zijn is niet het probleem, maar als er straks 50 a 60 gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen en de kunstmest wordt aan banden gelegd door een stel oproer kraaiers dan gaan we hier vol tegen aan. Wat zou jij er van vinden Niels van der Boom als er gezegd werd dat all het werk wat je gedaan heb niet goed was en dat het per direct anders moet. Je kostprijs naar boven, meer werk en de beloning is marktwerking (dus gaat niet naar boven) Wat zouden de media op hun achterste poten staan als er op ieder artikel censuur kwam. Dan moeten ze zich niet te druk maken volgens jou, want dit zeg je bij ons ook.
Beste Agria,

Even advocaat van de duivel spelen: waarom er vol tegenaan? Of bedoelt u er vol tegenaan om houdbare alternatieven te vinden voor die 50 of 60 GBM's en beperkt kunstmestgebruik? Ik denk dat beide vereist is. Tegengas geven met feitelijke onderbouwing en tegelijk altijd blijven zoeken naar hoe het beter kan.

Ook bij mijn werk wordt vaak gezegd hoe het beter kan. Kijk maar hier op het forum. Daar pas ik dezelfde tactiek toe. Die 0,4% schreeuwers, daar kan ik weinig mee. Besteed liever mijn aandacht aan de grote groep waar je wel verder mee komt.
Abonnee
Niels van der Boom 1 Mei 2019
Fortissimo schreef:
Beste Niels,

Waar boeren tegen aan lopen is dat hun vermogen/pensioen in hun bedrijf zit. Doordat zij zich niet vertegenwoordigd voelen door hun afnemers(coops) en in steeds mindere mate door hun standsorganisaties moeten zij met lede ogen aan zien dat door voortdurend wijzigend beleid hun bedrijfsvoering voor elke 'zucht' uit medialand moet worden aangepast. Sommigen hebben echter verplichtingen bij een financier en die wil graag afgelost hebben voor de investering kan worden vervangen. Zo werkt het helaas Niels. Dit zorgt voor een ratrace waarbij de samenleving producten consumeert die de producent voorfinanciert met zijn/haar EV. Leuker kunnen wij het niet maken.....
Beste Fortissimo,

Ik begrijp uw opmerking en de link met mijn opinie. Uiteindelijk gaat het om 1 groot geheel echter, ik denk dat het een onmogelijke opgave wordt om dit met een eenvoudige oplossing uit de wereld te helpen. Dus beetje bij beetje. Er is 50 jaar lang niet of nauwelijks aan promotie van de landbouwsector gedaan. Dit is een zeer bittere pil om te slikken maar er wordt in korte tijd ook veel geleerd.
Abonnee
erik 1 Mei 2019
Niels, goede column, en inderdaad zouden we onze (kostbare ) energie niet aan die kleine groep moeten weggeven. Echter, gepassioneerd als vele boeren zijn, komt vaak toch de primaire reactie om de hoek.
Gerrit 1 Mei 2019
Beste Niels, ik begrijp je en je hebt gelijk, maar de laatste tijd worden de boeren zo ongelofelijk vaak negatief in het nieuws gezet. We (ben zelf ook boer) schijnen fraudeurs, gifmengers, weidevogelmoordenaars, jagersvriendjes en weet ik wat nog meer te zijn. Terwijl we niets anders doen dan ons best om een mooi product te leveren en efficient met het land om ons bedrijf om te gaan. Bij ons wordt intensief aan weidevogelbeheer gedaan, we hebben inmiddels bijna 45 nesten opgespoord en gemarkeerd, een plasdras aangelegd (die door de nvwa is afgekeurd omdat het geen 0,4 ha was maar 0,39...., ook daar worden we moedeloos van), we maaien om de nesten heen, laten hele stukken staan, beschermen de nesten waar mogelijk en nog roepen de mensen dat de boeren de schuld zijn van de slechte weidevogelstand...Geen wonder dat we af en toe eens wat fel reageren toch?
We hebben tegenwoordig met zoveel regeltjes te maken dat het boeren een stuk minder leuk is geworden. Vorig jaar werd onze weidemelkpremie ter discussie gesteld omdat de controleur kwam op een moment dat het echt pijpenstelen regende. Onze koeien kunnen vrij in en uit, dus die stonden lekker binnen. Dus kon er niet geconstateerd worden of alle koeien naar buiten gingen. Er liepen er maar 2 buiten en misschien waren het wel altijd maar alleen die twee...Dit soort dingen, en ook de publieke opinie, ook al is het maar van een kleine groep, maar die kleine groep schreeuwt wel erg hard, maken het boerenleven niet makkelijker...
Ton Westgeest 1 Mei 2019
Het is de overheid die de negatieve factor is Niels, als Schouten zegt over spuiten, "we moeten gewassen telen die geen glyfosaat of geen andere middelen nodig hebben". Dan weet je zeker dat het 15/20 jaar etteren wordt, want het duurt zeker zolang voor er gewassen zijn geteeld die zonder spuitmiddelen kunnen.
Je lost namelijk niets op in de maatschappij als je het maar op z'n beloop laat, want dan komen de mensen steeds meer tegenover elkaar te staan. Dan speel je de maatschappij uit elkaar.
Een mooi voorbeeld vind ik de zwarte piet discussie, niet verbieden om te demonstreren, dat is een grondrecht. Nee het hele jaar laten demonstreren op bv. het Malieveld, maar niet met het kinderfeest. De overheid moet stelling nemen, niet kiezen, nee gewoon de richting bepalen. Daar heb je een overheid voor!!!
Het is nu allemaal zo krom:
Groter roept weerstand op, het moet kleinschaliger. Stalroosters roepen weerstand op, ze moeten op stro. Ploegen roept weerstand op, het moet grasland blijven. Nertsen, konijnen, kippen, kalveren alles roept weerstand op, ook al worden ze gehouden volgens de hoogste normen .Koeien binnen, wat toch innovatie was, moeten weer naar buiten. Kunstmest moest je meer strooien, van de landbouw voorlichtingsdienst (later DLG), nu ook niet meer. Spuiten mag niet meer, gewoon weerbare(!!!!) producten telen. Je moet sleepvoeten en dan toch weer niet. Grote biobedrijven willen ze niet, het moeten kleine familie bedrijven zijn, maar juist die draaien ze de nek om.

Elke oplossing heeft twee, en in de samenleving waar we nu in terecht gekomen zijn, wel meerdere kanten die in strijd zijn met elkaar.....
Maar toch willen we de schappen vol in de winkels.....
hans 1 Mei 2019
Ton, jij weet ook wel dat zowel de boerenpraktijk als het st. Nicolaasfeest dingen zijn waar Nederlandse roots liggen. Grootse discussies met tegengestelde meningen, met insiders en nitwitten, zonder wezenlijke veranderingen.
Allemaal om de echte problemen, EU, Euro, NAVO, belastingontwijking, vluchtelingen, volksgezondheid, armoede ed maar buiten de media en de politieke discussie te houden.
JH 2 Mei 2019
Indien de overheid en haar samenleving biologische boeren wenst moet ze die maar op gaan leiden.
Voor ambtenaren in het algemeen en beleidsmakers in het bijzonder zou er een verplichting moeten gelden om minimaal vijf tot tien jaar in het bedrijfsleven ervaring op te doen.Dan weten ze beter wat er speelt voor ze hun mond opentrekken.Maarja dan moet je wel je handjes laten wapperen en of ze daar wel zin in hebben...
Peter 2 Mei 2019
@Annie. je was bij die avond. Met welke van de gepresenteerde feiten was je het niet eens? Wat klopte er feitelijk niet aan de gepresenteerde metingen/observaties.

Let wel, ik vraag niet om je krtitiek op de meningen/presentaties/interpretaties.
b.v.d. voor je feitenrelaas.
Abonnee
Niels van der Boom 2 Mei 2019
Gerrit schreef:
Beste Niels, ik begrijp je en je hebt gelijk, maar de laatste tijd worden de boeren zo ongelofelijk vaak negatief in het nieuws gezet. We (ben zelf ook boer) schijnen fraudeurs, gifmengers, weidevogelmoordenaars, jagersvriendjes en weet ik wat nog meer te zijn. Terwijl we niets anders doen dan ons best om een mooi product te leveren en efficient met het land om ons bedrijf om te gaan. Bij ons wordt intensief aan weidevogelbeheer gedaan, we hebben inmiddels bijna 45 nesten opgespoord en gemarkeerd, een plasdras aangelegd (die door de nvwa is afgekeurd omdat het geen 0,4 ha was maar 0,39...., ook daar worden we moedeloos van), we maaien om de nesten heen, laten hele stukken staan, beschermen de nesten waar mogelijk en nog roepen de mensen dat de boeren de schuld zijn van de slechte weidevogelstand...Geen wonder dat we af en toe eens wat fel reageren toch?
We hebben tegenwoordig met zoveel regeltjes te maken dat het boeren een stuk minder leuk is geworden. Vorig jaar werd onze weidemelkpremie ter discussie gesteld omdat de controleur kwam op een moment dat het echt pijpenstelen regende. Onze koeien kunnen vrij in en uit, dus die stonden lekker binnen. Dus kon er niet geconstateerd worden of alle koeien naar buiten gingen. Er liepen er maar 2 buiten en misschien waren het wel altijd maar alleen die twee...Dit soort dingen, en ook de publieke opinie, ook al is het maar van een kleine groep, maar die kleine groep schreeuwt wel erg hard, maken het boerenleven niet makkelijker...
Beste Gerrit,

Een heel herkenbaar verhaal denk ik voor heel erg veel collega's. Dergelijke praktijkvoorbeelden zijn ook een kans! In het verleden was een akkerbouw die een bredere akkerrand aanlegde dan nodig en daardoor gezeur kreeg: https://www.boerenbusiness.nl/aarda/artikel/10870191/verbazing-over-afgekeurde-akkerrand-voorne-putten.

Misschien niet verkeerd om bij dergelijke betuttelingen aan de bel te trekken bij de pers. Liefst een algemene media die breed gelezen wordt. Zoals in mijn opinie staat geeft de gemiddelde Nederlander de boer een dikke voldoende. Ze hebben vaak geen idee en bezoeken Boerenbusiness niet. De sector moet zelf lijntjes met de media opzoeken en aan het woord raken (zoals ook in de opinie van Eric de Lijster valt te lezen). De linkse NGO's en partijen weten die lijntjes wel te vinden, nu wij nog.
harry 4 Mei 2019
Wie denkt te kunnen telen zonder GBM heeft geen verstand van zaken. We hebben generaties lang geteeld zonder GBM en generaties hebben honger gehad. Helaas komt dat niet aan bij het grote publiek

Biologisch is een product dat tot zekere hoogte/omvang in het huidige systeem geteeld kan worden voor een bepaalde groep consumenten die daar voor willen betalen, niks mis mee.

Het is makkelijker om mensen angst aan te praten dan vertrouwen.

De media en politiek zijn zo links(vooral op milieugebied). Durf eens wat anders over klimaat te zeggen......bijvoorbeeld.

De normale Jan met de pet waardeert ons, alleen deze groep heeft geen vinger in de pap
duurzaam lid 4 Mei 2019
hoe moet de landbouw productie in Nederland plaatsvinden zonder dat de producenten in conflict geraken met ge en verboden en zonder vernieuwde ge en verboden die provinciaal of gemeentelijk boven de nationale ge en verboden uitstijgen?
Annie 6 Mei 2019
Peter, burgers hebben monsters genomen en opgestuurd naar Eurofins. Er wordt onderzocht en een analyse gemaakt. Iedereen weet dat Eurofins een toelichting geeft bij de analyse over de grenswaarden. Die toelichting en grenswaarden was ik erg nieuwsgierig naar. Onder geen beding kreeg ik daar inzage in. We moeten het doen met de namen van gevonden stoffen. Ook op de avond zelf ik heb het duidelijk gevraagd geconfronteerd met het feit dat het geen eerlijk verhaal is mensen zo angst aangejaagd wordt. Meer spreekruimte was niet mogelijk. (iets van terug gezien..nee..)
Het schijnt dat er ook van sinaasappelschillen, huis tuin en keuken middeltjes gevonden is. Totaal onschuldig en tig x onder de streefwaarden hoewel...wat is nog onschuldig.

In april jl is het jongste RIVM rapport verschenen, na vorige jaar het eerste, (dat zinde en verwachte de actiegroep niet) met onderzoek rond bestrijdingsmiddelen en omwonenden. Er kan geen verband gelegd worden tussen ongezond wonen en de bollenvelden.

Nu is het zo dat er sinds vorig jaar een totaal nieuw college is aangetreden na de gemeenteraadsverkiezingen. een partij had spuitvrije zone`s van 100 mtr opgenomen in verkiezingsprogramma. Heeft er flink mee gescoord. en nu moet dat uitgevoerd worden. Het bestemmingsplan buitengebied moet vastgesteld worden. Dat zou vorig jaar augustus al gepasseerd zijn.
In dat bestemmingsplan wil men spuitvrije zone`s laten opnemen. Maar als het bewijs er niet ligt van ongezond wonen...
De telers zijn best van goede wil en schuiven regelmatig aan in gesprek met het college. Er ligt een convenant.
En toch is het niet goed genoeg.
Er is een groep (die zijn hier komen wonen met een bepaald beeld van hun omgeving zijn goed van de tongriem gesneden en hebben hun netwerk in de media) die terug willen in de tijd van hoe de landbouw er uit moet zien. Eerst de bollentelers maar ook de reguliere landbouw. En dat vraagt wel om alertheid van boeren om er te zijn wanneer je er moet zijn.

Houd dus de bestemmingsplannen etc goed in vizier. Want dat is het uiteindelijke doel van deze actie.



Annie 6 Mei 2019
Dagblad Trouw een paar x benadert stukje geschreven. Hoe onafhankelijk is de pers... Reactie Trouw wordt niet opgenomen omdat: of is niet prikkelend genoeg of het is te kritisch.
Abonnement telefonisch opgezegd de telefonist wist het feilloos u bent niet de eerste melkveehouder...
Was natuurlijk ook wel weer heel rationeel maar om maar even duidelijk te maken dat ook een journalist grondig onderzoek moet doen.

Barry 7 Mei 2019
De belangrijkste bestaansgrond van dit forum is dat massa’s verongelijkten er hun gal eens flink kunnen spugen. Natuurlijk weet ook iedere boer wel dat het zo niet door kan gaan maar wat is het toch heerlijk om flink om je heen te slaan op een forum met gelijkgestemden waarop je zonder enige reflectie gewoon lekker kunt roepen dat alleen jij gelijk hebt.
Zielige lui.
???!!! 7 Mei 2019
Barry, natuurlijk heb je gelijk dat je zielig bent wanneer je bij BB kijkt.
Maar er is niets mooier dat samen huilen; daarom zijn we hier: even afreageren en zachtjes huilen
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Niels van der Boom

Maak kennis met de zombieboerderij

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

Opinie Niels van der Boom

Jeremy Clarkson doet wat Yvon Jaspers niet lukte

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief