Shutterstock

Opinie Pascal Philipsen

Veerkracht tonen blijft ook in 2021 nodig

28 December 2020 - Pascal Philipsen

De coronapandemie eist veerkracht. Het vermogen om aan te passen en te herstellen is voor de ondernemers in de land- en tuinbouwsector een soort tweede natuur. Dit komt met name voort uit hun onvoorwaardelijke passie voor de dieren en het land. 

De agrarische sector verandert voortdurend en de ontwikkelingen volgen elkaar zeer snel op. Zo zijn we al een tijdje bezig om vergroeningsdoelen en voedselzekerheid te combineren. Met vallen en opstaan en onder het bewind van een zwalkende overheid met steeds nieuwe vergezichten en bijhorende veranderende Brusselse bureaucratie. Tegelijkertijd blijft de agrarische ondernemer dé grootste vervuiler betreffende de uitstoot van methaan en stikstof. Tenminste volgens de eigen Nederlandse overheid. Maar de maat was vol en veel boeren hebben letterlijk hun stem laten horen in Den Haag.

Uitdagingen
Ik denk dat de gemiddelde burger weinig interesse toont in de oorsprong van voedsel, omdat die gemiddelde burger weet dat dit in goede handen is. De voedselproductie is momenteel naar volle tevredenheid uitbesteed aan boeren die 24/7 met hart en ziel bezig zijn om ons in hoogwaardig en betaalbaar voedsel te voorzien. Maar, het grootbrengen en verzorgen van levende have, planten of dieren is geen sinecure. Met name als kwaliteit, opbrengst en lage milieubelasting geborgd moeten worden. Zo rijzen op het vlak van dier- en plantgezondheid steeds nieuwe (groene) inzichten vanuit periferie en/of wetenschappelijk onderzoek.

En dan hadden de boeren ook nog eens te maken met de derde extreem droge zomer op rij. Alle zeilen moesten bijgezet worden voor een goede oogst. Last but not least maakt de coronacrisis het jaar 2020 al helemaal bijzonder, maar dan wel op een desastreuze wijze. Iedereen heeft er mee te maken. De afzet van agrarische producten en de rentabiliteit van het bedrijf staan onder druk. Daarentegen heeft de korte keten (ofwel directe inkoop bij de boer) wel geprofiteerd van de voedselbewuste 'thuiszitters'. Wat de uiteindelijke schade van de coronacrisis zal zijn, is nog koffie-dik-kijken. 

En dit uitdagende jaar sluiten we af met een brexit-handelsakkoord die de economische schade, die er onherroepelijk is voor veel Nederlandse ex- en importerende (agrarische) bedrijven, moet beperken.

Veerkracht
In mijn ogen zijn boeren en tuinders essentieel voor een samenleving. Ze zorgen voor een gefundeerde basis in onze behoeften én daarmee zorgen ze voor stabiliteit en rust. Boeren en tuinders voorzien daarnaast in een gevarieerd aanbod van gezond voedsel dat noodzakelijk is om op fysieke wijze veerkracht te tonen tegen onder meer virale indringers. Immers, de preventieve gezondheid is de veerkracht tegen ziekten en ander fysiek ongemak.

Het woord 'veerkracht' heeft voor mij ook betekenis gekregen door een aantal nieuwe inzichten die ik dit jaar heb gehad over interne, natuurlijke weerstand. Ieder levend organisme herbergt een antistress-mechanisme. Dit zorgt voor natuurlijke weerbaarheid tegen diverse bronnen van stress; bij planten gaat dit via de samenwerking met het rijke ondergrondse bodemvoedselweb en bij dieren werkt dit via samenwerking met nuttige eencellige darm/pens-bewoners.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat als we deze natuurlijke weerbaarheid nog meer stimuleren, we de veerkracht van ons voedselproductiesysteem kunnen verhogen. Aan de agrarisch ondernemer ligt het in elk geval niet. De gehele keten (inclusief de consumenten) mag zeker ook haar steentje bijdragen. Ik wens u allen daarom een mooie jaarwisseling en een veerkrachtig 2021 toe!

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden