Blog: Paul Bodden

Op korte termijn nieuwe onderzoekresultaten

4 Juni 2017 - Paul Bodden

De staatssecretaris van Economische Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu hebben donderdag 1 juni in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er in het onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO)' spoedig nieuwe resultaten bekend worden gemaakt.

In diezelfde brief wordt ingegaan op de emissies van fijnstof uit pluimveestallen. Het overleg met de pluimveesector over een maatregelenpakket is mislukt. Het kabinet zal nu zelf de uitvoering van het maatregelenpakket in gang zetten. Het pakket is gericht op de volgende items:

Kabinet zal het zelf voortzetten
  • Aanscherping van de normen voor fijnstofemissie uit pluimveestallen;
  • Een sectoraal onderzoeks- en innovatieprogramma emissiearme pluimveehouderij;
  • Een maatschappelijk Innovatieprogramma duurzame veehouderij;
  • Het versnellen nieuwe fijnstofbeperkende maatregelen.

Besluitvorming is voor nieuwe kabinet
De besluitvorming over de wettelijke maatregelen wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet. Deze maatregelen zullen waarschijnlijk ook gericht zijn op de biologische pluimveebedrijven (waarvoor momenteel nog geen emissie-eisen gelden).

Verder blijkt ook het volgende nog uit de brief:

  • Elke veehouderijketen zal wordt uitgenodigd om "versnellingsagenda’s" op te stellen, gericht op verduurzaming;
  • Een "Handreiking veehouderij en volksgezondheid" wordt opgesteld;
  • Er wordt gewerkt aan een modelleringsinstrument voor endotoxinen;
  • Er is advies is gevraagd aan de Gezondheidsraad over de effecten van secundair fijnstof ten gevolge van de emissie van ammoniak op de volksgezondheid en de rol van fijnstof uit veehouderijen in het optreden van hart- en vaatziekten en longkanker.
Geen verband tussen geurbelasting en hinderbeleving

Geur vormt geen probleem
Specifiek ten aanzien van geur is nog van belang dat staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag 1 juni heeft laten weten dat uit de verschillende hinderbelevingsonderzoeken geen eenduidig landelijk verband is af te leiden tussen geurbelasting en hinderbeleving (ten opzichte van de landelijke normstelling).

De staatssecretaris ziet, mede gelet op de ruimte die de Omgevingswet gemeenten zal bieden, geen aanleiding om onderzoek naar nieuwe geurnormen te laten doen. De staatssecretaris wijst op de huidige wettelijke mogelijkheid voor lokaal beleid (lokale normstelling). Tegelijkertijd sluit de staatssecretaris niet uit dat aanpassing van de geurregels onderdeel zal gaan uitmaken van de "Integrale aanpak verduurzaming veehouderij".

Paul Bodden

Paul Bodden is advocaat bij Hekkelman. Hij richt zich op het verlenen van rechtsbijstand. Ook schreef hij een preadvies voor de Vereniging voor Agrarisch Recht en is hij redactielid van het Tijdschrift voor Agrarisch Recht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden