Shutterstock

Opinie Piet van der Eijk

Wachten op standpunt van Schouten

23 November 2018 - Piet van der Eijk

In antwoord op de vragen van Jaco Geurts (CDA) zegt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat zij op korte termijn (in elk geval nog dit jaar) uiteen zal zetten op welke wijze zij de herziening van het pachtstelsel vorm wil geven. Dat wordt tijd.

Er wordt ondertussen al 6 jaar gediscussieerd over de herziening van het pachtstelsel. De invoering van de geliberaliseerde pacht in 2007 leidde tot tweeslachtigheid in het pachtstelsel. Daarbij daalt het areaal reguliere pacht jaarlijks aanzienlijk. 

De vrijkomende grond wordt vrijwel alleen nog in geliberaliseerde en met name kortdurende pacht uitgegeven; hetgeen duurzaam bodemgebruik niet bevordert. Een vooraanstaande rentmeester verwoordde de visie van de verpachters in een reactie op Boerenbusiness als volgt: "65 (nu 67) jaar als beëindigingsgrond en jonge boeren kunnen met flexibele pachtvormen vooruit!"

Heruitgifte
De rentmeester geeft hiermee aan waar het verpachters om te doen is: de beëindiging van reguliere pacht, gevolgd door heruitgifte in flexibele pacht. Dit dan tegen vrije prijzen en een beperkte looptijd (behoudens verkoop natuurlijk). De Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) heeft de minister een integraal voorstel gedaan dat recht doet aan de belangen van de pachters en de verpachters.

Voor de BLHB is een beëindigingsmogelijkheid (bij pensioengerechtigde leeftijd) op pachtbedrijven zonder opvolger bespreekbaar. Bij heruitgifte is nieuwe reguliere pacht een aantrekkelijk alternatief voor pachter en verpachter. De combinatie van een dan vrij overeen te komen pachtprijs met een langlopend contract (en opvolgingsmogelijkheid) is aantrekkelijk voor pachtersgezinnen en (uit oogpunt van rendement) ook voor verpachters.

Flexibele pacht geeft geen continuïteit en is alleen aantrekkelijk voor de ingebruikname van extra grond voor een beperkte periode. Gelet op de machtspositie van de grondeigenaar, bepleit BLHB dat de pachtprijs voor flexibele pacht alleen vrij is bij contracten voor 1 jaar en wettelijk wordt ingeperkt bij langere duur.

Erfpacht?
Voor ingebruikgeving voor een langere, maar eindige duur, zijn erfpacht en eventueel loopbaanpacht geschikt. Voor hoogwaardige teelten waar vruchtwisseling voor nodig is (pootaardappelen en bloembollen), blijft 1- of 2-jarige teeltpacht met een vrije pachtprijs beschikbaar. Bestaande pachtovereenkomsten dienen gerespecteerd te blijven.

De BLHB heeft ook de landbouwvertegenwoordigers in de Tweede Kamer geïnformeerd en wacht het standpunt van de minister met belangstelling af.

Piet van der Eijk

Piet van der Eijk was van 2012 tot begin 2019 de voorzitter van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB). Daarnaast heeft hij een akkerbouwbedrijf in polder de Biesbosch in het buitengebied van het Eiland van Dordrecht.

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden