Shutterstock

Opinie Robert Hoste

Nu niet feestvieren, maar investeren

27 Mei 2019 - Robert Hoste - 36 reacties

The sky is the limit. Althans, dat is momenteel de gedachte bij varkenshouders, want eindelijk gaat de prijs serieus omhoog en wordt het voer goedkoper. Deze situatie hebben we vooral te danken aan de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China en veel andere Aziatische landen. Dit is natuurlijk goed nieuws voor varkenshouders, maar hoelang kan dit sentiment aanhouden?

De varkenscyclus kent tegenwoordig een patroon van ongeveer 4 jaar, wat betekent dat de varkensmarkt zich in circa 2 jaar tijd corrigeert. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door uitbreiding van de productie in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Rusland, Mexico en Argentinië. In de Europese Unie zal de productie ook stijgen, al zijn dat niet altijd de meest efficiënte producenten.

Anderzijds zal de consumptie in Oost-Azië gaan dalen. Het gat dat in die landen wordt geslagen, is niet op te vullen met productie elders; er is gewoonweg niet genoeg vlees en bovendien is vlees peperduur. Ondanks een culturele verknochtheid van de Chinezen aan varkensvlees, zullen ze dus minder vlees gaan eten en/of uitwijken naar andere vleessoorten (pluimveevlees).

Vrij van Afrikaanse varkenspest
Als we ervan uitgaan dat Nederland gevrijwaard blijft van Afrikaanse varkenspest, dan staat de varkensprijs naar verwachting nog wel even op een goed niveau. Dat kan echter wel betekenen dat de saneringsregeling onder druk komt, al zijn de echte ondernemers niet kortzichtig. Zij weten dan ook dat er na een fikse prijspiek, onherroepelijk een dal komt en dat kan dit keer weleens een diep dal worden.

Wanneer we in Nederland (of Duitsland) wel te maken krijgen met deze dierziekte, dan zal dat desastreus zijn; onze exportmarkt zal bijvoorbeeld blijvende schade oplopen.

Structureel investeren
We moeten een crisis elders ter wereld gebruiken om structureel te investeren en ons hier voor te bereiden op wat gaat komen. Daarbij is 1 ding in ieder geval zeker: de afhankelijkheid van de wereldmarkt leidt tot extra prijsschommelingen, waardoor er meer financiële buffers nodig zijn. De noodzaak om te schuilen in producentenverenigingen en intensieve ketensamenwerking zal toenemen. Daarbij staan we in Nederland qua diergezondheid niet echt aan de top.

Het is tijd om te streven naar een maximale hygiëne en diergezondheid, mogelijk zelfs naar SPF-productie. In die zin kan Afrikaanse varkenspest in China nog weleens zorgen voor een gunstige structuurverandering in Nederland.

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit artikel is een onderdeel uit de varkensanalyse van 2019. De abonnees van Boerenbusiness Varkens & Voer Pro hebben deze onlangs ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met Varkens & Voer Pro krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Robert Hoste

Robert Hoste is Econoom Varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR). Hij houdt zich bezig met 3 taken: sector- en bedrijfseconomie in varkensbedrijven in Nederland, internationale analyses en de productiekolom.
Reacties
36 reacties
Frans 27 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882471/nu-niet-feestvieren-maar-investeren]Nu niet feestvieren, maar investeren[/url]
De kop is zeer calvinistisch, de schrijver lijkt mij ook geen feestvierder. Het is net twee maand goed met € 50,00 + voor de biggen en € 1,60 + voor de varkens en dan verschijnen gelijk dit soort 'aanbevelingen'. Loonslaven ontvangen deze maand ook bijna 2 keer zoveel salaris vanwege vakantiegeld, doe voorzichtig jongens, niet gelijk feest gaan vieren.
dikke wagen 27 Mei 2019
meteen een dikke benz met koeievanger voorop besteld.
Abonnee
boerke brabant 27 Mei 2019
ik zou graag mijn mestprobleem defenitief op lossen, 7000 kub op een locatie, het antwoord hoe dit te doen heb ik alleen nog niet
marc 27 Mei 2019
wat denk je van graan voor mest? Mooi voor de kringloop landbouw
Abonnee
boerke brabant 28 Mei 2019
heb ik 3500 ha grond nodig, zal me wel niet lukken, nee, ik wil mijn mest verwerken zodat ik alleen droog over hou, dan kan het naar de plek waar ze hem het meeste nodig hebben, en dat zal wel niet in nederland zijn
Abonnee
boer uut grunnen 28 Mei 2019
Lange termijn denken heet dat, en je hebt helemaal gelijk.
Jan 28 Mei 2019
7000 ton op 3500 ha. Moet wel hele beste mest zijn met 2 ton per hectare. Hier zetten we alweer voor 15 euro per ton af, is nog een tientje teveel maar toch een begin.
Abonnee
boerke brabant 28 Mei 2019
inderdaad jan, ik vergiste me. heb 7 tot 800 ha nodig, is ook nie te doen, wie helpt me om alleen maar vaste mest over te houden?
Drent 28 Mei 2019
In het noorden nog vraag genoeg naar mest, voer zelf rond de 6000m3 aan maar hoor wel eens dat noordelijker moeilijker aan mest te komen is. Zou als ik u was eens een dag op pad gaan en afnemers gaan zoeken
Abonnee
boerke brabant 29 Mei 2019
transport en inwerken kost al tegen de 20 euro. ik wil max 10 euro rekenen voor mijn mest, dit moet ook om in de toekomst te kunnen concureren met het buitenland,
overigens denk ik dat drijfmest zijn langste tijd heeft gehad, ik denk dat droge mest, op maat gemaakt met alles wat de afnemen wil de toekomst heeft, als we gekorrelde mest kunnen leveren met de exacte gehaltes dan kunnen we goed geld vragen voor dat product, en is de afnemer berijd daar ook voor te betalen
Drent 29 Mei 2019
Toch zal dat voor elk perceel en elke boer anders zijn dus om mest op maat te maken zal moeilijk zijn als we er voor moeten betalen. Neem aan dat je dan een npk meststof maakt maar zou idd de afzet kunnen vergroten maar heeft alles te maken met de prijs natuurlijk.
Drent 29 Mei 2019
Boerke brabant ik neem aan dat je varkensmest bedoelt en daar is het hoge fosfaatgehalte het probleem en moet eigenlijk bewerkt worden of in een silo gemixt met andere soorten. Bewerkt voer ik nu ook aan maar zolang dat niet als kunstmest wordt erkend loop je daar ook snel mee vast. Eigenlijk zou onze aanvoer ook omhoog moeten temeer omdat ik in grondonderzoeken zie dat elk jaar het fisfaatgehalte zakt tot soms wel onder de 20. Dit zou al gelijk een deel van het probleem oplossen maar ja zie de ambtenaren maar mee te krijgen.
schoenmakers1 29 Mei 2019
boerke brabant, het is de politieke wil, net zoals drent stel, dat de kostprijs van mest hoog is, het is een goed streven om dit omlaag te krijgen, maar het is wel roeien tegen de stroom in
Abonnee
boerke brabant 29 Mei 2019
zeker roeien tegen de stroom in, maar de volhouder wint soms.
ik bestel lacto voer met een ew van 110, .
daar betaal ik voor, en krijg wat ik wil,
het is toch niet te geloven dat ik voer bestel bij een fabriek, en dat ik maar moet afwachten wat ik krijg.
zo gaat het met mest wel een beetje,
dus mijn doel is om zelf water uit de mest te halen en drogen tot 85% ds, en dan te zorgen dat alles op het water na in de droge stof zit,
deze fractie gaat naar en gezamelijke fabriek( een voerfabriek, maar dan voor mest) die gaat dan alles toevoegen wat de afnemer wil, en korrelen.
u vraagt wij draaien
schoenmakers1 29 Mei 2019
voor grotere afstand kan dit wel een verschil maken, alleen denk ik dat het naar een fabriek vervoeren en van alles toevoegen, niet de weg is, ik als gebruiker in overschotgebied zal nog lang drijfmest gebruiken, denk ik, de verhouden maken mij niet uit, toevoegen doe ik zelf wel, ik wil de mest die het meest per ha oplevert. En ik denk dat na het scheiden, relatief goedkoop de dunnne fractie voor mij nog even de weg zal zijn, deze heeft ook een redelijk constante samenstelling, heb het laatste jaar drijfmest gehad van rundvee, een koeieboer had onverklaarbare hogere fosfaat gehalte als een maand eerder, er heeft 3 dagen van te voren wel een vrachtwagen meerdere vrachten gelost? Heb dit zelf gezien.
Realist 29 Mei 2019
Waarom doe je dat dan niet boerke brabant in plaats van op dit forum allemaal stoere praat uit te slaan met getallen waar helemaal niks van klopt.
Abonnee
boerke brabant 29 Mei 2019
realist, welke getallen kloppen er niet?
de tijd dat de akkerbouw voor onze producten geld gaat krijgen is eindig. dit lag aan ons , en we gaan dat ook oplossen, makkelijk is het niet, maar nu de varkens minder goedkoop zijn, kunnen we hopelijk stappen gaan maken
Drent 29 Mei 2019
Denk niet dat het invloed gaat krijgen boerke, merendeel wat hier aangevoerd wordt is rundveemest
Realist 30 Mei 2019
7000 kub op 1 locatie is belachelijk en moet verboden worden
3500 ha klopt niet, zeg je zelf
7 tot 800 ha klopt niet
20 euro klopt niet
10 euro kun je op lange termijn ook niet blijven betalen
En als je orakelt dat je wilt gaan drogen tot 85% ds waarom doe je dat dan niet, die technieken bestaan al lang. overigens zul je dan ook het water af moeten voeren want dat is niet drinkbaar beste boerke brabant.
Al met al is duidelijk te lezen dat je lekker gefrustreerd bent en dat begrijp ik ook nog want de maatschappij kotst je letterlijk uit met je arrogante opstelling en je veel te grote bedrijf voor nederlandse begrippen (in je dromen waarschijnlijk)
Prettige HV nog en dream on.
Abonnee
boerke brabant 30 Mei 2019
goede morgen realist. 7000 kub maal ruim 5 kg daar heb ik toch echt 7 tot 800 ha voor nodig. als ik mest van het zuiden naar helemaal het noorden moet brengen, met wegen en monsteren en inwerken zit ik rond de 20 euro per kub. drogen kan, maar zoals ik eerder al aangaf is dit nog niet makkelijk,
het aantal kubs op mijn bedrijf is inderdaad voor de flinke investering nog aan de magere kant. we zijn ook druk bezig om er meer van te maken
Piet 30 Mei 2019
Nou Boerke, oplossingen genoeg aangereikt om die mest kwijt te raken. Kost een paar duiten, maar de varkens zijn hartstikke duur dus geen probleem voor een gezond bedrijf.
Gert 30 Mei 2019
"The sky is the limit, dat is volgens Robert Hoste de gedachte van varkenshouders". Heeft hij een glazen bol of gokt hij maar wat in het wilde weg. Laten wij dan ook eens een gokje wagen wat de stoutste gedachten van Robert zijn. Ik gok dat hij bij Wageningen € 8.000 per maand verdient en bang is dat er varkenshouders zijn die deze maand meer verdienen. Wat gokken we nog meer?
markt 30 Mei 2019
beste realist waarom vindt jij dat 7000 M3
mest produceren op een locatie belachelijk is en verboden zou moeten worden
Jan 30 Mei 2019
Ik gok dat Robert de investering van een nieuwe wasmachine al 10 keer heroverweegt. Daarna viert hij een jaar geen feestje meer.
Abonnee
boerke brabant 30 Mei 2019
hey piet, echte oplossingen heb ik jammer genoeg nog nie gehoord, en de varkens zijn minder goedkoop, .is iets anders als duur
Piet 30 Mei 2019
Ik vind ze duur, deze week 2 combinaties 410 varkens Duitsland geleverd keer € 185. Ruim 75.000 euro en de tarwe voor 19,5 euro. Heb ook 7.000 ton mest per jaar, net voor ruim een ton alles afgezet, dat is ruim een week varkenslevering. Mij hoor je niet klagen, oplossingen te over.
Abonnee
boerke brabant 31 Mei 2019
piet, wat is duur, mijn opa beurde net zo veel voor de biggen als mijn vader, en ik krijg niet meer.
als je weet dat mijn vader in 1978 een nieuwe ford kocht voor 16.000 gulden, dezelfde auto kost nou 20.000 euro,
toen de gulden over ging naar de euro koste een pilsje bij ons in de kroeg 2 gulden, nu 2.10 euro. zo kan ik nog lang doorgaan.
dat bedoel ik met dat de varkens nu niet duur zijn.
natuurlijk kunnen we de laatste maanden goed verdienen.
ps een oplossing voor mijn mest heb ik nog niet gehoord. ik hoopte dat er iemand was die alleen maar droge mest overhoud op zijn bedrijf, maar zoals ik al zij is dit niet eenvoudig,
Drent 31 Mei 2019
Boerke die zijn er wel alleen wordt het geexporteerd omdat de fosfaatgehalte zo hoog is dat wij dat als akkerbouwers niet kunnen plaatsen.
Abonnee
Hypotheekboer 1 Juni 2019
Boerke brabant,

Zoek op Google even op Deskins Europe. Die jongens komen binnenkort met een nieuw mobiel systeem wat waarschijnlijk aan jouw vraag kan voldoen mbt scheiden van mest.
Abonnee
boerke brabant 2 Juni 2019
hey hypotheekboer, dank voor de informatie, zal maandag eens met slootsmit bellen, maar voor zover ik het nu kan zien is het alleen een scheider, waar volgens mij ook nog polymeer bij gebruikt moet worden,
ik ben op zoek naar een complete oplossing, het liefst zonder toevoegingen, met name ijzer bind het fosfaat, wanneer het nadien moeilijker voor de gewassen beschikbaar komt
Akkerbouw2.0 2 Juni 2019
boerke brabant schreef:
goede morgen realist. 7000 kub maal ruim 5 kg daar heb ik toch echt 7 tot 800 ha voor nodig. als ik mest van het zuiden naar helemaal het noorden moet brengen, met wegen en monsteren en inwerken zit ik rond de 20 euro per kub. drogen kan, maar zoals ik eerder al aangaf is dit nog niet makkelijk,
het aantal kubs op mijn bedrijf is inderdaad voor de flinke investering nog aan de magere kant. we zijn ook druk bezig om er meer van te maken
Welke akkerbouwer denkt u dat er belang heeft bij mest met 5 kg fosfaat op het land????

Zou het eerst maar eens door een diskanter ofzo gooien.

En zelfs met 35000 kg fosfaat ben je nog geen 800 bunder nodig
Abonnee
boerke brabant 2 Juni 2019
akkkerbouw2.0
bij mij zit er ruim 5 kg in, en er mag 55? kg p dierlijke mest per ha? dan zit ik toch echt ergens rond de 7 tot 800 ha.
ps de tijd dat wij bij onze goede producten goed geld bij gaan betalen loopt ten einde. als er bij betaald moet worden door de afnemer is er misschien wel intersse in een product van 40? kg p per ton, wat evet met de kunstmest strooier op het land gebracht kan worden
Akkerbouw2.0 2 Juni 2019
Precisielandbouw gebeurt doormiddel van plaatsspecifiek bemesten.
Dus niet met kunstmest strooier maar gewoon vloeibaar met de veldspuit. Tenmiste de N, fosfaat zal wel nog steeds betaald moeten worden door producent. Das nu met vaste mest toch net zo, en dan heb je de OS nog.

Doordat de akkerbouw simpelweg te weinig fosfaat mag aanvoeren voor de huidige opbrengsten. Daalt het pw getal zeer hard, dus misschien dat jullie in Brabant nog maar 55 kg aanvoeren mogen. In het noorden is dat wel anders, hier is in het verleden natuurlijk niet opgehoogd met mest
Hypotheekboer 2 Juni 2019
Boerke Brabant,

Klopt dat ijzer fosfaatfixerend werkt. Op de decanter van Deskins worden alleen polymeren gebruikt.
Hypotheekboer 2 Juni 2019
Boerke Brabant,

Klopt dat ijzer fosfaatfixerend werkt. Op de decanter van Deskins worden alleen polymeren gebruikt. De dunne fractie moet al behoorlijk schoon uit de decanter komen.
Arie 2 Juni 2019
Elke boer heeft mest en zet deze af, met de huidige varkensprijzen geen enkel punt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden