Ceja

Interview Peter Meedendorp

NAJK levert weer jonge boerenvoorzitter in EU

28 Juni 2023 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De nog jonge Groningerboer Peter Meedendorp (22) mag zich de komende twee jaren voorzitter van de CEJA noemen, de raad van jonge Europese landbouwers. Meedendorp (op de foto tweede van rechts)  is blij en trots met de uitverkiezing, die hij won na een intensieve verkiezingscampagne. "Het presenteren, argumenteren en lobbyen heeft gewerkt."

Meedendorp geeft wel aan dat hij al het werk niet alleen zal doen. Het beleid van de CEJA wordt gevoerd en uitgedragen in nauwe samenspraak met de 4 vice-voorzitters.

De komende jaren moet je veel in Brussel zijn. Wat verwacht je dat de belangrijkste aandachtsgebieden zijn?
"Veel tijd en aandacht zal uitgaan naar het nieuwe GLB voor de periode na 2027. Daar wordt nu al volop over gesproken en nagedacht. Er komt dan mogelijk een nieuwe structuur voor het landbouwbeleid. Ook hebben we volgend jaar al weer te maken met nieuwe Europese verkiezingen. Ook dat veroorzaakt veranderingen waar wij mee te maken krijgen. Verder hebben we te maken met zaken die spelen, zoals de Natuurherstelwet. De Green Deal wordt deze jaren verder uitgewerkt en vormgegeven. Dit mag niet worden gemaakt zonder de betrokkenheid van jonge boeren, die in de toekomst met dat beleid zullen werken."

Wat verwacht je in Brussel te kunnen bereiken; Worden jullie daar anders benaderd dan in bijvoorbeeld Den Haag?
"Regionale componenten spelen een veel grotere rol. In Brussel is de diversiteit van jonge boeren die vertegenwoordig moeten worden natuurlijk veel groter dan in Den Haag, waar we alleen voor de Nederlandse jonge boeren staan. Ik behartig nu de belangen van alle agrarische jongeren in heel Europa. Verder is er in Brussel minder media-aandacht, dit heeft ook invloed op de inhoudelijkheid van het debat."

Nederland mag wel relatief vaak een CEJA-voorzitter leveren. Amper tien jaar geleden was Joris Baecke nog voorzitter van deze club.
"Ik nam het in de verkiezingsstrijd op tegen een Fransman, echter hebben de leden van CEJA mij gekozen als hun voorzitter, om hen te vertegenwoordigen op het Europese en internationale toneel. Veel van de wetgeving waar we als boeren in Nederland mee te maken hebben, kent z'n oorsprong in Brussel. Daarom is het voor onze leden zo belangrijk dat er op het Europese niveau al invloed uitgeoefend wordt."

Je studeert nog in Wageningen, en werkt ook mee op het ouderlijke akkerbouw- en loonbedrijf in Onstwedde. Het wordt vast druk met alles.
"Mijnn scriptie zal misschien wat vertraging oplopen, maar dat hoeft niet erg te zijn. Verder is een goede planning en communicatie - zoals overal - ook op de boerderij belangrijk. Het zal druk worden, maar ik hoop ook veel te leren van het CEJA-voorzitterschap. Het is een unieke kans voor mijzelf en NAJK."

Wat zijn de ambities daarna, verder besturen of terug naar het ouderlijk bedrijf?
"Ik hoop terug te gaan. Zoals het daar is, met enerzijds de akkerbouw en anderzijds het loonwerk voor in hoofdzaak de veehouderij, dat vind ik een mooie combinatie. Bedrijfsmatig is het een mooie symbiose. Daar ligt mijn hart."
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers 28 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904856/najk-levert-weer-jonge-boerenvoorzitter-in-eu]NAJK levert weer jonge boerenvoorzitter in EU[/url]
Niet gunstig, vroeger stond Nederland voor vooruitgang, was het toekomstgericht, nu, zie landbouwakkoord, dat die organisatie, tot het eind blijft zitten, totaal niet uit op toekomst, maar enkel het vernietigen van de sector, geef aan dat we van europa via onze belangenbehartigers ook niks hoeven te verwachten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden