Shutterstock

Analyse Olie

De spanning op de oliemarkt neemt toe

21 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een aanval op Abu Dhabi en de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Beide zaken zorgen voor extra onrust op de oliemarkt. Deze onzekerheid is ook goed terug te zien in de notering voor Brent-olie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van Brent-olie is wederom gestegen. Maandag 17 januari sloot de koers op $86,51 per vat, één dag later was dat $88,64 per vat. Inmiddels is de koers wel weer iets gedaald, maar met een notering van $87,30 per vat staat olie nog steeds op een niveau dat we sinds 2014 niet meer gezien hebben.

De directe aanleiding voor de prijspiek van dinsdag was een drone-aanval op een productielocatie van Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Er werden daarbij drie tankwagens opgeblazen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Houthi uit Jemen. Hoewel er geen schade is aan de productie-installaties was de schrik onder de handelaren groot. Het aanbod is momenteel krap en alles wat dat negatief kan beïnvloeden, heeft daarom relatief veel effect op de markt.

Zowel de OPEC+ als het IEA kwam deze week met een voorspelling voor de vraag van dit jaar. Beide instanties verwachten dat de vraag naar olie groeit tot 100 miljoen vaten per dag. Bronnen bij de OPEC+ melden bij dat het niet ondenkbaar is dat olie op niet al te lange termijn de grens van $100 per van doorbreekt. Het is overigens door het kartel niet gewenst als dit ook echt gebeurd.

Spanning in Europa
Ook de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland en de positie die de Europese Unie en de Verenigde Staten daarbij innemen, heeft een groot effect op de markt. De kans dat Rusland Oekraïne binnenvalt, wordt steeds meer als reëel gezien. Een grootscheepse aanval, waarbij Russische tanks massaal de grens oversteken, is niet zo voor de hand liggend. Een scenario waarbij het leger separatistische groeperingen gaat ondersteunen - zoals in 2014 -, wordt waarschijnlijker geacht.

Hoewel het westen niet bereid lijkt om zich met militairen op de grond te mengen in een eventueel conflict, kunnen sancties Rusland zwaar treffen. Europa is in de energievoorziening voor een belangrijk deel afhankelijk van Rusland, vooral op het gebied van gas. Poetin gebruikt deze leveringen als drukmiddel, maar tegelijkertijd leunt de Russische begroting ook zwaar op de opbrengsten. Reuters meldt dat de regering in de Verenigde Staten met een aantal olie- en gasmaatschappijen heeft gesproken over een noodplan om de Europese Unie van energie te voorzien, mochten leveringen vanuit Rusland gesanctioneerd worden vanwege een inval in Oekraïne.

Verder wordt gespeculeerd over het loskoppelen van Rusland van het internationale betalingssysteem SWIFT. Dan is verkoop van olie in dollars zo goed als onmogelijk voor Rusland en blijft China - waarmee de Russen een eigen betalingssysteem hebben - als één van de weinige bestemmingen over. Daarmee wordt ook de afzet van olie uit het Midden-Oosten zwaar verstoord.

Dieselprijs
De geopolitieke spanningen zijn ook in de dieselprijs te merken. Maandag 17 januari klom de prijs naar €128,02 per 100 liter. Dat liep op donderdag 20 januari op tot €130,02 per 100 liter. Vrijdag 21 januari heeft de prijs weer iets ingeleverd. Maar met €129,78 per 100 liter is diesel nog steeds ongekend duur.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden