Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Kolenvervoer verdringt graan in de logistiek

18 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Duitse coöperatie Agravis maakt zich grote zorgen over de beschikbaarheid van laadruimte op de binnenvaart. Door een samenloop van omstandigheden is er veel meer vraag naar transport. Het vervoer van agrarische producten en voor de sector benodigde goederen zoals kunstmest dreigt daardoor in de knel te komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Vrachtruimte op binnenvaartschepen is krap voorhanden en daarbovenop erg duur", zegt Dirk Köckler, voorzitter van Agravis op de website van de coöperatie. Door de problemen op de gasmarkt doen bedrijven een extra beroep op de transportcapaciteit. Zij grijpen terug op kolen die vervoerd moeten worden. "Laat er geen misverstand over bestaan: natuurlijk moet er alles aangedaan worden de energievoorziening voor Duitsland zeker te stellen. Dat is essentieel voor zowel de huishoudens als voor de economie", aldus Köckler. "Maar als de politiek in overleg met spelers in de logistieke keten niets doet, koersen we met open ogen af op de volgende crisis."

Niet leeg varen
Volgens de Agravis-bestuurder moeten er voor de binnenvaart oplossingen komen die ook rekening houden met de belangen van de landbouw- en voedingsindustrie. Sinds 2016 is het transport van kolen over de binnenwateren fors afgenomen. Veel oudere kolenschepen zijn toen uit de vaart genomen en gesloopt. Daarnaast is het transport van agrarische goederen op de binnenvaart gestegen. De problemen op de energiemarkt en problemen met de uitvoer van graan uit Oekraïne zorgen voor een flink toegenomen vraag naar transport. "We hebben in Duitsland niet voldoende schepen om zowel alle kolen als agrarische producten op hun bestemming te krijgen", aldus de Agravis-voorzitter. Hij vindt dat lege terugreizen voorkomen moeten worden. "De voor levensmiddelen gecertificeerde schepen zouden daarom op de terugweg van de kolencentrale naar de import(zee)haven bijvoorbeeld verplicht graan of kunstmest mee moeten nemen, in elk geval op een gedeelte van de route. Anders hebben we gewoon niet voldoende transportcapaciteit." Agravis zelf heeft jaarlijks circa 1.500 scheepsladingen graan en voergrondstoffen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden