Shutterstock

Analyse Aardagas

Minieme voorraadkrimp maakt gasmarkt nerveus

30 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese gasprijs zet vandaag een flinke stap omhoog. Kouder weer is in aantocht en de gasvoorraad is iets geslonken. Dat maakt de markt zenuwachtig. Duitsland werkt ondertussen hard aan het verder zeker stellen van de energievoorziening en er is opmerkelijk nieuws uit Noorwegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese gasprijs zit flink in de lift. De TTF zakte halverwege deze maand even onder de €100, maar blijft de laatste dagen redelijk stabiel schommelen op een niveau rond de €120 per MWh. Vandaag 30 november, tijdens het schrijven van dit artikel voor het sluiten van de markt, staat de TTF op €146,88 per MWh. Dat is de hoogste notering sinds 20 oktober. Alle gascontracten voor deze winter op de TTF hebben overigens een flinke stap omhoog gedaan en staan boven de €140 per MWh.

Volgens verschillende analisten worden spelers op de markt zenuwachtig van een krimpende Europese gasvoorraad en kouder weer dat voor delen van Europa wordt voorspeld. Volgens bronnen was de vulgraad van de Europese opslagen op 28 november 93,6% tegen 93,9% een dag eerder. De vulgraad in de Duitse opslagen liep terug van 98,9%  naar 98,6%. Op zich geen schokkende cijfers, maar na maanden waarin de voorraden groeiden is het voor handelaren even wennen dat er ook ingeteerd kan worden op voorraad. Zeker omdat de winter nog niet echt begonnen is. Daarbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat Europa een flinke voorraad heeft opgebouwd, juist om daar uit te kunnen putten als het nodig is.

Gasdeal
Duitsland haalde gisteren (dinsdag 29 november) het nieuws met de gasdeal die het land heeft gesloten met Qatar. QatarEnergy en de Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips hebben een vijftien jaar durende overeenkomst gesloten om vanaf 2026 jaarlijks 2 miljoen ton LNG aan Duitsland te leveren. Rusland was voor de Russische invasie in Oekraïne voor ongeveer de helft van de gasvraag afhankelijk van Duitsland en is sinds februari naarstig op zoek naar alternatieve leveranciers. De Duitse bondskanselier Olaf Schulz noemde tijdens de persbijeenkomst de gasdeal met Qatar een 'bouwsteen' voor de Duitse energiezekerheid.

Ook op het gebied van de infrastructuur neemt Duitsland stappen om meer LNG te kunnen verwerken. Energiebedrijf Uniper verwacht voor het einde van dit jaar een drijvende LNG terminal operationeel te hebben. "Het enige dat het zou kunnen tegenhouden is (slecht) weer", vertelde Klaus-Dieter Maubach CEO van Uniper tijdens een conferentie georganiseerd door de universiteit van Keulen. Maubach deed tijdens de conferentie over energie en economie enkele opvallende uitspraken over de Duitse energiemarkt. Volgens Maubach mist Duitsland gigantische oliemaatschappijen als ConocoPhillips en moet Duitsland leren manoeuvreren op de internationale LNG markt. Een deal zoals met Qatar kon alleen tot stand worden gebracht door de enorme omvang van een partij als ConocoPhillips. De marktkapitalisatie van het bedrijf bedraagt een kleine $155 miljard.

Klimaatpolitiek
In Noorwegen -dat met het wegvallen van Rusland de belangrijkste gasleverancier en één van de grootste olieleveranciers aan de EU- staat de productie van fossiele brandstoffen ter discussie. Noorwegen zal geen vergunningen afgeven aan energiebedrijven voor de exploratie naar olie en gas in grensgebieden tijdens de resterende zittingstermijn van het huidige parlement -die eindigt in 2025- vertelde de Noorse minister van olie en energie dinsdag aan persbureau Reuters. Het annuleren van de 26e vergunningsronde is onderdeel van een deal die het minderheidskabinet in Noorwegen heeft gesloten met de Socialistische Linkse Partij (SV). De partij wil dat Noorwegen stopt met het ontwikkelen van fossiele energiebronnen in de strijd tegen klimaatverandering. De vergunningsronde is op verzoek van de SV al eerder een jaar uitgesteld en de minister is er nu mee akkoord deze te verlengen tot het einde van de regeringstermijn. Dat is geen drama volgens de minister omdat voor de bekende olie- en gasvelden wel vergunningen uitgegeven blijven worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox