Agrifoto

Nieuws Stikstof

Stikstofclaim start actie tegen landbouwakkoord

3 April 2023 - Klaas van der Horst - 4 reacties

De Stichting Stikstofclaim (SSC) heeft een bezwaaractie opgezet tegen het landbouwakkoord. De stichting wil boeren daarmee in de gelegenheid stellen zich op individuele titel uit te spreken. Via de website kan een voorbeeldbrief wordt gedownload en ingestuurd naar het secretariaat van de landbouwtafel.

Volgens SSC zal er een dezer dagen een akkoord getekend gaan worden. Daar zijn volgens de stichting sterke aanwijzingen voor en dit dreigt naar haar mening geen evenwichtig akkoord te worden. Bijvoorbeeld LTO-ledenorgaan Nieuwe Oogst meldt dat 'de sectoren een akkoord stutten' en dat de hoofdtafel nu aan zet is. SSC wil de leden zelf laten spreken.

Geen gelijk speelveld
"Om een goed landbouwakkoord te kunnen afsluiten, moet je met een gelijk speelveld beginnen", aldus de stichting. "Dat is hier niet aan de orde geweest. De kaders van de gesprekken stonden vooraf al vast want immers, de doelen waren reeds omschreven in een brief aan de Tweede Kamer: voldoen aan Europese richtlijnen voor natuur, water en klimaat, met specifiek Nederlandse invulling." Ook meent de stichting dat bij een landbouwakkoord onder de huidige condities de ongeveer 3.000 PAS-melders en interimmers niet geholpen gaan worden. 

"De uitgangssituatie is dus allesbehalve wenselijk en niet te accepteren," stelt SSC. "Dat is op zich al frustrerend, maar wat ook met name frustreert is het optreden van de deelnemers van het landbouwakkoord. Zij doen zich voor als sectorvertegenwoordigers en spreken 'namens de sector'. Het percentage dat deze partijen vertegenwoordigt is ondertussen bij lange na niet 'de sector'." Voorzitter John Spithoven stelt dat hij inmiddels al heel wat boze reacties heeft gehad van agrarische bestuurders die lucht hebben gekregen van de actie. Het is voor hem geen reden om te stoppen.

Financiering PAS-melders
Specifiek over de PAS-melders was er de laatste dagen extra rumoer vanuit diverse boerengroepen, omdat veel bedrijven onder de veranderende rentes en voorwaarden nieuwe financieringen moeten afsluiten. Diverse bedrijven daarbij al op problemen zijn gestuit met de banken. Twee jaar geleden had Chris Buijink, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, al gewaarschuwd voor dit risico, vanwege toen nieuwe Basel IV-regels. In een recente WOO-publicatie kwam dat thema opnieuw aan de orde. Rabobank Nederland meldt desgevraagd dat er wat haar betreft weinig te vrezen valt. Dit is ook de reactie van het ministerie van LNV. Vanuit SSC wordt gesteld dat de praktijksignalen in een andere richting wijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers 3 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903608/stikstofclaim-start-actie-tegen-landbouwakkoord]Stikstofclaim start actie tegen landbouwakkoord[/url]
waarom geen mailadres om heen te sturen, met het postbus, wat nu gegeven wordt, wordt minstens 90% weggegooid
Abonnee
petatje 3 April 2023
Is al op de bus. Zo gepiept.
Abonnee
Brabander 3 April 2023
Ik heb gemaild
Abonnee
Gerard 3 April 2023
ook gemaild!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden