Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Bierbostel trekt aan op stuge ruwvoermarkt

18 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Deze tijd is doorgaans niet de drukste periode in de fouragehandel. Dit jaar volgt de markt de gebruikelijke seizoenspatronen minder. Het is en blijft nat. Dat zorgt voor problemen met weidegang en daar krijgt de voermarkt ook wat van mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is schipperen voor boeren die de koeien normaal weiden. De grond moet wel voldoende bekwaam zijn om met de koeien naar buiten te kunnen en daar schort het nog weleens aan. De koeien langer opstal houden vraagt ook om aanpassingen in het rantsoen. Vooral maïs en bierbostel lijken meer in trek dan gebruikelijk.

Reuring in bijproducten
Bij bierbostel rommelt het wat in de markt. Natuurlijk kwam het Europees kampioenschap even ter sprake bij onze informanten, maar dat heeft geen invloed meer. Het bier voor de voetbalsupporters is al eerder gebrouwen en de kroegen in Hamburg die uit de voorraad zijn gelopen door dorstige supporters maken het verschil niet. De wachttijden voor bierbostel lopen wat op bij enkele leveranciers. De vraag neemt toe, en het aanbod heeft zijn hoogtepunt al wel gehad. Al met al trekt de prijs wat aan. Daarmee stijgt de DCA indicatieprijs van €3 per procent droge stof naar €3,10 per procent droge stof.

Bij snijmais trekt de vraag wat aan bij sommige handelaren. De maïsvoorraden raken sneller op doordat er meer en langer maïs wordt gevoerd dan waar sommige veehouders op rekenden. Geluiden over het areaal dat nog gezaaid moet worden helpen ook niet. Net als de matige, verzopen start van de maïs die wel gezaaid is. Maïs heeft nu eenmaal temperatuur nodig. De DCA indicatieprijs voor snijmaïs blijft staan op €100 per ton.

Als alternatief bieden sommige handelaren erwtenvezel aan. De beschikbaarheid is redelijk goed en bij de huidig prijzen voor bijvoorbeeld snijmaïs is erwtenvezel ook prijstechnisch interessant om eens mee te rekenen.

Stro wordt schaars
Tarwe- en gerstestro is steeds lastiger te krijgen. De prijs trekt dan ook wat aan. Het is wachten op de nieuwe oogst voor de prijzen zakken. Tot die tijd moeten we het nog doen met de voorraad (Frans) stro en dat raakt nu eenmaal op. Het is op het moment ook nog net iets te vroeg voor het eerste nieuwe stro uit Frankrijk. Het weer zal ook bepalend zijn voor aanbod van stro. Franse graantelers laten stro makkelijk vallen, maar Duitse en Nederlandse telers zetten net wat sneller de hakselaar aan op de combine. De DCA indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro stijgt deze week naar €160 per ton.

Over graszaadhooi zijn handelaren kort en duidelijk. Het is er gewoon bijna niet en we wachten op de nieuwe oogst. De prijzen zouden op het moment dusdanig hoog zijn dat veehouders er weinig belang bij hebben. De DCA indicatieprijs voor graszaadhooi blijft onveranderd en staat op €185 per ton. Ook in weidehooi is de situatie nagenoeg onveranderd. Normaal zou er rond deze tijd hooi gewonnen kunnen worden, maar daar is wel een week droog weer voor nodig. Laat dat nou net niet in de voorspelling zitten. De DCA indicatieprijs blijft op €200 per ton.

In kuilgras is het deze week ook niet spannend. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans. De DCA indicatieprijs voor kuilgras blijft op €85 per ton staan. Voeraardappelen zijn nauwelijks te krijgen. De DCA indicatieprijs blijft op €60 per ton staan, maar je moet geluk hebben om een bak op de kop te tikken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden