Eigen foto

Ruwvoertour Week 18

Grote onderlinge verschillen in regenval

30 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

In het voorjaar van 2020 is het zeer zonnig geweest en werd het land steeds droger. Dit is sinds 28 april weer veranderd en er is wat neerslag gevallen. Op de percelen van de Ruwvoertour zijn de onderlinge verschillen groot.

Veehouders van de Ruwvoertour melden de aantal millimeters die op verschillende percelen zijn gevallen de afgelopen dagen. Deze resultaten waren erg verschillend. In Aartswoud (Noord-Holland) is er dinsdag maar liefst 8 millimeter gevallen, terwijl er in Udenhout (Noord-Brabant) maar 1 millimeter is gevallen. Gemiddeld is er zo’n 3,9 millimeter regenval op percelen van verschillende deelnemende veehouders terecht gekomen.

Plaats perceel Aantal millimeters
 Aartswoud  8 millimeter
 Doetinchem  3 millimeter
 Nieuwerkerk  5 millimeter
 Overloon  4,5 millimeter
 Sint-Oedenrode  4 millimeter
 Udenhout  1 millimeter
 Zeewolde  4 millimeter
 Zuidbroek  2 millimeter

Voordelen
De neerslag in verschillende regio's is Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist bij Limagrain, ook opgevallen. "De neerslag is zeer prettig. De percelen die nog klaargelegd moeten worden om te zaaien, liggen er zo beter bij. Het opkomende gewas kan even op adem komen, van de warmte en droogte van de laatste tijd. Sommige percelen gras groeiden niet goed door. De ontwikkelingen van dit gras zal verbeteren. Daarnaast is het ook erg voordelig voor de gemaaide graspercelen, waar nu de bemesting beter opgenomen kan worden."

Verwachtingen
De voorspellingen zijn gunstig. Het KNMI voorspelt dat de regenval de komende dagen aan zal houden. Daarnaast verwacht het weerinstituut ook dat dit op lange termijn zo blijft. Het weertype zal anders zijn dan de afgelopen weken. "Hopelijk zet deze regen een beetje door, want de landbouwgrond was aan het uitdrogen", aldus Verhoeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden