Eigen foto

Ruwvoertour Week 19

Eerste maïs komt boven op de Ruwvoertour percelen

6 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

Na het gras zijn veel veehouders van de Boerenbusiness Ruwvoertour nu ook druk met de maïs. De verschillen zijn echter groot. Er is op veel plekken al gezaaid, op een enkel perceel is de maïs ook al gekiemd en boven gekomen. Met name de droogte speelt een grote rol.

In Overloon begonnen de eerste zaden te kiemen op 29 april. Hier is op 22 april het ras LG 31.218 gezaaid. Ook op de andere percelen van de Ruwvoertour 2020, beginnen ze nu te groeien. “Ze zullen er vandaag of morgen boven staan”, aldus deelnemende veehouder uit Beerzerveld (Overijssel). Terwijl de maïs op sommige percelen al boven de grond komt, is er in Nieuwerkerk op 4 mei pas ingezaaid.
 

LG 31.218 kiemt in Overloon op 29 april

Verschillen in groei
Op de percelen in de Ruwvoertour 2020, zijn toch wel verschillen te zien, waar het zaad op het ene perceel al kiemt, gebeurt er op het andere perceel nog weinig. Het ene perceel is droger dan het andere. Dit is ook goed te zien op de foto’s. Op de kleigrond in Zuidbroek (Groningen), is te zien dat de zaden nog niet willen kiemen. De grond is hier erg droog. Volgens de deelnemer uit Groningen kan het perceel nog wel een regenbui gebruiken. Tot op heden is hier 10 millimeter gevallen.
 

Maïszaden in de grond in Zuidbroek op 4 mei

In Aartswoud (Noord-Holland) daarentegen, is de maïs al boven de grond uitgekomen. Hier heeft de deelnemende veehouder op 21 april, 12 hectare LG Asgaard gezaaid. Er is hier genoeg regen gevallen, zodat de bodem vochtig genoeg was om te kunnen kiemen. In week 18, was dit zo’n 26 millimeter.
 

De LG 31.207 in Doetinchem is gezaaid op 22 april en komt boven op 4 mei

Onkruidspuiten
In Groningen worden maatregelen getroffen om het water zoveel mogelijk vast te houden. Op het perceel in Zuidbroek hebben ze op 5 mei tegen onkruid gespoten. “Dan zijn de percelen in ieder geval schoon en kan het onkruid het vocht niet uit de grond trekken,” aldus de veehouder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden