Eigen foto

Ruwvoertour Week 24

Prima tweede snede in Sint-Oedenrode

11 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

In Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) is de tweede snede gemaaid en ingekuild. Hiermee is de helft van de Ruwvoertour percelen voor de tweede keer gemaaid. Maar wat zijn de gehaltes van deze tweede snede?

In Sint-Oedenrode is op 9 juni 12 hectare gemaaid. Hiervan was 5 hectare aan huis en 7 hectare van een perceel verderop. Het perceel van 5 hectare is meerdere keren beregend. Op het perceel van 7 hectare is dat niet het geval, hier is maar 1 keer beregend. "Van dit perceel was de opbrengst ook wel echt minder," aldus de veehouder. 

Perceel Droge stof VEM Suiker NDF Eiwit Ras
Sint-Oedenrode 17% 993 102 440 218 93

Meer stengel
De grasmonsters zijn ook deze keer onderzocht en geanalyseerd door Limagrain. Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain: "De deelnemer gaf aan dat het gras iets meer stengel had. Dit heeft te maken met structuur en doordat het gras meer in de aar staat. Dat klopt wel met het lagere suikergehalte en wat hogere eiwitgehalte." Ook Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist bij Limagrain, meldt dat het mooi mals gras is met een klein stengeltje. 

Vers gemaaide gras geharkt in Sint-Oedenrode.

Eigen inzicht
Het gras is gemaaid op de hoogte van 7 centimeter. De melkveehouder uit Sint-Oedenrode geeft aan dat het eiwit wel mee viel, maar het VEM-gehalte had hij wel graag wat anders gezien. De inschatting van de veehouder over de opbrengst op de percelen verschillen. "Het perceel van 5 hectare zal toch wel 3,5 ton droge stof zijn en op het perceel van 7 hectare, 2 ton droge stof."

Tweede snede op de eerste snede gekuild in Sint-Oedenrode. 

Inkuilen
Het vers gemaaide gras is 10 juni ingekuild. De tweede snede is boven op de eerste snede gekuild. "Anders krijgen we veel kleine kuiltjes. Daarnaast denk ik dat de combinatie van de snedes op elkaar een mooie kuil geeft. Een malse eerste snede en een grovere tweede snede, om zo een constant rantsoen aan te kunnen bieden in de winter."

Ook Jan Roothaert geeft aan dat het een handige manier van inkuilen is. "Alles voor handen en vermoedelijk niet de noodzaak om meerdere kuilen in de winter open te moeten doen." De derde snede en misschien zelfs de vierde snede zullen hier ook op ingekuild worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden