Eigen foto

Ruwvoertour Week 37

Zo veel drogestof hebben de percelen snijmaïs

7 September 2020 - Redactie Boerenbusiness

De snijmaïs in het zuiden van het land is veel rijper dan in het midden en noorden van Nederland. De maïs is op veel percelen in het zuiden bijna oogstrijp, waardoor de hakselaars daar in de loop van de week aan de slag kunnen. Dit valt op te maken uit de resultaten van de de eerste monsters van de maïspercelen uit de Boerenbusiness Ruwvoertour.

Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij van Limagrain Nederland, concludeert na het bekijken van de resultaten dat de snijmaïs in het zuiden bijna oogstrijp is. Voor de agrarisch ondernemers is het perceel in deze periode oogsten ideaal, merkt Groot Koerkamp op. Als de hakselaar van het land af is, kunnen zij nog een vanggewas of een weidemengsel inzaaien. De maïsoogst in het midden van het land lijkt nog 2 weken te moeten wachten. "En in het noorden van het land duurt het nog wat langer", aldus Groot Koerkamp.

De stelregel voor het afrijpen van de maïs onder normale omstandigheden is 1% drogestof per 3 dagen. Het is nu dus van groot belang om de afrijping van de kolf en de gezondheid van de plant in de gaten te houden. De huidige weersvooruitzichten gaan uit van droog weer met overdag temperaturen van 20 graden en 's nachts rond de 10 graden. Onder deze omstandigheden gaat de afrijping van de maïs sneller dan verwacht.

Een hulpmiddel voor het bepalen van het percentage droge stof in de maïs is de Maismanager app van Limagrain, die te downloaden is in de Apple Store of Google Play en ook offline werkt.

Perceel Percentage drogestof Gezaaid in
Aartswoud 29,7% Week 17
Beerzeveld 29,8% Week 17
Doetinchem 33,4% Week 17
Jelsum 29,2% Week 17
Nieuwerkerk  33,7% Week 19
Overloon 31,6% Week 17
Sint-Oedenrode  34,5% Week 18
Udenhout 35,4% Week 17
Zeewolde  24,7% Week 19
Zuidbroek 29,2% Week 17
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden