Eigen foto

Ruwvoertour Week 12

De koeien mogen weer naar buiten

26 Maart 2021

Met het mooie weer op komst gaat Frank Rooker, deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour, ervan uit dat de koeien voorlopig buiten kunnen blijven. De start van het weiden levert nogal wat onrust op voor de koeien. Het is daarom van belang dat ze tussendoor niet weer op stal gezet worden. 

De 200-koppige veestapel van Frank Rooker uit Aartswoud loopt sinds woensdag weer buiten. ''De koeien zijn er altijd vrij rustig onder. Wij selecteren namelijk uit de robot naar buiten, waardoor ze in kleine groepen de wei in gaan''.

Weidegang
5 deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour passen weidegang toe. De systemen van weiden variëren van stripgrazen tot roterend standweiden. Om het zo succesvol mogelijk te maken, hebben de deelnemers een goed plan klaarliggen. Waar de één het meer ziet als een uitloop naar buiten om aanspraak te maken op de weidepremie, is de ander erg fanatiek en wil zoveel mogelijk kilogrammen drogestof aan vers gras de koe in krijgen. 

Voor de andere deelnemers is het of niet mogelijk vanwege een te kleine huiskavel, of ze zien het weiden niet zitten. Zo houdt Roel Assies uit Zeewolde (Flevoland) de koeien jaarrond binnen, maar brengt hij het verse gras naar de koeien toe. Hij is een fanatieke zomerstalvoerder en behaalt hier goede resultaten mee. Wim Bos uit Zuidbroek (Groningen) vindt het niet meer van deze tijd dat de koeien naar buiten moeten. ''De koeien staan binnen en krijgen jaarrond constant voer in een stal met een goed klimaat''.

boerenbusiness.nl

Ruwvoertour Week 12

Elke melkveehouder heeft eigen visie op weideseizoen

Ruwvoertour Veldbonen - week 32

Eerste veldbonen zijn geoogst, opbrengst goed

Ruwvoertour Maïs - Week 30

Kwaliteitsverbetering in maïs

Nieuws Gras - Week 30

Wisselende berichten over grasopbrengsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief