Eigen foto

Ruwvoertour Week 14

Lagere krachtvoerkosten door zomerstalvoeren

7 April 2021 - Erik van der Deure

Meer eiwit van eigen land wordt steeds belangrijker. Met de 65% eiwit van eigen land als indicator voor grondgebondenheid, is zomerstalvoeren meer en meer in trek. 

Melkveehouder Roel Assies, deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour, past al jaren het zomerstalvoeren (vers gras aanbieden voor het voerhek) met succes toe. Zo'n 25 jaar geleden is hij gecharmeerd geraakt van het systeem en er fanatiek mee gestart.

Assies begint met het zomerstalvoeren zodra er genoeg gras staat. ''Aan het voerhek blijf ik maïs en corngold voeren om de stabiliteit te behouden en gemakkelijk te kunnen bij sturen. Met het verse gras voeren kan ik de krachtvoerkraan wel wat dichtdraaien met 1,5 tot 2 kg per koe, aldus de melkveehouder en akkerbouwer uit Zeewolde (Flevoland).  

Hoogste KVEM per hectare 
In de tabel hieronder zijn de verschillende systemen naast elkaar gezet om een goede vergelijking te kunnen maken. Het beperkt weiden scoort bedrijfseconomisch net nog iets beter dan het zomerstalvoeren. Met zomerstalvoeren kan wel worden bespaard op de aankoop van (kracht)voer. Ook weten de zomerstalvoerders de hoogste kvem/hectare te behalen, met 1.200 meer dan beperkt weiden en 700 meer dan summerfeeding. 

Vergelijking tussen weiders, summerfeeders en zomerstalvoerders                                           Bron: Alfa Accountants

Niet zo rooskleurig als dat het lijkt
Het zomerstalvoeren kent voordelen op het gebied van efficiëntie en benutting, maar de nadelen zijn er ook. Arbeid is voor veel bedrijven de grootste drempel om met zomerstalvoeren te beginnen. De deur open zetten en de koeien het gras zelf laten halen, is nu eenmaal minder werk.

Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoerteelt van Agrifirm, ziet veel meer in een combinatie van de verschillende systemen. ''Door een start te maken met zomerstalvoeren net voor of in de herfst, wordt het najaarsgras optimaal benut en is de melkveehouder niet het hele jaar in de weer met het zomerstalvoeren.'' 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden