Eigen foto

Ruwvoertour Week 17

Eerste voederbieten komen mooi op

26 April 2021 - Erik van der Deure

De eerste voederbieten voor oogst 2021 staan al mooi boven de grond. Op het perceel van Ruben Marijnissen is het gewas van het ras Tarine snel gekiemd. De melkveehouder in het Zeeuwse Nieuwerkerk heeft de voederbieten op 9 april gezaaid en afgelopen vrijdag 23 april stonden de plantjes boven.

Marijnissen is een van de deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Hij heeft de voederbiet samen met gerst ingezaaid, zodat eventuele stuifschade wordt beperkt. Voor aankomende donderdag wordt er regen verwacht. Regen en vorst gaan vaak niet samen in het voorjaar, dus dat is goed nieuws voor de voederbiet én Marijnissen. Want nu de voederbiet boven de grond staat, is ze gevoeliger voor vrieskou.

''Bij vorst bestaat de kans dat de voederbiet kapotvriest en kan gaan schieten. Dit houdt in dat ze in plaats van in het tweede jaar, als je de biet laat staan, al in het eerste jaar zaad gaat vormen. Dan denkt de plant meer aan zaadvorming dan aan de biet en dat is nadelig voor de opbrengst, zegt Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest Nederland van Limagrain.

Perceel in Nieuwerkerk (Zeeland) voederbiet Tarine
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden