Agrifoto

Ruwvoertour Gras - Week 20

Grasland in het oosten geteisterd door regenval

17 Mei 2021 - Erik van der Deure

Gokken en stelen, dat zijn de 2 woorden die het maaien van de eerste snede goed omschrijven. Snel schakelen was van belang om tussen de buien door de gewenste kwaliteit gras naar binnen te halen. Met name in het oosten van het land kregen ze te maken met hevige stortbuien. 

In een week tijd gingen 8 van de 10 deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour los met het maaien van de eerste snede. Alleen Ruben Marijnissen (Zeeland) en Hans Schoenmakers (Noord-Brabant) konden de maaiers in de schuur laten staan. Met de nodige stress en onzekerheid is het gras snel naar binnen gehaald en voor de meeste boeren is dat goed uitgepakt.

Wolkbreuk in het oosten
Voor deelnemer Bert Wissels uit Hengelo (Gelderland) pakte het maaien iets minder goed uit. In 2 dagen tijd kreeg melkveehouder Wissels op 11 en 12 mei (35 millimeter) meer regen om zijn oren, dan in de gehele maand april (33 millimeter). Op woensdag 12 mei is de eerste snede gemaaid en op 1 hevige bui na, heeft het gras verder geen regen meer gezien en is op vrijdag naar tevredenheid ingekuild. 

Regenval Nederland 10/05/21 - 17/05/21                                            Bron: Sencrop

Inkuilen moest snel, maar is geslaagd
Frank Rooker was de eerste deelnemer die in week 19 het gras eraf maaide. Op 11 mei ging het mes erin en na een kleine regenbui van 2 millimeter tijdens het maaien, heeft het gras geen druppel meer gezien. Op de vrijdag erop is het gras gehakseld en ingekuild. "Het stond er dik op en was hier en daar lastig droog te krijgen, met name de klaver percelen waren nog aan de zware kant", vult melkveehouder Rooker aan. 

Lange dagen en nachten doorhalen waren nodig om het gras op tijd binnen te krijgen. Over het algemeen kijken de Ruwvoertour deelnemers met tevredenheid terug op het ingekuilde product. Met de weersverwachting in het vooruitzicht zijn ze blij met de keuze die ze hebben gemaakt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden