Eigen foto

Ruwvoertour Snijmaïs - Week 21

Maïspercelen leeg geroofd door vogelvraat

26 Mei 2021 - Erik van der Deure

Door de trage groei van de maïs door het koude weer, zijn de jonge plantjes een makkelijke prooi voor kraaien en roeken. De vogels pikken de zaden en trekken de kiemplantjes uit de grond en zorgen daarmee voor veel schade. 

De groei van het maïsplantje is matig door de aanhoudende kou, hierdoor blijft het jonge plantje langer een prooi voor de vogels. De schade treedt op vanaf het zaaien tot het 2-blad stadium van de maïs. Zodra het maïsplantje boven de grond uitkomt, trekken de vogels het eruit en eten de kiem op. 

Vogelvraat in maïsperceel goed te zien aan de gemaakte gaten

Met name de maïspercelen in de bosrijke gebieden worden geteisterd door grote kolonies van kraaien en roeken. ''In het oosten van het land staat nog een groot deel van de eerste snede. Hierdoor valt er voor de vogels elders weinig voeding te halen en is de druk op de maïspercelen nog groter'', vertelt Robert ter Maat, ruwvoerspecialist Midden-Nederland van Limagrain. 

In de loop van de week wanneer de temperaturen aantrekken, gaat het maïsplantje harder groeien en vormen de vogels geen bedreiging meer. Voor een aantal melkveehouders is het leed echter al geschied en moeten er een aantal percelen worden bijgezaaid of in het ergste geval geheel overnieuw worden gezaaid.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden