Eigen foto

Ruwvoertour Gras- Week 26

Tegenvallend eiwit van eerste snede corrigeren

29 Juni 2021 - Erik van der Deure

Het ruw eiwitgehalte in de graskuilen die rond begin juni zijn gemaaid, laat veel te wensen over. Ruw eiwitgehaltes van 140 zijn dan ook geen uitzondering op de regel. De voorjaarskuilen worden veelal gevoerd in de winter. Dat gaat om dure eiwit-aanvullingen vragen. 

Voor een groot deel van de melkveehouders zit de tweede snede er aan te komen. Het algemene beeld is dat het gras begint te schieten en de kwaliteit vergelijkbaar is met de late eerste snede. De melkveehouders die normaal gesproken de tweede snede boven op de eerste snede inkuilen, kunnen zich dan ook afvragen of deze snede daar wel zo geschikt voor is.

Bladrijke snede als goede aanvulling 
''Als er nog ruimte is boven op de eerste snede, kies dan voor een derde of vierde snede om de bult mee vol te krijgen. Het bladrijke gewas met een hoger eiwit aandeel corrigeert daarmee het eiwittekort in de eerste snede'', aldus Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer van Agrifirm. Een kleine kanttekening is wel: er moet voldoende ruwvoer zijn om de latere snede goed te laten conserveren.

De Branbantse melkveehouder Hans Schoenmakers, deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour, kampt met hetzelfde probleem. ''Met de eerste snede kwam er zoveel massa naar huis, dat het lastig is om er een kuil naast te voeren en dan nog de gewenste voersnelheid te behouden'', aldus Schoenmakers. 

Een deel van een bladrijke snede boven op de eerste snede kan dan een betere optie zijn dan een najaarskuil ernaast te voeren. ''In de kuiluitslagen die ik tot nu toe voorbij heb zien komen, zit erg veel spreiding. Broei kan voor een aantal melkveehouders dan ook zeker een probleem worden.  Wanneer er dan 2 kuilhopen openliggen, wordt dat gevaar alleen maar groter," vult Tjoonk aan. 

Voldoende eiwit voor vroege boeren 
De melkveehouders die rond eind april de eerste snede konden pakken, kampen met een minder tekort aan eiwit. De eerste snede bevatte daar al een ruw eiwitgehaltes van rond de 200 en de tweede snede deed niet veel onder. Ook voor de derde snede die voor deze lichting melkveehouders om de hoek staat te wachten, worden prima voederwaarden verwacht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden