Shutterstock

Ruwvoertour Maïs- Week 27

Komt het nog goed met de snijmaïs?

7 Juli 2021 - Erik van der Deure

De variatie in groei van de maïspercelen is groot binnen Nederland. De wisseling is niet alleen groot tussen de percelen, maar ook binnen de percelen. Delen van gelige maïsplanten en kale plekken zijn dan ook geen uitzondering.

De koude in het voorjaar resulteerde in een trage groei en het over het algemeen lang duurde (circa 3 weken) voordat het plantje bovenstond. Nu is de temperatuur opnieuw matig en de grond erg vochtig door alle stortbuien en overvloed aan regenval.

Groei plant bijna ten einde
Nu de langste dag inmiddels alweer ruim 2 weken achter ons ligt en de warme temperaturen voor nu ontbreken, loopt de groei opnieuw achter. Maïspercelen waar het veld nog niet dichtstaat en tot kniehoogte komen, zijn dan ook geen uitzonderingen.

Met de pluimvorming in aantocht, die normaal gesproken rond half juli plaatsvindt, heeft de plant straks de meeste groei gehad. Dit houdt dan ook in dat er de aankomende 2 á 3 weken veel moet veranderen om op sommige percelen massa te kunnen oogsten. "Het is voor nu gewoon afwachten totdat het beter weer wordt. Zelf verwacht ik dat het voor 75% van de maïs toch nog redelijk goed gaat komen", aldus Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest Nederland van Limagrain.

Dat de maïs nu niet wil groeien, is voor vooral te danken aan de natte omstandigheden. De plant groeit wel, alleen niet zo hard als dat we willen. "Rond week 24 tot 25 lag de bodemtemperatuur op de zandgronden rond de 27 graden, met de regen die toen kwam zag je de maïs bijna groeien" vertelt Verhoeven. Daar is nu geen sprake meer van doordat de regenval aanhield is de bodemtemperatuur namelijk flink gedaald.

Kolfvorming
De vorming van de pluim op korte termijn is onvermijdbaar en zodra de pluim zichtbaar is, komt niet veel later ook het kolfblad van de maïs en kan de bestuiving beginnen. Rond deze periode is genoeg zon dan ook erg belangrijk. "Voldoende fotosynthese is cruciaal voor een goede kolfvorming. Door ;de fotosynthese worden er namelijk suikers gevormd, die weer door de plant worden omgezet naar zetmeel" vertelt Verhoeven.

Maïsperceel in Aartswoud - Noord-Holland

De maïspercelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour deelnemers laten een goede groei zien. De maïspercelen zijn of al dicht getrokken of beginnen dicht te staan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden